krzysiek Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Ludzie, o co Wam chodzi? PZW wpuściło wiosną kilka ton pistoletów i wąsaczy i co? Kto wie, co się działo wiosną na dołach w Serocku, wie, o czym mówię. Z ZZ zrobiło się Eldorado, bo zawodnicy połowili? Nie kwestionuję ich talentów (choć sens sportu wędkarskiego - i owszem) - mówię tylko jak jest. Parę razy do roku można połowić, o ile złowienie kilku wymiarowych ryb można tak nazwać. A to, że od czasu do czasu komuś się trafi ryba, do której nikomu do tej pory nie udało się dobrać – to tylko potwierdza regułę. Trudno, żeby woda, która ma ponad 3000ha była pusta jak studnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Pisząc że ktos łowi szczury na okoniówki to chyba nie najlepiej o Tobie akurat świadczy bo to były zawody w dodatku najważniejsze w roku a naprawde zawodnicy pokazali klasę na tym akwenie na który większość narzeka.Spojrz na pierwsze 5 miejsc, widzisz tam kogoś z mazowieckiego.Chodziło mi oto że przyjeżdzają ludzie z drugiego konca Polski i pokazują miejscowym jak sie dłubie szczury i zdobywa tytuł Mistrza Polski.A stając na łodce z takim Czajkowskim on przerzuca 15 z czego 5 do miary a Ty dlubiesz trzy krótkie.A prywatne łowienie to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Tak się składa, że wpłynąłem w sektor, bo nie wiedziałem, że jest zamknięty i widziałem, że łowili relatywnie lekko. Na zwodach okręgowych i GP na ZZ (które nie są zamknięte) tak to mniej więcej wygląda, często łowią także na paprochy, bo w wielu przypadkach szczupłe nie współpracują, a okoń jako tako. Choć bodajże w 2008 czy 2009 na MP na ZZ także królował szczupak. Swojego stosunku do „sportu” wędkarskiego nie ukrywam, jakoś zniosę to, że źle to o mnie świadczy. Chętnie za to dzielę się wiedzą i nie kiszę doświadczenia tylko dla siebie. Może to mnie zrehabilituje Piszę, że dłubali drobne ryby, bo w obecnym okresie na 4 złowione 3 są okołowymiarowe, a ryby 60+, 70+ zdarzają się bardzo rzadko – nie widzę powodu, żeby tym razem było inaczej. Nie mam ambicji, żeby z kimkolwiek stawać w szranki. Tak jak piszesz, prywatne łowienie to inna bajka - dla mnie jedyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Na wedkarstwotv po filmie o odwiecznej wojnie rybaków i wędkarzy, filmie o rybakach na Zegrzu, toczy się dyskusja w zwykłym tonie.Jestem po przeczytaniu opracowania stanowiącego podstawę podpisania umowy o działaniu Lokalnej Grupy Rybackiej dla Zalewu Zegrzyńskiego. Plany, plany, plany..., rozwoju rybactwa. I nie widać tam wędkarskiej ręki, mimo udziału Okręgu Mazowieckiego PZW w tem przedsięwzięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Z ciekawości spojrzałem na wyniki seniorów: 169 szczupaków w trzech sektorach na 129 chłopa przez trzy dni. To daje średnio niecałe pół szczupaka dziennie na osobę. Ogółem 5 ryb powyżej 70cm, 2 czy 3 powyżej 80cm. Złowiono też ponad 1500 okoni (4 dziennie na osobę). Najlepsi łowili po kilka szczupaków dziennie, przeciętnie ryby 50-65cm, przy czym sztuk 60+ nie było za wiele. Najsłabsi w niektórych turach zerowali. To tylko potwierdza moje przypuszczenia, podane na pałę. A to, że reszta świata dokopała Mazowszu, to fakt - jednak nie wzbudza to umnie żadnych emocji, nie identyfikuje sie z żadną z grup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Nie wiem czy pamiętacie ale sporo osób zastanawiało się nad sensem zarybiania szczupakiem wczesną wiosną, zamiast późną jesienią, żeby rybki zdążyły odbyć tarło. Teraz już wszystko jasne...trzeba było zawodowcom dać coś złowić, żeby nie wyszło że na MP zawodnicy łowili same okonie, bo szczupak nie chciał współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Wracając do bardziej przyziemnych tematów...dziś taka fajna pogoda na sandałka z rana, a tu trzeba w pracy siedzieć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Jutro jadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Koledzy napiszcie mi prosze czemu nigdzie nie można wykupić zezwoleń 1-3 dniowych na ZZ. Czy coś sie zmieniło?dziękuję i pozdrawiam,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anguiler Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Koledzy napiszcie mi prosze czemu nigdzie nie można wykupić zezwoleń 1-3 dniowych na ZZ. Czy coś sie zmieniło?dziękuję i pozdrawiam,ZH Na tej stronie www.pzw13.pl jest info, że można je wykupić w stanicy trzynastki. Jak jest w rzeczywisości teraz nie wiem, ale kartę na miejscu na początku roku opłaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinncaster Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Kupowałem jednodniówkę w sklepie wędkarskim po prawej stronie przy głównej (przed wiaduktem) zakręciłem trochę Jakieś chyba 20 dyszki mnie to kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Kupowałem jednodniówkę w sklepie wędkarskim po prawej stronie przy głównej (przed wiaduktem) zakręciłem trochę Jakieś chyba 20 dyszki mnie to kosztowałoNo ale kiedy, bo jak osatnio znajomi byli to miła pani z wąsem powiedziała że już nie mają. A i w szczytnie też nie mają i już mieć nie bedą. Na stanicy też pan nie miał. Może należy jakiś przelew zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Pisząc że ktos łowi szczury na okoniówki to chyba nie najlepiej o Tobie akurat świadczy bo to były zawody w dodatku najważniejsze w roku a naprawde zawodnicy pokazali klasę na tym akwenie na który większość narzeka.Spojrz na pierwsze 5 miejsc, widzisz tam kogoś z mazowieckiego.Chodziło mi oto że przyjeżdzają ludzie z drugiego konca Polski i pokazują miejscowym jak sie dłubie szczury i zdobywa tytuł Mistrza Polski.A stając na łodce z takim Czajkowskim on przerzuca 15 z czego 5 do miary a Ty dlubiesz trzy krótkie.A prywatne łowienie to zupełnie inna bajka.[/quote jakieś 2miesiące temu przyjechali do czwórki żeglarze.Jeden z nich wyskoczył na godzinę na barki,wyjął na gnoma 5 szczupłych i 3 mu spadły.Koledzy byli w szoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Bo to bardzo dobre miejsce jest Urozmaicone dno i roślinność wynurzona w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anguiler Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 A ja dziś z żoną podjechałem na przystań 13 popatrzeć na wodę i wędkarzy Akurat jedna łódka spływała z trzema sandaczami, takie mniej więcej koło 1,5 kg, praktycznie identyczne. A mało się słyszy ostatnio o sandaczach z ZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Dzisiaj miało być szczupakowo a skończyło sie na Okoniach szkoda że ten największy spadł przy podbieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Krzysiu, pochwal się co tam było w weekend Mnie krew zalewała że nie mogłem wypłynąc w ten weekend. Do tego złapaliśmy wszyscy w domu jakiegoś wirusa :/ Mam szansę pojechać w niedzielę...ale jeszcze się okaże. Panowie, co do wykupu zezwoleń w sklepach, to jest to już nie możliwe. Dowiadywałem się kilka miesięcy temu na Twardej (sam w tym roku karty nie opłacałem i pojechałem wykupić jednodniowe - skromne 30 zł! na mazowieckie). Podobno można wykupić w przystani legionowskiej (13), tak przynajmniej napisali na stronie koła. pozdr! M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Troszkę potrolowaliśmy w sobotę, szkoda że nie starczyło czasu, żeby porzucać. Na pigalaku tłumy, w okolicach elektrycznej – tłumy, w okolicach mostu to samo, poniżej rybaków – podobnie. Efekt to małe szczupaki i wiele spadów. Jakoś chimerycznie gryzły. Brania na to, co zwykle + na wobka, którego nabyłem niedawno od LadyD – dzięki serdeczne! Na głębszej wodzie nie ma jeszcze ładnej ryby, albo nie żerowała. Przez tydzień woda schłodziła się 4-5 st. – może dlatego. Brania były na blatach 3-4,5m wzdłuż grążelowisk w sąsiedztwie głównego koryta i na śródjeziornych wypłaceniach. Ogólnie - u mnie słabo, ale za to bardzo przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Dzięki za relację! I tak tylko pozazdrościć. Ja bym pewnie w trollingu nie doczekał nawet jednego brania Jak się uda wybrać w niedzielę to spróbuję tego co zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Nie wydziwiaj, tylko spróbuj Faktem jednak jest, że zarówno miejsce jak i przynęta najczęściej ma znaczenie. Choć zdarzają się (oj, jak rzadko) dni, kiedy niemal wszystko zarzucone jest gryzione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Krzysiu, to chyba wrzucę Ci na priv swój numer. Jak w niedzielę będziesz na wodzie i akurat będzie taki dzień to dzwoń Będę akurat na łódce z dwoma obcokrajowcami i fajnie byłoby żeby tak ładnie się zareklamował nasz Zalew Od rana będziemy uskuteczniali opad Może choć kilka krótkich się trafi na kiju, to mam nadzieję, że nie będą mi potem narzekali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Jakaś tu cisza... Łowił ktoś ostatnio? Ciekawe jak tam sandacz...pogoda chyba bliska ideałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Jak dla mnie - nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Przymrozek za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 ja wczoraj jednego 65 cm, kolega troche krotszego, tez jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi