Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Pracuje właśnie nad poprawioną wersją, która będzie opierała sie głównie o zdjęcia google maps i mapy KZGW, mam nadzieje ze przed wiosna bedzie dostepna:) OD początku sezonu będę tez czesał akwen echosondą więc myślę że głębokości tez będą dokładniejsze. Jestem otwarty na wskazówki co i gdzie poprawić:)

pozdr

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Niestety dokładne mapy batymetryczne Zegrza są nieosiągalne.

Ta, która jest przedstawiona powyżej może jednak służyć jako baza wyjściowa, a szczegóły, no cóż musisz sobie ponanosić sam, pływając i nabierając doświadczenia. powiem tylko że swego czasu miałem wbite do gpsa ok 200! miejscówek na ZZ, czy nadal są aktualne (rybne) nie wiem, coraz mniej pływam na ZZ. Zniechęciła mnie ta woda a i czasu na wędkowanie mam sporo mniej niż dawniej.

Jak wiadomo jeśli się nie jest na bieżąco to wypada się z gry...

w razie pytań pisz na priv lub na esox33@o2.pl

powodzenia w nowym sezonie

HUNTER,

nie dziwię Ci się, ale pomyśleć, że sam kiedyś otworzyłeś ten fajny wątek :D

Ja po zeszłym sezonie też już się zniechęciłem. Jeździłem dość często (kol. Kwasik świadkiem) - jak na tatusia półtorarocznego dziecka i kolejnego w drodze. Niestety, poza dosłownie - KILKOMA krótkimi sandaczykami i szczupakiem na otwarcie sezonu (Serock) nic nie złowiłem w ciągu kilkunastu wypłynięć.

W kwietniu jadę spróbować Bałtyku...może mi się spodoba. Na Zalew wybiorę się pewnie na otwarcie sezonu majowego a potem...kto to raczy wiedzieć wie... :D

Pozdrawiam Zegrzyńskich wędkarzy (i nie tylko)!

M.

P.S. Niedługo będziemy sąsiadami, więc może kiedyś uda się wybrać na ZZ i poszukać choć kilku z tych 200 miejscówek

Nabyłem niedawno książkę Wąchały.

Nawiasem mówiąc to mógłby być osobny temat - jego książka, zdjęcia na jego stronie itepe itede.

Z treści książki wynika, że Zegrze, a właściwie ujście Narwi do zbiornika to wędkarskie Eldorado jeśli chodzi o ogromne ryby. My tylko nie umiemy ich łowić?

O ile nie chodzi mi o głębokości o tyle chciałbym mniej więcej mieć przynajmniej wyjściową pozycję do poznania dnia. Niestety posiadam echosondy, więc nie mam możliwości stworzenia sobie takiej własnej wersji mapy w ze względu, że jest to duży zbiornik to nie wyobrażam sobie również, badania dnia podczas normalnego łowienia. A i tak na zakończenie, powinienem zrobić to na przed pierwszym postem, ale najwyraźniej wyleciało mi z głowy.

Serdeczne Gratulacje Za Stworzenie Takiego Wątku.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

2-dniowe łowienie za nami.

W niedzielę (01.05), z @Friko, złowiliśmy ponad 20 szczupaków (ponad połowa wymiarowych, w tym dwie 70-ki). Friko 'okrasił' wypad ponad 1,5kg leszczem, który z pewnością znajdzie się w 'Przyłowach' ;)

Upór i konsekwencja, pomimo wyjątkowo niesprzyjających warunków, przyniosła nam nadspodziewane rezultaty.

Dzisiaj (02.05), wynik ilościowy mieliśmy z @Friko podobny, ale skład gatunkowy inny (na 4 okonie przypadał 1 szczupak), ryby nie powalały wielkością, do tego największe widzieliśmy w wodzie (widowisko wychodziły do przynęt @Friko i pudłowały :() albo u kolegów na innych łodziach (m.in. okonia 40cm :huh:)

2-dniowe łowienie za nami.

W niedzielę (01.05), z @Friko, złowiliśmy ponad 20 szczupaków (ponad połowa wymiarowych, w tym dwie 70-ki). Friko 'okrasił' wypad ponad 1,5kg leszczem, który z pewnością znajdzie się w 'Przyłowach' ;)

Upór i konsekwencja, pomimo wyjątkowo niesprzyjających warunków, przyniosła nam nadspodziewane rezultaty.

Dzisiaj (02.05), wynik ilościowy mieliśmy z @Friko podobny, ale skład gatunkowy inny (na 4 okonie przypadał 1 szczupak), ryby nie powalały wielkością, do tego największe widzieliśmy w wodzie (widowisko wychodziły do przynęt @Friko i pudłowały :() albo u kolegów na innych łodziach (m.in. okonia 40cm :huh:)

Mocne otwarcie :huh: :huh: .Ostatni rok co prawda nie jeżdziłem,ale od lat nie słyszałem żeby ktoś z przystani zegrze-rybaki tak połowił szczupaki!@Friko może obok warsztatów rodbuildingowych pomyślisz nad szkółką wędkarską-będę pierwszym chętnym uczniem. :unsure:

He he, wszyscy przestraszyli się deszczyku i pospływali z wody <_< byliśmy praktycznie sami to i do rybek można było się przyłożyć. Szkoda że rozmiarówka nie powalała (poza okoniami Irka Matuszewskiego z 02.05 rzecz jasna). Drapieżnego lesia dorzuciłem do przyłowów.

Na stronie Okręgu Mazowieckiego pojawiło się:

http://ompzw.pl/presja_i_polowy_wedkarskie_na_wodach_ompzw,n ews,222.html

Sądząc po numerach to zdaje się w Zegrzu i okolicy łowimy najwięcej w okręgu.

A ja właśnie sobie obejrzałem... Potencjalne metrówki

I nikt nie powie, że w Zegrzu nie ma ryb a że krótko-trudno. Kiedyś jeździłem nad Zalew koło Janowa Lubelskiego. Rok w rok zarybiali karpiem w kwietniu. W lipcu, kiedy przyjeżdżałem na wakacje pozostawały niedobitki. Szczupaki, które były wpuszczone w kwietniu są już w zamrażarkach. Mam tylko nadzieje-może naiwną, że mniej niż po 20 sztuk na głowę.

Janie,

nasze podejrzewam że są jeszcze w wodzie - wszystkie do niej wróciły :D Ale niestety widziałem na brzegu wędkarza, nota bene z zestawem castingowym, który po złowieniu szczupaczka najpierw miażdzył mu dzioba charakterystycznym kujawiaczkiem, potem pakował do reklamówki, znikał w pobliskich zabudowaniach i za chwilę wracał z pustą siatką, zaiste przykry widok ale cóż zrobić :unsure:

Janie,

nasze podejrzewam że są jeszcze w wodzie - wszystkie do niej wróciły :D Ale niestety widziałem na brzegu wędkarza, nota bene z zestawem castingowym, który po złowieniu szczupaczka najpierw miażdzył mu dzioba charakterystycznym kujawiaczkiem, potem pakował do reklamówki, znikał w pobliskich zabudowaniach i za chwilę wracał z pustą siatką, zaiste przykry widok ale cóż zrobić :unsure:

Zadzwonić??