fishmaniaccc Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Witam, mam zapewne wszystkim znany dylemat w wyborze spinningu. Na nowy sezon chciałbym kupić coś sensownego w kwocie powiedzmy do 350 zł. Łowił będę z łódki, głownie szczupak, kilka razy w sezonie być może sandacz. Łowiska to mazurskie jeziora głębokości 3 - 15m. Przynęty raczej średniego kalibru, tj. gumy 9 - 13 cm, główki 5-12 gr, sporadycznie jakaś blacha lub wobler.. Otóż zależy mi przede wszystkim na czułości brań, czuciu przynęty i ogólnym komforcie w operowaniu tego rozmiaru gumami. Wstępnie wziąłem na cel następujące wędziska:Savage Gear Bushwhacker XLNT2 228cm 9-32gMikado Kamisori ZANDER 2,20m/28gSavage Gear Bushwhacker XLNT2 2,13m 10-40gMikado Kamisori ZANDER 2,10m/35gDragon CXT CrossForce CF-X spinn 2,13m 7-28gZapewne są osoby na tym forum posiadające te wędki i wiedzę popartą doświadczeniem, którą mam nadzieję się podzielą. Inne propozycje wpisujące się w moje wymagania są również mile widziane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 jerkbait.pl-kij-spinningowy-na-szczupaka jerkbait.pl-wędka-na-szczupaka-i-sandacza jerkbait.pl-wędka-na-sandacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Na szczupaka z łódki polecę Ci bushwhackera 2,13 10-40 g super wedka, sandacza też komfortowo ogarnie. Z brzegu używałem tego modelu w długość i 243 cm i 15-40 super kij, sprawia wrażenie dość sztywnego ale ma fajne progresywne ugiecie Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Kamisori natomiast w moim odczuciu to typowo sandaczowa kosa, nie nadaje się na szczupaki Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyotreq Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Mam tego xlnt2 9-32 i moje spostrzeżenia są takie, że komfort to się zaczyna od ok. 12-15 gramów. Wędka jest szybka, i ryby nie spadają. Oczywiście mowa o takich 50cm+ bo do mniejszych to są inne rozwiązania. Łowię tylko w rzece, ale na opisywanych przez Ciebie gramaturach powinna się sprawdzić. Na stronie poniżej masz test tej wędki, myślę ze dość dobrze opisane. http://blog.pleciona.pl/test-i-recenzja-wedki-savage-gear-bushwhacker-xlnt2-228cm-9-32g/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishmaniaccc Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Wyżej wspomniane w linkach posty przeczytałem, jak również wiele innych. Namieszały mi jednak one w głowie jeszcze bardziej. Też od poczatku skłaniałem się ku SG, Wasze opinie mnie chyba w tej decyzji utwierdziły, a gramaturę jeszcze przemyślę. Także więc, dziękuję Panowie za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ultraast Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Z wymienionych zdecydowanie Bushwhacker XLNT2 213cm 10-40g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Kamisori natomiast w moim odczuciu to typowo sandaczowa kosa, nie nadaje się na szczupaki Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaMam Kamisori zander do 18g w jednoskładzie. Nie wiem jak zachowują się te o wyższym c.w, ale myślę, że podobnie i nie do końca się z Tobą zgodzę kolego. Kupiłem go oczywiście kiedyś do sandacza na lekko, ale z racji tego, że populacja tej ryby u mnie jest znikoma niestety na ten kij nie dane mi było zaciąć sandacza, ale miałem trochę szczupaków na różne przynęty (gumy, koguty) i nie pamiętam, żebym miał spady szczupłych. Kamisori zander to nie typowa pała sandaczowa, czyli pracuje szczyt a 3/4 blanku to beton. Akcję ma oczywiście szybką, ale pod obciążeniem progresywną i pracuje cały blank. Jako typowy kij szczupakowy pewnie kupiłbym inny, ale jeśli miałby to być uniwersał szczupak/sandacz, nie przekreślałbym go. Pracę i ugięcie ma naprawdę fajne, pomimo, że to budżetowy kij. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorlinsky Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Cześć,Czy ktoś może podpowiedzieć czy Kamisori Zander 198 lub 214 do 28g ogarnie główki 30g + guma ? Czy to już przesada dla tego kija ? Oglądałem tego do 35 ale wydał mi się strasznie sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TzK Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Różnica w sztywności między 28 a 35 gram jest niewielka, jak bym miał brać dla siebie pod tagie główki to bym się nie zastanawiał i brał bym tego do 35 gram, przy tym 28 gram miał bym już trochę stracha rzucać z dużym impetem, wiadomo możesz i 40gram do niej założyć i rzucać, ale komfort łapania będzie już na niskim poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorlinsky Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 To będą moje początki z łodzi na Wisle i w sumie sam nie wiem czy na przykosach i w rynnach będę potrzebował tak ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TzK Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Zależy jaka woda jest u ciebie, na moim odcinku Wisły trafiają się kanty z mocniejszym nurtem, a wtedy żeby je dobrze obstukac i 35 gram trzeba założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorlinsky Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 U mnie też takie bywają. Wezmę tą do 35 najwyżej się dokupić lżejszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi