Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To se ne da pane havelka. Mapy się nie wgrywa (poza serwisem oczywiście tam mają i procedury i oprzyrządowanie). Mapa aby działała musi być cały czas w slocie. I skopiować też się nie daje nawet na oryginalne puste karty navionicsa. 

Dzięki za info odnośnie Navionicsa to trzeba wydać tysiąc zł albo sobie odpuścić!

A może coś innego w tym temacie inne gotowe mapy?

• 0

Witam

Panowie ma ktoś może Mapa Navionics GOLD XG44 GPS potrzebuje na Szwecję na szkiery lub może coś innego

nie takie to proste, Navionics zabezpiecza się weryfikacją SN wewnątrz kart SD - na dzień dzisiejszy chyba nikt tego nie obszedł

tak więc trzeba solić na słono $$$

• 0

LCM echo lowrance odpali. program raczej żaden 

@leepek  zrobiłem sobie mapke swojego jeziora wedlug Twojego opisu , mapedit wypluł plik z mapą lcm ale echo jakby go nie widziało :( Czy ten plik ma być bezpośrednio na karcie czy potrzebny jest jakiś katalog ? Dodam jeszcze ze dałem go na czystą kartę micro sd nie na tą co była w echo ...  Jak wchodze w mapę w miejscu w którym powinno być moje jezioro  są tylko ślady z logów jak po nim pływałem ?

• 0

@gregor76, spróbuj wgrać tylko jeden plik z tym interesującym Cię jeziorem. Robione przeze mnie mapy (pewnie coś sknociłem) działały tylko wtedy, gdy były jedynymi na karcie. No i oczywiście nie musisz tworzyć żadnych katalogów na karcie - wrzucaj pliki do głównego.

• 0

Witam Wszystkich w mojej pierwszej notatce.

Przeczytałem temat, który jest bardzo interesujący i mam zamiar pobawić się w robieniu mapki miejsc w których mile spędzam wolny czas z wędką nad wodą. Mam Lowrance HDS-5 i mam na czym pływać.

Mam zamiar do mojego urządzenia kupić dodatkową mapę Polski 5G404S POLAND INLAND WATERS i na niej nanieść szczegółowe graficzne linie ukształtowania dna przy pomocy DrDepth.  W związku z tym mam pytanie , czy to jest możliwe ?

Niestety próbowałem kupić program  DrDepth  i jakoś mi to nie wychodzi . Po prostu nie ma dostępu do opcji płatności.

Czy ma ktoś z Was jakiś typ w jaki sposób dojść do tego oprogramowania ?

Pozdrawiam.

• 0

Witam Wszystkich w mojej pierwszej notatce.

Przeczytałem temat, który jest bardzo interesujący i mam zamiar pobawić się w robieniu mapki miejsc w których mile spędzam wolny czas z wędką nad wodą. Mam Lowrance HDS-5 i mam na czym pływać.

Mam zamiar do mojego urządzenia kupić dodatkową mapę Polski 5G404S POLAND INLAND WATERS i na niej nanieść szczegółowe graficzne linie ukształtowania dna przy pomocy DrDepth.  W związku z tym mam pytanie , czy to jest możliwe ?

Niestety próbowałem kupić program  DrDepth  i jakoś mi to nie wychodzi . Po prostu nie ma dostępu do opcji płatności.

Czy ma ktoś z Was jakiś typ w jaki sposób dojść do tego oprogramowania ?

Pozdrawiam.

Nie ma już DrDepth kupił go Humminbird i sprzedaje za 250$ jako 

Humminbird® LakeMaster® AutoChart Pro 

• 0

Nie ma już DrDepth kupił go Humminbird i sprzedaje za 250$ jako 

Humminbird® LakeMaster® AutoChart Pro 

OK, dziękuję za informacje.

Znalazłem link do tej propozycji kupna , są tam dwie wersje AutoChart  za 199 $ i AutoChart Pro za 249 $.

Pytanie jest więc , jaka różnica jest między tymi wersjami,  i co jest dla mnie sensowne do nabycia.  No i oczywiście  czy logi z Lowrance można tym softem dalej przetwarzać na mapki ???

--------------------------------------------------------------

Już wiem , wersja Pro jest napisana dla echo sądy z boczną sądom do tworzenia obrazu w 3D ( Side Imaging (SI) ).

Wersja tańsza AutoChart  jest tylko do standardowej sądy.

Edytowane przez Stany