Skocz do zawartości

Piła ukośna z posuwem

huligan77

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Będę kupował piłę ukośną z posuwem.Będzie służyć mi do użytku domowego kilka razy w roku tak więc ma to być coś tańszego ale też nie chcę niby oszczędzić i się wko... przy robocie.Jeśli ktoś się zna i może pomóc to proszę o sugestie...

• Like 1

Metabo KGS 254M bardzo fajna opcja do domowego użytku. Ma bardzo dużo pozytywnych opinii. Cena przystępna. Parametry cięcia w tej klasie cenowej niszczą konkurencję.
Mam, używam i polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 3

A jeśli coś jeszcze bardziej budżetowego to może Eienhell. Jakiś czas temu się przymierzałem do zakupu (ostatecznie zrezygnowałem), wtedy macałem w marketach różne chińszczyzny i czerwone einhelle sprawiały dosyć solidne wrażenie. Sztywna konstrukcja posuwu w przeciwieństwie do tej całej tandety marketowej. Jakby sprawdziłą się w praktyce tego nie wiem. Ale mam inne narzędzia tej firmy i generalnie do użytku domowego daje radę.

Ale sam chętnie wybrałbym Metabo :)

Metabo KGS 254M bardzo fajna opcja do domowego użytku. Ma bardzo dużo pozytywnych opini. Cena przystępna. Parametry cięcia w tej klasie cenowej niszczą konkurencję.

Mam, używam i polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Masz? Już nigdy u Ciebie w domu nie powiem ..."dam sobie rękę obciąć"...! ;)  :D

• Like 5

Od kilku miesięcy kompletuję warsztat (taki przydomowy) i pierwszych kilka tygodni spędziłem na czytaniu, porównywaniu i oglądaniu w sklepach. Na początku też myślałem o pile stołowe ale ostatecznie wybrałem:

-) ukośnicę metabo KGS 254M  

-) pilarko - zagłębiarka Scheppach PL55 + szyna (zastępuje mi piłę stołową do cięcia formatowego)

Wymienione piły pozwalają mi ogarnąć wszystko co potrzebuję na obecna chwilę a muszę powiedzieć, że trochę działam w warsztacie. Do zagospodarowania mam 25 m2 pod warsztat i sprzęt wędkarski. 

Wkrętarka, wiertarka i młot udarowy:

-) wkrętarka HITACHI DS18DJL 18V 2.5Ah (mam jeszcze starego niebieskiego Boscha , ale już bateria padła)

-) mała wiertarka do drewna PSB 500 RE BOSCH 

-) mocniejszy sprzęt z udarem 59GP501 GRAPHITE PRO 

Szlifierka kątowa Bosch  GWS 22-230 JH 2200W

W planach wycinarka i frezarka.

W ogrodzie rządzić będzie samobieżna kosiareczka Tonino Lamborghini  (w końcu mam swoje własne lambo ;) z uchwytem na piwerko :)

P.S. Do jednego muszę się przyznać, że cierpi na tym wędkarstwo, mniej do wydania. Muszę zadowolić się tylko drobnicą. 

• Like 3

Metabo 254 używam w pracy codziennie. Tak samo wkrętarki Bs18 i młotka Kha 18 . Moim zdaniem dobry sprzęt za przyzwoite pieniądze z 3 letnia gwarancją nawet na baterię po rejestracji sprzętu na stronie. Baterie od 150 zł nowe z 3 letnią gwarancją. Od 7 lat jadę na Metabo , daje radę , mogę polecić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

A np takie cuś, pierwsze z brzegu z Google

https://gtxservice.pl/uslugi.html

A regeneruj , twój wybór . Ale że ktoś zrobi podobnie jak fabryka[emoji1787][emoji1787][emoji1787]. Ale taniej o parę groszy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

..ja do swoich gratów oryginały wymieniłem rok temu na takie "chinczyki"

https://www.ebay.co.uk/itm/2x-New-18V-3-0Ah-DE9098-Battery-For-Dewalt-Cordless-Drill-DC9096-DE9095-DC725-UK/132582183234?epid=16028935544&hash=item1ede839142:g:Oa8AAOSwLtBcc0id

- póki co jest ok

edit; zaczepy tylko nie powalają trwałością

Edytowane przez lexi

Od kilku miesięcy kompletuję warsztat (taki przydomowy) i pierwszych kilka tygodni spędziłem na czytaniu, porównywaniu i oglądaniu w sklepach. Na początku też myślałem o pile stołowe ale ostatecznie wybrałem:

-) ukośnicę metabo KGS 254M  

-) pilarko - zagłębiarka Scheppach PL55 + szyna (zastępuje mi piłę stołową do cięcia formatowego)

Wymienione piły pozwalają mi ogarnąć wszystko co potrzebuję na obecna chwilę a muszę powiedzieć, że trochę działam w warsztacie. Do zagospodarowania mam 25 m2 pod warsztat i sprzęt wędkarski. 

Wkrętarka, wiertarka i młot udarowy:

-) wkrętarka HITACHI DS18DJL 18V 2.5Ah (mam jeszcze starego niebieskiego Boscha , ale już bateria padła)

-) mała wiertarka do drewna PSB 500 RE BOSCH 

-) mocniejszy sprzęt z udarem 59GP501 GRAPHITE PRO 

Szlifierka kątowa Bosch  GWS 22-230 JH 2200W

W planach wycinarka i frezarka.

W ogrodzie rządzić będzie samobieżna kosiareczka Tonino Lamborghini  (w końcu mam swoje własne lambo ;) z uchwytem na piwerko :)

P.S. Do jednego muszę się przyznać, że cierpi na tym wędkarstwo, mniej do wydania. Muszę zadowolić się tylko drobnicą. 

Jak myślisz o frezarce to mam taką i jestem bardziej jak zadowolony

m1_21.jpgm2_16.jpgm3_18.jpg

• Like 2

Kupiłem w promocji zestaw einhella, szlifierkę, pilarkę i wiertarkę (1400W) za smieszną cenę 350zł. Nie będę się rozpisywał jaki to majster jestem bo nie jestem, ale trochę wykończeniówki u siebie zrobiłem i na prawdę byłem zaskoczony pozytywnie. Wiertarkę zajeżdżałem ostro bo i nawet klej mieszałem jak trzeba było, nic się z nią nie dzieje. Pilarka też w dupe dostała bo całe poddasze nią skończyłem i jeszcze w koło domu duperele (wymieniłem tylko tarczę na bosha), śmiga jak nowa a płyty tnie jak skalpel. Najgorzej chyba oceniam szlifierkę chodź unikam tego sprzętu jak mogę, nie ma tzw. powolnego startu i trzeba mieć dużą łapę albo twarde jaja :) żeby komfortowo tym operować. Reasumując, jak masz raz w roku deske uciąć to po cholerę ci zacny sprzęt, chyba tylko po to żeby sąsiadowi gul skakał z zazdrości. Zaoszczędziłem tyle na robociźnie, że śmiech nawet porównywać...  Listwy też położyłem sam i oczywiście wywiad zrobiony w sklepie, zacny pan oczywiście wskazał na ukośnicę po czym z braku funduszu skończyło się na porządnym korytku i grzbietnicy stanleya i za 89zł poleciałem wszystkie pokoje. Cięcia ładne bez szarpania i krzywizny, położony akryl i git, żona siedzi jak w pałacu :D

• Like 1

Jeśli do zastosowań domowych i multi materiałów szukał bym evolution r255 lub 210.

o panie, jak ty ukośnicę za 1600zł do prac domowych polecasz to aż się boję czego używasz profesjonalnie działko Gaussa ?  :) ....  w takim razie wstydzę się za swój post  :ph34r:

Edytowane przez PLnK
  • Like 1