Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Na ZZ jest sporo bolenia, to pewne i to niemałego. W czasie upalnych dni na „czaszy” takie sztuki miejscami tłuką w ukleję, że można to pomylić z powierzchniowym atakiem suma (no może bez efektu „sypnięcia łopatą żwiru” – kto widział choć raz, wie o co chodzi). Czasem zdarzają się jako przyłów w trollingu, czasami z rzutu. Większość znanych mi wędkarzy miała przygody tego typu, ale nie znam nikogo, kto łowiłby je na ZZ celowo. Osobiście nie mam na nie sposobu…

Na wyspach powyżej Serocka trzeba uważać, bo z tego co pamiętam nie na każdej wyspie dozwolone jest biwakowanie, rezerwaty ptactwa.

A bolenie są, ale jak napisał Krzysiek, baaardzo trudne. Choć na własne oczy widziałem jak za Serockiem właśnie na tradycyjnego żywca złowiono takiego dobrze ponad 3 kg.

• 2 tygodnie później...

Chyba, że ta o której napisałem wchodzi w skład tych dwóch powyższych :lol:

A swoją drogą warto spojrzeć na stronę Koła PZW 13 Legionowo i poszukać zakładki ryby z naszej wody czy coś takiego, żeby się przekonać jakie zdarzają się tam duże ryby (w tym roku już też).

witam ostatnio spędziłem z kolegą 4 dni na swoich wodach.

Złowiliśmy około 40 szczupaczków, niestety nie porażały wielkością, trzy największe ryby to 67, 60, 58 cm.

oraz sporo okoni w przedziale 25-28 cm ( jak na tamte łowisko to już spore okonie :mellow: )

prawie wszystko padło na jedną przynętę którą fartem odkrył kumpel.

• 2 tygodnie później...

Dzisiejsza, równe 100cm (podziękowania dla Roberta (@rolen) za podebranie!). Gruba (oceniam na przedział 7-8kg) i waleczna.

Złowiona w trollingu Lamiglasem 10-25lb (GLB90 2ML) z kołowrotkiem Penn Slammer 360, plecionką Stren 30lb i własnoręcznie wykonanym przyponem 45lb.

Przynętą był 12cm wobler.

Ryba wzięła o 11:15 na stoku z 4m na 7m, hol trwał kilka minut.

post-47-1348915737,7457_thumb.jpg