Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo interesująca alternatywa i działająca również na Lowrance i na Windows 8.

Myślę że skorzystam z nabycia tego softu.

Wyssałem już z sieci ReefMaster-a Pro , który przez dwa tygodnie będzie działać w 100% funkcji.

Wygląda interesująco.

Wybaczcie że tak pytam, ale jestem dopiero początkującym  i mam następujące pytanie.

W mojej zabawce Lowrance HDS-5 przy kablach do zasilania 12 V są kabelki (5 sztuk) , które to są tzw. Data cable  NMEA 0183 Wring RS-422 All HDS Units (Com1) .

W objaśnieniu ReefMaster jest napisane , że Mapy można przy pomocy NMEA 0183 Daten Live tworzyć.

Zakładam więc , że do tych kabelków przy sądzie Data cable  NMEA 0183 przylutować wtyczkę RS-422 , i przy pomocy której mogę połączyć Lowrance z komputerem , na którym będzie zainstalowany soft ReefMaster. Czy moje założenie jest trafne ?

• 0

Wydaje mi się że niekoniecznie, NMEA0183 tylko wysyła dane nawigacyjne z HDS do innych urządzeń np. do autopilota. RS-422 pełni funkcje serwisowe. Proponuję jednak zapis logu sonaru obrabiać bezpośrednio na komputerze po jego zgraniu na dysk twardy.

• 0

Wydaje mi się że niekoniecznie, NMEA0183 tylko wysyła dane nawigacyjne z HDS do innych urządzeń np. do autopilota. RS-422 pełni funkcje serwisowe. Proponuję jednak zapis logu sonaru obrabiać bezpośrednio na komputerze po jego zgraniu na dysk twardy.

Tak na pewno zrobię , nie będę przecież nad wodę jechał z PC-tem.

Po prostu skoro w opisie softu ReefMaster Pro jest mowa o tym (przy pomocy NMEA 0183 Daten Live tworzyć) , to pomyślałem o takiej możliwości.

Nie wiele czasu trzeba było w inwestować aby zapoznać się z tym nowym programem.

Pierwszy raz to robiłem i udało mi się zrobić mapki 2D i 3D przy pomocy lodów z sądy .

Mam jeszcze 13 dni do testowania tego softu , który wydaje mi się przejrzysty w obsłudze a potem zdecyduje o tym czy go kupić.

• 0

To wystarczyło mi aby się połapać.  

Otworzyć i nazwać Projekt , następnie importować  do projektu logi przyciskając ikonę satelity.

W integrować logi w mapę <Add Tracks Projects> kliknąć na nazwę projektu.

Potem przy pomocy <Define Map Boundary> zakreślić ramkę w okuł naszego zbiornika , program kompiluje . Po kompilowaniu przycisnąć <Countur View>  dla grafiki 2D , i jest gotowe.

Nie mam jeszcze własnych logów, korzystałem z logów przesłanych w sofcie.

Korzystałem trochę z opisu na tej stronie.

http://www.tacklefever.de/index.php?board=132.0

• 0

Pierwszy raz to robiłem i udało mi się zrobić mapki 2D i 3D przy pomocy lodów z sądy .

Polska język, trudna język.

Wyszło że robisz mapy z lodów z sądu, co na to Minister Sprawiedliwości? :D

Nie lepiej by brzmiało:

Pierwszy raz to robiłem i udało mi się zrobić mapki 2D  3D przy pomocy logów z sondy.

Skorzystaj ze słownika i popraw błędy w swoich wszystkich postach, bo dzieci czytając to przyjmą że to jest poprawna wersja, a nie jest. Piszemy sonda a nie sąda.

• 0

Polska język, trudna język.

Wyszło że robisz mapy z lodów z sądu, co na to Minister Sprawiedliwości? :D

Nie lepiej by brzmiało:

Pierwszy raz to robiłem i udało mi się zrobić mapki 2D  3D przy pomocy logów z sondy.

Skorzystaj ze słownika i popraw błędy w swoich wszystkich postach, bo dzieci czytając to przyjmą że to jest poprawna wersja, a nie jest. Piszemy sonda a nie sąda.

Może i masz racje, sam się czasami śmieję z mojej polszczyzny.

Nie żyją w Polsce od ponad trzydziestu lat, również moja edukacja nie odbywała się w polskim języku, a więc proszę o zrozumienie .

Nie używam również komputera z polskim systemem operacyjnym.

Proszę więc  patrzyć  na moje błędy z przymrużeniem oka, one bowiem są nie do uniknięcia.   

Edytowane przez Stany

• 0

Kombinował ktoś z robieniem mapy, metodą którą napisałem w tamtym roku? Bo ja próbuję teraz i nie chcą mi się podpiąć żadne mapy...(ani google, bing itp)

Skrypty pobrałem nowe, ze źródeł UMP. Twórca mapedit++ twierdził, że u niego działa.

Wie ktoś czym to może być spowodowane? Może to moj laptop jakieś problemy stwarza

edit.

Nie ma pytania.

Pierdo...ny windows i jego blokady. Uruchomienie jako administrator pomogło.

Edytowane przez leepek

• 0

po przebrnięciu przez temat kilka razy od początku do końca, od końca do początku i wyrywkowo, za cholerę nie znajduję odpowiedzi na pytania rodzące się w mojej (być może chorej i pustej) głowie.

otóż - używam Elitki 7 HDI, zapisałem sporo logów (czyt. opłynąłem cały zbiornik niemalże metr po metrze), wrzuciłem dane do DrDepth'a, wygenerowałem mapę i zapisałem na karcie. niby wszystko dobrze, a wcale nie jest dobrze.

dlaczego? ano dlatego, że chciałbym mapę cieniowaną. o ile widzę takową z poziomu PC, o tyle samo echo wyświetla mi jakiś syf.

łowisko to żwirownia. dno tak zryte i nierówne, że wszystkie izobaty tylko dodatkowo mnie ogłupiają i są jakby niekompletne. myślę, że cieniowanie obrazka wniosłoby dużo do sprawy. jak sobie z tym radzicie Panowie? przecież jakoś te cieniowane mapy powstają - prawda?

podrzuci ktoś jakieś informacje?

czy jedynym wyjściem jest ReefMaster? a może i on nie pozwoli mi stworzyć mapy w takim formacie, aby widoczna była w cieniach zamiast linii batymetrycznych?

w końcu sześć stówek w błoto rzucać to czyn jakby lekko pozbawiony sensu.

z góry dziękuję za pomoc.

Irek

• 0

po przebrnięciu przez temat kilka razy od początku do końca, od końca do początku i wyrywkowo, za cholerę nie znajduję odpowiedzi na pytania rodzące się w mojej (być może chorej i pustej) głowie.

otóż - używam Elitki 7 HDI, zapisałem sporo logów (czyt. opłynąłem cały zbiornik niemalże metr po metrze), wrzuciłem dane do DrDepth'a, wygenerowałem mapę i zapisałem na karcie. niby wszystko dobrze, a wcale nie jest dobrze.

dlaczego? ano dlatego, że chciałbym mapę cieniowaną. o ile widzę takową z poziomu PC, o tyle samo echo wyświetla mi jakiś syf.

łowisko to żwirownia. dno tak zryte i nierówne, że wszystkie izobaty tylko dodatkowo mnie ogłupiają i są jakby niekompletne. myślę, że cieniowanie obrazka wniosłoby dużo do sprawy. jak sobie z tym radzicie Panowie? przecież jakoś te cieniowane mapy powstają - prawda?

podrzuci ktoś jakieś informacje?

czy jedynym wyjściem jest ReefMaster? a może i on nie pozwoli mi stworzyć mapy w takim formacie, aby widoczna była w cieniach zamiast linii batymetrycznych?

w końcu sześć stówek w błoto rzucać to czyn jakby lekko pozbawiony sensu.

z góry dziękuję za pomoc.

Irek

Problemem nie jest program w którym to obrabiasz na pc, a komercyjny charakter cieniowanego formatu navico.

W lcm tego nie zrobisz. To znaczy jest to do ogarnięcia w peeeeewnym stopniu przez wykształconego informatyka ale to nie temat o tym.

Czarek ma, chyba, sublicencje na prof. dev. Tollkit. Pogadaj z nim, oddaj dane za mapę dla ciebie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 0

rozmawiałem wczoraj telefonicznie. strasznie niemiły typ. co prawda nie proponowałem wymiany danych za gotową mapę i chyba tego nie zrobię. jakoś tak niemiło się zapisał w pamięci.

a coś, co robi format at5? czyżby reefmaster i brak innej drogi?

Edytowane przez StCroix

• 0

Witam. Jestem nowym posiadaczem echa lowrance 4 hdi. Mam pytanie do osób które ogarnęły jak zaimportować mapy do echa. Czytałem od początku po kilka razy i nic mi nie wychodzi. Czy ktoś by mi pomógł stworzyć mapkę jeziora Kierskiego? Był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

• 0

Też wgryzam się w ten temat. Ja robię w formacie at5 i kluczowym programem jest IMC. Trzeba mu tylko dostarczyć odpowiednie pliki rastrowe i/lub wektorowe, a te z kolei można przygotować np. w Reefmasterze. Testuję właśnie triala i coś tam zaczyna mi wychodzić, ale sam reefmaster średnio mi się podoba i nie wiem czy warto za niego płacić. Jestem prawie pewien, że zarówno rastry jak i wektory można zrobić w qGISie i to chyba nawet lepiej niż w RM, tyle że on też nie jest prosty i na razie nie do końca go ogarniam, ale przynajmniej jest darmowy.

W każdym razie niewiele pomogło mi szukanie informacji na forach, zbyt dużo tego żeby komuś chciało się to opisywać, polecam przeczytać manuale od IMC i Reefmastera, co prawda dopiero po kilku dniach ale udało mi się na ich podstawie zrobić mapę zarówno cieniowaną jak i wektorową i działa to na elitce, muszę tylko paletę kolorów trochę dopracować.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Też wgryzam się w ten temat. Ja robię w formacie at5 i kluczowym programem jest IMC. Trzeba mu tylko dostarczyć odpowiednie pliki rastrowe i/lub wektorowe, a te z kolei można przygotować np. w Reefmasterze. Testuję właśnie triala i coś tam zaczyna mi wychodzić, ale sam reefmaster średnio mi się podoba i nie wiem czy warto za niego płacić. Jestem prawie pewien, że zarówno rastry jak i wektory można zrobić w qGISie i to chyba nawet lepiej niż w RM, tyle że on też nie jest prosty i na razie nie do końca go ogarniam, ale przynajmniej jest darmowy.

W każdym razie niewiele pomogło mi szukanie informacji na forach, zbyt dużo tego żeby komuś chciało się to opisywać, polecam przeczytać manuale od IMC i Reefmastera, co prawda dopiero po kilku dniach ale udało mi się na ich podstawie zrobić mapę zarówno cieniowaną jak i wektorową i działa to na elitce, muszę tylko paletę kolorów trochę dopracować.

no dobrze. czym jest IMC? (jakiś link, może program na e-mail?) o ile qGIS'a znalazłem (istotnie dziwactwo), o tyle tego drugiego ni chu... chu...

pomożesz? a może wspólnymi siłami pogwałcimy temat? w kwestii ReefMastera dałem ciała. zainstalowałem jakiś czas temu, minął termin przydatności i dziś nie daje się już odpalić na tym komputerze. muszę mieć pewność, że mam wystarczająco dużo danych aby zainstalować go na drugim komputerze i tam spróbować coś zrobić.

• 0

kolego resiak82 daj jakiś namiar na poczte priv,to postaram ci zrobić ta mapke twojego jeziorka(sam jeszcze raczkuje w temacie ale dzięki pomocy niektórych  kolegow z forum trochę się nauczyłem i obiecałem sobie ze tez komus pomoge w miare moich możliwości)Pozdrawiam.Rafal

• 0

no dobrze. czym jest IMC? (jakiś link, może program na e-mail?) o ile qGIS'a znalazłem (istotnie dziwactwo), o tyle tego drugiego ni chu... chu...

pomożesz? a może wspólnymi siłami pogwałcimy temat? w kwestii ReefMastera dałem ciała. zainstalowałem jakiś czas temu, minął termin przydatności i dziś nie daje się już odpalić na tym komputerze. muszę mieć pewność, że mam wystarczająco dużo danych aby zainstalować go na drugim komputerze i tam spróbować coś zrobić.

Byłem na urlopie kilka dni bez netu, ale już odpowiadam.

IMC to Insight Map Creator czyli darmowy soft do robienia map .at5 - https://insightstore.navico.com/site/insight_charts/7?type=NL-MC-DL.

Masz tam dokumentacje, gdzie jest opisane co i jak, np. jak przy pomocy qGISa zrobić geoTiffa, a potem z niego mapę .at5. Ale to nie będzie jeszcze mapa batymetryczna, ja w ten sposób na początek wgrałem sobie do sondy mapę topograficzną sprzed zalania zbiornika zaporowego z naniesioną obecną linią brzegową o co ułatwiło mi trochę zbieranie danych.

Program robi też mapy wektorowe .at5, ale trzeba mu dostarczyć pliki przygotowane w jakimś innym programie.

Próbowałem zrobić batymetrię w qGisie ale na razie wychodzi  mi to bardzo słabo w porównaniu do reefmastera, chyba odpuszczę ten temat.

W reefmasterze jest to dość proste, możesz w nim przygotować zarówno pliki rastrowe (cieniowane) jak i wektorowe, a następnie przy pomocy IMC robisz z nich mapę .at5. Tyle że wychodzą kolejne problemy, Elitki moją trochę okrojoną paletę barw i mapy cieniowane na sondzie nie wyglądają tak dobrze jak na komputerze. Ponadto nawet jesli w reefmasterze przygotujesz je w najwyższej mozliwej rozdzielczości, to i tak jest ona za mała i na sondzie w skali jaka jest przydatna do obławiania miejscówek wychodzi pikseloza. Z kolei w mapach wektorowych reefmaster generuje trochę za dużo warstwic i obraz staje się mało czytelny. Jak ustawisz np. główne warstwice co 1m, to te dodatkowe robi co 25cm. Na szczęście da się to obejść.

Jak już zrobisz w reefmasterze mapę, która wygląda jako tako, to robisz z niej "user map", a tam da się wykasować niepotrzebne warstwice i da się precyzyjnie określić kolory.

Elitki wyświetlają mapy wektorowe w ten sposób, że kolory zmieniają się gwałtownie na danej warstwicy. Jesli dodatkowo masz wgraną mapę rastrową i włączysz w sondzie opcję "shaded relief" to wtedy ignorowane są kolory z mapy wektorowej a pokazywane te z mapy cieniowanej, z wektorowej widać jedynie same warstwice. Możesz więc przygotować 2 mapy, a na wodzie między nimi przełączać i zdecydować co ci lepiej pasuje. Ja wogóle zrezygnowałem z map cieniowanych i albo wyświetlam wektorową z batymetrią w ustalonych przeze mnie kolorach, albo mapę topo sprzed zalania zbiornika.

Ja bym radził zebrać jak najwięcej logów, przeczytać manuala do IMC i Reefmastera, oraz niektóre wątki na forum reefmastera, a potem zainstalować reefmastera i się pobawić. Ja jak wygenerowałem pierwszą mapę, to stwierdziłem, że mam w zbiorniku w niektórych miejscach tak urozmaicony teren z mnóstwem górek, że muszę je dokładniej opływać - ta pierwsza wykonana przeze mnie mapa bardzo mi w tym pomogła. Przed końcem okresu próbnego udało mi się jeszcze zrobić kolejną dużo dokładniejszą mapę. Za jakiś miesiąc może dwa, zainstaluje reefmastera na drugim kompie i dołożę do mapy kolejny obszar zbiornika. Na zmapowanie całego zbiornika raczej nie ma szans, bo to kilka tys. hektarów wody i jest zakaz spalin, ale w promieniu 2-3 km od stanicy z której wypływam mniej więcej powinno się udać, a dalej na ryby to i tak się nie zapuszczam na elektryku.

Pokombinuj i jakby co pytaj, najlepiej na priv to szybciej odpowiem, bo codziennie nie zaglądam na forum.

Edytowane przez SzymonK

• 0

IMC to Insight Map Creator czyli darmowy soft do robienia map .at5 - https://insightstore.navico.com/site/insight_charts/7?type=NL-MC-DL.

Masz tam dokumentacje, gdzie jest opisane co i jak, np. jak przy pomocy qGISa zrobić geoTiffa, a potem z niego mapę .at5. Ale to nie będzie jeszcze mapa batymetryczna, ja w ten sposób na początek wgrałem sobie do sondy mapę topograficzną sprzed zalania zbiornika zaporowego z naniesioną obecną linią brzegową o co ułatwiło mi trochę zbieranie danych.

Program robi też mapy wektorowe .at5, ale trzeba mu dostarczyć pliki przygotowane w jakimś innym programie.

Próbowałem zrobić batymetrię w qGisie ale na razie wychodzi  mi to bardzo słabo w porównaniu do reefmastera, chyba odpuszczę ten temat.

W reefmasterze jest to dość proste, możesz w nim przygotować zarówno pliki rastrowe (cieniowane) jak i wektorowe, a następnie przy pomocy IMC robisz z nich mapę .at5. Tyle że wychodzą kolejne problemy, Elitki moją trochę okrojoną paletę barw i mapy cieniowane na sondzie nie wyglądają tak dobrze jak na komputerze. Ponadto nawet jesli w reefmasterze przygotujesz je w najwyższej mozliwej rozdzielczości, to i tak jest ona za mała i na sondzie w skali jaka jest przydatna do obławiania miejscówek wychodzi pikseloza. Z kolei w mapach wektorowych reefmaster generuje trochę za dużo warstwic i obraz staje się mało czytelny. Jak ustawisz np. główne warstwice co 1m, to te dodatkowe robi co 25cm. Na szczęście da się to obejść.

Jak już zrobisz w reefmasterze mapę, która wygląda jako tako, to robisz z niej "user map", a tam da się wykasować niepotrzebne warstwice i da się precyzyjnie określić kolory.

Elitki wyświetlają mapy wektorowe w ten sposób, że kolory zmieniają się gwałtownie na danej warstwicy. Jesli dodatkowo masz wgraną mapę rastrową i włączysz w sondzie opcję "shaded relief" to wtedy ignorowane są kolory z mapy wektorowej a pokazywane te z mapy cieniowanej, z wektorowej widać jedynie same warstwice. Możesz więc przygotować 2 mapy, a na wodzie między nimi przełączać i zdecydować co ci lepiej pasuje. Ja wogóle zrezygnowałem z map cieniowanych i albo wyświetlam wektorową z batymetrią w ustalonych przeze mnie kolorach, albo mapę topo sprzed zalania zbiornika.

Ja bym radził zebrać jak najwięcej logów, przeczytać manuala do IMC i Reefmastera, oraz niektóre wątki na forum reefmastera, a potem zainstalować reefmastera i się pobawić. Ja jak wygenerowałem pierwszą mapę, to stwierdziłem, że mam w zbiorniku w niektórych miejscach tak urozmaicony teren z mnóstwem górek, że muszę je dokładniej opływać - ta pierwsza wykonana przeze mnie mapa bardzo mi w tym pomogła. Przed końcem okresu próbnego udało mi się jeszcze zrobić kolejną dużo dokładniejszą mapę. Za jakiś miesiąc może dwa, zainstaluje reefmastera na drugim kompie i dołożę do mapy kolejny obszar zbiornika. Na zmapowanie całego zbiornika raczej nie ma szans, bo to kilka tys. hektarów wody i jest zakaz spalin, ale w promieniu 2-3 km od stanicy z której wypływam mniej więcej powinno się udać, a dalej na ryby to i tak się nie zapuszczam na elektryku.

Pokombinuj i jakby co pytaj, najlepiej na priv to szybciej odpowiem, bo codziennie nie zaglądam na forum.

To widzę , że mapka Sulejowa się szykuje....

• 0

ogarniasz temat wielkości mapy? tzn obszar mam cały, niestety max. zoom dla cieniowanej mapy na całym ekranie Elitki 7 to 100 m. 50 zmienia kolory na jakieś kosmiczne zielenie. dzielenie ekranu na obraz echa i mapę daje mi zoom rzędu 50 metrów (większego przybliżenia nie testowałem). może znasz sposób na zrobienie mapy pozwalającej na naprawdę konkretny zoom? jeśli możesz, daj znać na tel. chętnie oddzwonię i podzielimy się doświadczeniami.

502 964 610

pozdrawiam,

Irek

• 0

ogarniasz temat wielkości mapy? tzn obszar mam cały, niestety max. zoom dla cieniowanej mapy na całym ekranie Elitki 7 to 100 m. 50 zmienia kolory na jakieś kosmiczne zielenie. dzielenie ekranu na obraz echa i mapę daje mi zoom rzędu 50 metrów (większego przybliżenia nie testowałem). może znasz sposób na zrobienie mapy pozwalającej na naprawdę konkretny zoom? jeśli możesz, daj znać na tel. chętnie oddzwonię i podzielimy się doświadczeniami.

502 964 610

pozdrawiam,

Irek

Domyślam się, że eksportowałeś prosto z reefmastera do .at5, tzn. reefmaster sam odpala IMC i nie masz kontroli nad rozdzielczością (zoomem). Nigdy tak nie robiłem, zamiast tego zapisz mapę cieniowaną jako .png, a następnie odpal ręcznie IMC w trybie rastrowym i wskaż utworzony wcześniej plik (czy raczej katalog) jako input. Będziesz mógł też określić zakres rozdzielczości finalnej mapy .at5. Jak podasz zakres np. (od 0,25 do 2048) to o ile pamiętam na echu zooma zrobisz od 20m do kilku kilometrów. Ta mniejsza wartość (0,25 czy 0,5) decyduje o maksymalnym przybliżeniu, a tam chyba standardowo jest ustawione od 1, co daje chyba zoom w okolicach 50-100m.

Ale pojawia się inny problem. Reefmaster zapisuje raster w niezbyt dużej rozdzielczości, a nastepnie IMC z takiego pliku interpoluje mapę .at5 o znacznie wyższych rozdzielczościach, a wiadomo, że z g... bata nie ukręcisz, więc tak zrobiona mapa rastrowa jest wg. mnie g... warta.

Niestety nie wiem jak zmusić reefmastera, żeby zapisał .png w większej rozdzielczości, dlatego zdecydowanie wolę mapy wektorowe.

Przy ustawieniu w IMC rozdzielczości od 0,25 generowanie mapy .at5 może zająć kilka godzin a otrzymane pliki ważą setki MB (zależnie od wielkości jeziora).

W razie pytań dzwoń, 691270079.

Pozdrawiam

Szymon

• 0

A czy ktoś z tu obecnych i bardziej obeznanych w temacie będzie mi w stanie zrobić kilka odrysów zaporówek??

Mogę się też umówić że poświęce kilka dni na zbieranie lagów elitką 7 z Turawy  celem stworzenia konkretnej mapy.

Napisz na Priv co konkretnie potrzebujesz.

• 0

sam obrys to żaden problem. mam AT5 Polski. są tam wszystkie wody, lasy, pola i różne takie. rzecz w tym, że nie ma batymetrii, tę nanoszę samodzielnie na opływane przez siebie zbiorniki. przy okazji ponowię pytanie (apel?) przyłączmy się do projektu AQUAMAPA. wpiszcie w google, a dowiecie się więcej, jeśli zaś wicie więcej aniżeli ja wiem, podzielcie się wiedzą.