Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Adasio, gratuluję! Ładniutkie. Czyżby to Łacha...? :D Tam kiedyś można było połowić ładne garbusy na jesieni.

Co do białorybu na dołach, to ja miałem wrażenie że jeszcze rano chyba trochę go stało w niedzielę, ale po południu nie było już wcale obcierek wić chyba się zgadza. Ja stałem tam między jakąś 10-ą a 12:30. Potem przesunąłem się bliżej mostu.

Adasio, gratuluję! Ładniutkie. Czyżby to Łacha...? :D Tam kiedyś można było połowić ładne garbusy na jesieni.

Okolice :D

Dobrze napisałeś kiedyś niestety od kilku lat presja na okonie w tych rejonach jest ogromna,

w lato pialiśmy z kumplem z radości jak trafiał się ładnie wygarbiony okonek ponad 25cm.

Byłem mocno zdziwiony że uchował się tam taki ponad 40 ;)

No chyba, że jest tak, jak na Gnojnie. Jesienią nachodzi okoń z Narwii, na pierwszym lodzie go rezają co dzień, bez opamiętania, ile weźmie, tyle biorą, jak złapią limit – to do bagażnika i dalej ciupią. A wiosną łowi się już tylko niedobitki. I do następnego pierwszego lodu.

Ryba jest cały czas na płytszych 4-5m blatach. W dole koło mostu jeszcze nic nie ma. Sprawdzaliśmy w poniedziałek.

Ponieważ 1 listopada pół ZZ zostaje wyłączone z łowienia (strefa ochronna), ten rok uważam za wyjątkowy. W sumie dobrze się stało, bo przynajmniej nikt nie będzie nękał ryb na zimowisku. Jeszcze takie dwa/trzy sezony, z ciepłym pażdziernikiem jak ten i populacja sandacza powinna się znacznie poprawić. Pomimo tego, że i tak ten rok uważam za rekordowy pod względem okazowych ryb.

Piątek ALL DAY od gdziny 6;30 do 17;00

Kilka małych kijanek i kilka pstryknięć zedowych.

Koledzy muszę to napisać bo inaczej będę chory.

Na ZZ jest taka presja na wyciąganie ryb z tych dołków że

obiecałem sobie że więcej tam nie jadę.

Po prostu tragedia. Nie ma gdzie pływać, a stanąc to już nie wspomnę. Wszyscy tną za kapoty te małe kijanki i mają radochę że biere. Powinni zamykać ten odcinek już miesiąc temu może by tych

barbarzyńców ostudziło trochę. To raczej przypomina szarpakowanie a nie spiningowanie. Buractwo.

FE FE FE.

Wczoraj od mostu do zakrętu w stronę Serocka stało z 60 łódek. :huh:

:huh: :huh: :huh: :huh: :huh: :huh:

Jedyne co dobre to fakt że straż rybacka dość dokładnie

sprawdzała co w siatkach mają szarpakowcy i kilku jak widziałem

odpływało z talonem na 200-400 zita do Tesco :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam,

ZH

To, że towarzystwo stoi na dole, niedaleko mostu, wcale nie oznacza, że tam jest ryba. Ryby tam nie ma. Tak jak pisałem, większość sandaczy, szczupaków jest cały czas na płytkich blatach 4-5 metrowych. Bardzo mnie cieszy fakt, że za kilka dni będzie zakaz łowienia w tym miejscu. Nikt w tym roku nie wyszarpał ryby z tego zimowiska ! Wreszcie sandacze będą miały te kilka miesięcy spokoju.

Przy okazji.....ten sezon uważam za jeden z najlepszych jakie pamiętam. Piękne szczupaki i bardzo dużo sandacza. Trafił się także na woblera....karp :D Zazwyczaj narzekają ci, którzy nie potrafią nic złowić.

To, że towarzystwo stoi na dole, niedaleko mostu, wcale nie oznacza, że tam jest ryba. Ryby tam nie ma. Tak jak pisałem, większość sandaczy, szczupaków jest cały czas na płytkich blatach 4-5 metrowych. Bardzo mnie cieszy fakt, że za kilka dni będzie zakaz łowienia w tym miejscu. Nikt w tym roku nie wyszarpał ryby z tego zimowiska ! Wreszcie sandacze będą miały te kilka miesięcy spokoju.

Przy okazji.....ten sezon uważam za jeden z najlepszych jakie pamiętam. Piękne szczupaki i bardzo dużo sandacza. Trafił się także na woblera....karp :D Zazwyczaj narzekają ci, którzy nie potrafią nic złowić.

To dosyć ciekawe co piszesz, jednak mało trafne.

Na dołach jest mnóstwo ryby a potwierdzeniem tego jest fakt że

co pięć sekund ktoś z tych 50 -60 łódek zacina za kapotę małe kijanki , i to jest potwierdzeniem że ryba tam jest.Kolejny potwierdzeniem jest fakt że w śród tych kijanek znalazło sie kilka mały bo małych zedów. Kolejnym obaleniem twojej teorii jest fakt

że cały dzień pływałem z sondą i na blatach 4/5 metrów brak oznak życia.

Cieszy mnie to że sezon udał się Tobie, ale nie o tym pisałem, patrz wyżej.

A w sprawie narzekania to nikt tu nie narzeka na brak ryby w ZZ.

Czytaj ze zrozumieniem.

pzdr.

ZH

Nic nie musisz potwierdzać, ani obalać. Ja łowię tam 3-4 razy w tygodniu i wiem jak jest. Łódkę mam w PZW13. Nie narzekam.

Zbyt rzadko tam łowisz, aby formułować jakiekolwiek osądy.

Ryba jest cały czas na blatach. Wszyscy w 13-tce to potwierdzą.

Wystarczy zapytać.

Kolego łowie tam od kilku lat.

Mam znajomych którzy łowią tam kilka razy w tygodniu

i znam sytuację tego zbiornika.

Koniecznie wczytaj się w to co napisałem bo błądzisz.

Nie dyskutuję tu kto ile łowi ani że jest ryba na blatach czy jej nie ma. Dyskusja a w zasadzie stwierdzenie dotyczy

obstawiania dołków i kaleczenia ryb.

Wyjazd udany bo każdy wyjazd na ZZ to frajda i to że nic się nie uwiesiło tym razem nie oznacza że się nie umie łowić.

pzdr.

ZH

Dzisiaj w okolicy mostu stało ok 40-50 łódek skupionych w promieniu może 300m! To po prostu parodia wędkarstwa, w której wędkarze wrzucają sobie przynęty do łódek nawzajem. Jakie to musi być niebywałe, kuriozalne parcie na złowienie czegokolwiek by tak się tłoczyć. Odechciewa się tam łowić.

Ponownie proszę o zdjęcia tak pięknych ryb z ZZ. Wierzę, że większość użytkowników j.pl obejrzy je z przyjemnością porównywalną do mojej!