ictus Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Ciekawe czy te leszcze łowił na paproszki czy mikroblaszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Krzysiu, a Ty jeszcze pływasz? Jakoś nic nie piszesz? Widziałeś jakieś sandacze ostatnio? Ano nie pływam ale wkrótce zacznę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 A będziesz jutro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Niestety, w ten weekend pauzuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Rozumiem. Ja spróbuję jutro po raz ostatni w tym roku chyba...myślę gdzie tu zapłynąć Fajnie byłoby poczuć choć kilka pstryknięć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam,czy ZZ jeszcze istnieje?, czy tak jak Mietków zredukowali do kilku kałuż?. Był ktoś ostatnio?pzdr.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 W ub. sobotę - 4 szczupki i jeden sandaczyk, z ręki- na gumę. Jutro płyniemy pociągnąć trochę woblery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mam gorącą prośbę do łowców z zalewu Zbieram dane na temat formy ryb holowanych z dużych głębokości.Według wielu badań można skutecznie wypuszczać takie ryby. Chciałbym jednak odnieść to do naszych wód, naszych temperatur i naszych polskich ryb. Zalew do płytkich nie należy więc to chyba najlepsze miejsce do zebrania informacji na ten temat. Może wysłalibyście w wolnej chwili swoje spostrzeżenia na temat ryb różnych gatunków złowionych od 5m i głębiej. Interesują mnie zarówno ryby w idealnej formie jak i z rożnymi objawami. Ważna jest orientacyjna głębokość i forma ryby, ewentualnie miesiąc lub data w jakim została złowiona (sprawdzę wtedy temperatury wody i powietrza). Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Wyniki zlepię w całość i wrzucę do wątku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23900&am p;am p;am p;start=20& Nie będę publikować nicków jeśli wyślecie priva, chyba że ktoś sobie zażyczy, więc nie bójcie się pisać szczerze. Z góry dziękuję!Ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zakaz połowów z łódki od 2 stycznia 2012 do 30 kwietnia w okręgu mazowieckim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Ale lipa. Spieprzam stąd na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 http://ompzw.pl/nowe_zasady_wedkowania_,news,274.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Robi sie coraz ciekawiej w tym szmacianym pzw. Zakaz trollingu, zakaz echosondy, zakaz lodzi...zaraz bedzie zakaz wedki (Tradycyjnie jak co roku nie przystapie do tego procederu i bede niezrzeszonym, w koncu ani nie siede nad woda bez przerwy, ani nie sa to wody pzw). A wystarczyloby zakazac zabierania drapiezników z Zalewu i tego porzadnie przypilnowac. Na jakies 2-3 lata. Jacek Jóźwiak pisal o tym ladnych pare lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Łatwiej jest dopilnować zakazu korzystania z łódki czy trolingowania niż zabierania ryb. W programie na WTV o kłusolach mówili, że ludzie przyczepiają ryby na linie do łódki, a jak kontrola to przecinają linę. Z tą łódką to nie wiem czy to jest dobry pomysł ale jak dla mnie zakaz trolingowania i echosond powinien być - dajmy rybie szanse. Idziemy na ryby, odpocząć poobserwować przyrodę a nie po ryby. Dla mnie troling to ciągnięcie za łódką przynęty - bierne czekanie na rybę, gdzie tu wędkarstwo?A echosondy pozbawiają nas możliwości poznawania i odkrywania wody. Pomęczmy się trochę żeby tą rybę wyśledzić i przechytrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 dwa pytania: 1/ jakie masz doświadczenie w łowieniu z echosondą? 2/ jakie masz doświadczenie w trollingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Nigdy nie trolingowałem, byłem obserwatorem z brzegu jak to robią ludzie, nie podobało mi się założenie takiego wędkowania. Łowiłem kilkukrotnie gościnnie na łódce z echosondą. Znacznie ułatwia sprawę jeśli chodzi o sandacze. Bo nie trzepiemy całego jeziora tylko konkretne doły i twarde dno. Bez Echosondy na pewno znacznie dłużej by trwało zlokalizowanie takiego miejsca. Moja wcześniejsza wypowiedź nie była atakiem w żadnym kierunku. Powiedziałem swoje zdanie na te dwa tematy co nie znaczy, że Wy nie możecie myśleć inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 a mnie ciekawi jak wygladala by turystyka wedkarska na duuuuzych akwenach - takich kilka tysiecy ha bez echos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Mówimy o okręgu mazowieckim czy turystyce wędkarskiej w Szwecji?Ja odnoszę się do i tak ubogich w ryby polskich akwenów i znacznie mniejszej świadomości ludzi dotyczącej C&R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Echosonda nie ma nic do tego, a potrzebna jest i to bardzona dużych akwenach. Mi osobiście służy do badania dna i głębokości.Czy mając echo zacząłem zabijać ryby i zabierać je do domu, hmmmm raczej nie. W sprawie trolingu się nie wypowiadam bo nie lubię i tylko czasem jak z miejscówki na miejsce się przemieszczam to pociągnę za łodką wobka. Logika raczej mi podpowiada że to również nie ma większego wpływu na ilość ryby w zbiorniku. Wszystko tkwiw Naszych głowach a nie w zakazach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba-s Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jestem absolutnie za zakazem połowu z łódki do końca okresu ochronnego szczupaka. Przy okazji ochronimy również okonia i wszystkie inne drapieżniki ktore są częstym przyłowem podczas szlachetnego wyławiania przedtarłowych okoni.Bierzmy przykład z innych okręgów ktore ten zakaz wprowadziły dawno i rybom wcale to nie przeszkadza.Na Turawie i wszystkich opolskich zaporówkach zakaz obowiązyje do 31 maja i nikt tam nie protestuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 A echosondy pozbawiają nas możliwości poznawania i odkrywania wody. ??? Majac standartowe szwedzkie 5 dni i 2000-3000tyś. ha jak chcesz tą wodę poznać? To jeden banalny przykład.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Tak mi się wydaj, że powinny być dodatkowe opłaty: 200pln za łowienie sandaczy na tarliskach z łodzi od 1 maja do 1 czerwca.300pln za łowienie z łodzi z silnikiem spalinowym ( przecież ich stać skoro maja kasę aby kupić silnik spalinowy)250pln za łowienie z echosondą ( „przecież trzeba dać rybie szansę”)150pln za łowieni na las gruntówek z brzegu 70pln za darcie mordy na innych wędkarzy60pln za wiadro okoni do 15cm80pln za łowienie na szarpaka z kotwica średnicy do 5cm100pln za łownie na szarpaka z kotwica o średnicy pow. 6cm………….…………………….Przepraszam jeśli kogoś uraziłem , ale w du…. mam już ten okręg i jego fanaberie. Od 20 lat regularnie płace składki w tym okręgu i ten rok był ostatnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 A echosondy pozbawiają nas możliwości poznawania i odkrywania wody. ??? Majac standartowe szwedzkie 5 dni i 2000-3000tyś. ha jak chcesz tą wodę poznać? To jeden banalny przykład.A. Czy przeczytałeś to o czym napisałem w następnym poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Dla mnie troling to ciągnięcie za łódką przynęty - bierne czekanie na rybę, gdzie tu wędkarstwo? Big Game fishing to przerost formy nad treścią - gdzie tu wędkarstwo? Tfu, trolling w dodatku, toż lepiej, piękniej i słuszniej z rzutu.Wyprawy na tajmienie to jakiś wynaturzony survival - gdzie tu wędkarstwo?Łowienie jesiotrów we Frazer, polowanie na muskie w Ameryce Północnej, wyprawy do Amazoni, ekspedycje na Nową Zelandię to zajęcie dla onanistów i cwaniaków z kasą, którzy lubią się popisywać - gdzie tu wędkarstwo? Żadnej z tych rzeczy nie próbowałem, ale tak sobie pitolę od rzeczy, jak wiadomo, każdy może myśleć inaczej....Kolego P487, jesteś odrodzonym bytem kolegi, który od jakiegoś czasu się nie odzywa, czy zamierzasz pociągnąć krucjatę przeciwko wszystkim, którzy potrafią łowić skuteczniej od Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 @ _ronin – podpisuję się obiema rękami.Opłacałem składkę właśnie ze względu na wiosenne wędkowanie z łódki i możliwość łowienia pod lodem. Na pozostałe pory roku mam zupełnie inne pomysły na wędkowanie. Na lód się nie zanosi, łódka odpada, zatem goodbye wody Mazowsza. 31.12. zobaczymy się ostatni raz – na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Panowie, Prosba. Potraktujcie wypowiedz kolegi P487 jako prowokacje. Przeciez inaczej nie ma mozliwosci tej wypowiedzi traktowac. A jak chodzi o regulacje ZO Mazowieckiego to proponowalbym zakaz plywania lodzia do 31.12 wlacznie.Tak przez kilka lat.Serio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi