Skocz do zawartości
  • 0

Urządzenia NMEA2000 dla wędkarza

wuran

Pytanie

czy ktoś może podpowiedzieć, szukam urządzeń zgodnych z NMEA 2000 które możemy stosować my wędkarze na wodach słodkowodnych? Urządzenia które wysyłają dane a nie tylko je odbierają.

Silniki zaburtowe to zwykle konstrukcje od 40KM w górę i te znam, echosondy też , nie znalazłem silników elektrycznych zaburtowych zgodnych z NMEA (tak, wiem NMEA to standard morski).

Czy silniki dziobowe elektryczne wysyłają jakieś dane w standardzie NMEA2000 bez pośrednictwa gateway kit czy Ipilot link? chodzi o to że np w MOtorguide jest to Gateway kit, czyli na kablu coś jest skoro nie podłącza sie samego kabla sieciowego. Czy jak się podłącze bezpośrednio do silnika dziobowego (bez echosondy HB lub Lowrance/Simrad to sterując nim z pilota otrzymam po sieci NMEA jakieś dane?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam już wszystko spięte w sieć, dziobówka, antena point1, lowrance hds, silnik yamaha , Garmin gpsmap. Wszystko działa na obecną chwilę. Na garminie dane z silnika bardzo klarownie pokazane. Co ciekawe można zdefiniować ilość paliwa w zbiorniku i na podstawie przepływu przez wtryski na echu mamy ile % zostało w zbiorniku. Co mnie zdziwiło to garmin gdy nie miałem podpiętego panoptixa zczytywał temp i głębokość z przetwornika lowrance. Ostatnio podpiąłem po zimie panoptix i w trybie perspektywy też pokazuje garmin głębokość co wcześniej nie miało miejsca.

• 0

Witam mam pytanie chce sterować z echo silnikiem dziobowym na napływanie na punkt.

posiadam LOWRANCE ELITE 9 FS i  Motorguide Xi3-55FW 54" 12V GPS

mam też Suzuki ATS 20  ale bardzie zależny mi by spiąć echo z silnikiem dziobowym i przyznam się ze jestem trochę zielony w tym temacie,  potrzebuje info co kupić by zaczęło działać  z góry dziękuje za info :)