turbo Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Potrzebuje informacji na temat kamizelek asekuracyjnych na ponton. Jakie ceny, gdzie kupić, jakie i na co zwrócić uwagę. Może ktoś ma używaną i jest mu nie potrzebna ? Wtedy proszę na prv. Dzieki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Polecam ci kolego taka fajna tania i wygodna do spinningowania. http://allegro.pl/kapok-kamizelka-asekuracyjna-kajak-kajaki- l-60-70k-i2174035953.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Potrzebuje informacji na temat kamizelek asekuracyjnych na ponton. Jakie ceny, gdzie kupić, jakie i na co zwrócić uwagę. Może ktoś ma używaną i jest mu nie potrzebna ? Wtedy proszę na prv. Dzieki Pozdrawiam. Hej. Mam nówkę sztukę, nie śmiganą i do tego z emblematem Wędkarskiego Świata, firma Sportis rozmiar 70+ XL. Jak jesteś zainteresowany to pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Z tego co wiem to w myśl przepisów nie może być kamizelka asekuracyjna a wymagana jest RATUNKOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Z tego co wiem to w myśl przepisów nie może być kamizelka asekuracyjna a wymagana jest RATUNKOWAKolego ale to też uzależnione jest od akwenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Z tego co wiem to w myśl przepisów nie może być kamizelka asekuracyjna a wymagana jest RATUNKOWAKolego ale to też uzależnione jest od akwenu. A o dokładniejsze wyjaśnienie mogę Cię prosić?Ja miałem asekuracyjne ale po kilku kontrolach kupiłem ratunkowe z kołnierzem, żeby służby nie miały czego się czepiać (ale bosaka nie będe taszczył z sobą oj nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turbo Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 To muszą być z kołnierzem takie pomarańczowe czy może być też taka jak w katalogach wędkarskich kamizelka asekuracyjna i w niej znajdują się jeszcze kieszenie. Cenami chodzą podobnie więc zastanawiam się właśnie - skoro już ma być to zamiast zajmować miejsce może służyć jako normalna kamizelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 To muszą być z kołnierzem takie pomarańczowe czy może być też taka jak w katalogach wędkarskich kamizelka asekuracyjna i w niej znajdują się jeszcze kieszenie. Cenami chodzą podobnie więc zastanawiam się właśnie - skoro już ma być to zamiast zajmować miejsce może służyć jako normalna kamizelka. Zgodnie z przepisami to musi być kamizelka ratunkowa, asekuracyjna może być dodatkiem dla asekuracji właśnie. Jest lekka nie krępuje ruchów więc można mieć ją cały czas na sobie, w razie wypadnięcia za burtę w ciut grubszych ciuchach wspomoże naszą pływalność ale ratunkowej nie zastąpi. Musisz brać to pod uwagę jak również to, na jakich akwenach poławiasz z pontonu, staw, niewielkie jeziorko, duży akwen czy rzeka. Zawsze jest taka opcja, że do pontonu można przywiązać się na 2 - 3 m lince, tak aby nie ograniczała nam swobody ruchów. Jest to jakieś rozwiązanie i nie tyle chodzi tu o przepisy a bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Miałem w zeszłym roku dwie kontrole i raz się przyczepili a raz nie ale było to na drodze wodnej.Dokładnie Noteć,sprawdzili wszystko łącznie z bosakiem.Jak pływasz po małym bajorze to nie sądzę aby była potrzebna ratunkowa,taka z normą EN 396 jeśli mnie pamięć nie myli.Wracając do bosaka to zminimalizowałem zakupując w sklepie żeglarskim aluminiowy teleskopowy bosak.Przypięty jest do wiosła i jest gites.Nie napisali jaki ma być bosak to jest taki http://www.raksa.com.pl/p,pl,456,bosak+teleskopowy++24370.ht ml . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 To muszą być z kołnierzem takie pomarańczowe czy może być też taka jak w katalogach wędkarskich kamizelka asekuracyjna i w niej znajdują się jeszcze kieszenie. Cenami chodzą podobnie więc zastanawiam się właśnie - skoro już ma być to zamiast zajmować miejsce może służyć jako normalna kamizelka. Zgodnie z przepisami to musi być kamizelka ratunkowa, asekuracyjna może być dodatkiem dla asekuracji właśnie. Jest lekka nie krępuje ruchów więc można mieć ją cały czas na sobie, w razie wypadnięcia za burtę w ciut grubszych ciuchach wspomoże naszą pływalność ale ratunkowej nie zastąpi. Musisz brać to pod uwagę jak również to, na jakich akwenach poławiasz z pontonu, staw, niewielkie jeziorko, duży akwen czy rzeka. Zawsze jest taka opcja, że do pontonu można przywiązać się na 2 - 3 m lince, tak aby nie ograniczała nam swobody ruchów. Jest to jakieś rozwiązanie i nie tyle chodzi tu o przepisy a bezpieczeństwo. Najważniejsze jest mieć ją na sobie a nie pod przysłowiowymi czterema literami.Bezpieczeństwo najważniejsze bo jak napisała poetka nikt nie rodzi się dwa razy . A wracając do pytania głównego wątku używam takiej http://www.odplyniesz.pl/BrowseProducts.aspx?AspxAutoDetectC ookieSupport=1 .Praktyczne kieszenie wielkość mi odpowiada zarówno wiosną,latem i jesienią.możliwość założenia na koszulkę ,polar jak i późną jesienią na grubą kurtę.Łatwa w praniu wyciągasz wkłady i spokojnie z ciuchami na 40 stopni do pralki.W moim przypadku po sezonie prałem z kompletem Goffa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Czyli reasumując asekuracyjną można mieć na sobie bo jest praktyczniejsza, ładniejsza i można się w niej lansować a pod tyłkiem lub gdzieś w torbie musi być wymagana przepisami kamizelka ratunkowa w ilości sztuk ile osób na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turbo Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Ok. Rozumiem, dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 A ja mam pytanie,a mianowicie słyszałem juz od kilku osób,ze kamizelka(kapok) lub jak kolwiek to nazwiemy,na łodzi pontonie musi byc,i tyle ich ile osób,lecz nie trzeba jej miec cały czas na sobie,i widziałem sporo zdjec wedkarzy w pływadłach,ale bez kamizelek,(czyli tak na cwaniaka troche )jak sie pojawia to szybko ubieramy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 no tak rzeczowo krótko i na temat :lol: ,lecz ja jednak >wole bez< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Mysle, ze kapok na rowni z prezerwatywa sluzy do zakladania przed uzyciem a nie szybkiego ubierania Sie mnie wydaje ze porównywanie kapoka do kondoma ma sie srednio,bo nie wiem co lepsze zakładac kapok na małego czy gume na plecy.dobra juz dosc OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 No tak,to taka sama sutuacja jak z pasami w samochodzie,dokładnie i nic inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A ja mam pytanie,a mianowicie słyszałem juz od kilku osób,ze kamizelka(kapok) lub jak kolwiek to nazwiemy,na łodzi pontonie musi byc,i tyle ich ile osób,lecz nie trzeba jej miec cały czas na sobie,i widziałem sporo zdjec wedkarzy w pływadłach,ale bez kamizelek,(czyli tak na cwaniaka troche )jak sie pojawia to szybko ubieramy???Wystarczy poczytać miłej lektury http://rzeczny.policja.waw.pl/portal/kr/399/1060/Informacja_ dla_osob_uprawiajacych_sporty_wodne.htmlP.S.bardzo urzędowo napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No wszystko ok ale nic nie moge otworzyc z tych wodnych info bo mam>fatal error 440< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No wszystko ok ale nic nie moge otworzyc z tych wodnych info bo mam>fatal error 440<Tak na szybko opisał to ktoś na innym forum http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=2984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A swoimi slowami bez linkow nie mozna sie dogadac..? Wazne, zeby sobie nie zawracac glowy duperelami...doksztalcilem sie podczas kilku kontroli...i w praktyce wyglada to tak, ze na lodzi wedkarskiej czy pontonie musi byc tyle srodkow ratunkowych ile jest ludzi na pokladzie (kamizelki, kapoki, kamizelki rat, kamizelki pneumatyczne) oraz srodek ratunkowy do ratowania rozbitkow (rzutka albo kolo ratunkowe z linka). Policja nie przypieprza sie, jezeli tego nie mamy na sobie (jak jest wzgledem przepisow z tym nie wiem - czy trzeba miec na lodzi czy miec na lodzi na sobie?) Nalezy isc z duchem czasu i mozna sobie strzelic kamizelke pneumatyczna, ktora zajmuje najmniej m-ca i nie powoduje konfliktow, jezeli mamy ja na sobie.Ja bym dodal wymog, ze do kazdej kamizelki powinien byc dodatkowy naboj.Strzelilem sobie taka kamizelke chyba za 150 zl, jak poszukac to sie znajdzie...Podobna do Sigmy albo to wlasnie owa Sigma - na wszelki wypadek wybralem wersje manualna ale jak ktos ma tendencje do mdlenia to jest i wersja auto - tym bardziej dodalbym wymog 2 naboju w zapasie. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A swoimi slowami bez linkow nie mozna sie dogadac..? Wazne, zeby sobie nie zawracac glowy duperelami...doksztalcilem sie podczas kilku kontroli...i w praktyce wyglada to tak, ze na lodzi wedkarskiej czy pontonie musi byc tyle srodkow ratunkowych ile jest ludzi na pokladzie (kamizelki, kapoki, kamizelki rat, kamizelki pneumatyczne) oraz srodek ratunkowy do ratowania rozbitkow (rzutka albo kolo ratunkowe z linka). Policja nie przypieprza sie, jezeli tego nie mamy na sobie (jak jest wzgledem przepisow z tym nie wiem - czy trzeba miec na lodzi czy miec na lodzi na sobie?) Nalezy isc z duchem czasu i mozna sobie strzelic kamizelke pneumatyczna, ktora zajmuje najmniej m-ca i nie powoduje konfliktow, jezeli mamy ja na sobie.Ja bym dodal wymog, ze do kazdej kamizelki powinien byc dodatkowy naboj.Strzelilem sobie taka kamizelke chyba za 150 zl, jak poszukac to sie znajdzie...Podobna do Sigmy albo to wlasnie owa Sigma - na wszelki wypadek wybralem wersje manualna ale jak ktos ma tendencje do mdlenia to jest i wersja auto - tym bardziej dodalbym wymog 2 naboju w zapasie. GumoMożna bez linków poprawię się następną razą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 O dzieki wielkie @GUMO ,i tego mi trzeba było,teraz wszystko jasne klarowe,i wiele zalezy od policji,jeden bedzie,karał za wszystko a inny najpierw zagladnie do plywadła czy za duzo browaru czasem niema i czy w ogóle te kamizelki sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No nie no, browaru nie ma prawa byc...wiadomo: czego oczy nie widza... Odnosnie jeszcze tych kamizelek pneum. - nadmuchiwane szelki dzialaja tak jak kapok z kolnierzem - odwracaja czlowieczka ryjem do gory, zaby sie zas nie zatchnal, czego nie mozna powiedziec o niektorych typach kapokow (z tego co pamietam to one byly najlepsze, jesli chodzilo o siedniecie na czyms co oddziela od mokrej lawki) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Witam,nie bede zakladał nowego watku,a czy sa jakies przepisy mówiace o zabieraniu dzieci na pływadło,czy jest jakis okreslony wiek dziecka????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Nie słyszałem o takim przepisie ale kamizelkę powinno dziecko mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgol Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 A o kamizelce to wiem Józiu,tylko yslałem ze moze jakas granica wieku jest,cociaz M.Szymmański pisał kiedys za jego syn był z nim na spływie jego pychówka nie majac jeszcze roczku.To w takim razie spływ rodzinny jak nic mi sie szykuje heheheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
turbo
Potrzebuje informacji na temat kamizelek asekuracyjnych na ponton. Jakie ceny, gdzie kupić, jakie i na co zwrócić uwagę. Może ktoś ma używaną i jest mu nie potrzebna ? Wtedy proszę na prv. Dzieki Pozdrawiam.
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi