Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć, mam pytanie czy jest jakiś specjalny sposób na wgranie map w postaci *.lcm na echo Lowrance Elite FS?.

Mam mapy przygotowane w DrDepth w formacie lcm, wgrywam je na kartę SD, niby echo rozpoznaje że pojawiły się mapy Lowrance, ale na ekranie pusto.

Map nie widać.

Ktoś wie może jaka może być przyczyna?

Może muszę przekonwertować te lcm na at5?

• 0

Niestety nie zagrało. Echo rozpoznaje, że na włożonej karcie SD znajduje się mapa w obsługiwanym w niej formacie (lcm), ponieważ przy włączaniu pyta czy przełączyć na widok zapisanych map.

Opcje cieniowania są nieaktywne (jak reszta innych opcji dodatkowych mapy), więc prawdopodobnie są wyłączone.

Zbliżenia nic nie dają.

Chyba pozostanie zrobienie map od nowa na tym nowych echu  :(.