Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek wyholowałem największą rybę w swoim życiu.

Hol trwał około godziny i superkołowrotek Penn Slammer 360 jest do naprawy (czeka jak brat wróci z Ameryki) - wylazł kabłąk z główki, co zauważyłem w środę. Po półgodzinnym siłowym holu ( kij miałem dość delikatny)ukazała mi się kępka trzcin owiązana czerwoną linką grubości centymetra w której tkwił hak główki z gumą, myślałem , że holuję jeżozwierza.

Po godzinie udało mi się złapać za tę linkę, na drugim końcu był przywiązany przez skrzela żywy wychudły sum którego oceniam na 180 cm i nieco ponad 30 kilo. Linkę przywiązałem do burty i na wiosłach dopłynąłem do przystani, chciałem go komuś pokazać, w przystani wypuściłem rybę przeciąwszy nożem linkę. Po opadnięci na dno sum po jakiś dwu - trzech minutach zniknął. Ciekaw jestem czy przeżyje. Ktoś kto go złowił lub skłusował przywiązał go linką do kępy trzcin, a ryba wyrwała te trzciny i odpłynęła. Sum miał na ogonie ranę w poprzek, nie mam rozeznania, ale wyglądało, że kilka dni przeleżał z tą linką i trzciną na dnie.

Taki fuks. :(

Gratuluję przygody i miejmy nadzieję że ta piękna ryba się zregeneruje i połamie sprzęt swojemu poprzedniemu oprawcy. Szkoda że na zalewie jest tak dużo rzeźników i półmuzgów. co chwile się słyszy że kolejny sum w okolicy 2m jest mordowany o sandaczach nie wspominając. Niedługo będą kląć, że NIE BIERO

Pozdrawiam wszystkich co szanują ryby.

Witam,

wczoraj na Zegrzu złowiono podobno szczupaka 120 cm w trolu, najgorszy jest fakt, że ryba została zabita. I tu moje pytanie do szczęśliwego łowcy jeśli przegląda to forum:

Jaki miałeś cel baranie w zabieraniu takiej ryby? Przecież to najlepsze geny i najlepszy reproduktor, potem chodzi taki idiota jeden z drugim i narzeka, że nie biero.

pzdr,

jacavip

Witam,

wczoraj na Zegrzu złowiono podobno szczupaka 120 cm w trolu, najgorszy jest fakt, że ryba została zabita. I tu moje pytanie do szczęśliwego łowcy jeśli przegląda to forum:

Jaki miałeś cel baranie w zabieraniu takiej ryby? Przecież to najlepsze geny i najlepszy reproduktor, potem chodzi taki idiota jeden z drugim i narzeka, że nie biero.

pzdr,

jacavip

szanse, że taki bałwan czyta to forum są niewielkie, przecież żeby nauczyć się czytać to trzeba mieć odrobinę rozumu.

też jestem za tym żeby taka ryba sobie żyła ale brat zadał mi ostatnio jedno pytanie odnośnie takiej ryby a powiedz mi ile taka ryba jeszcze pożyje? w sumie ma rację jej koniec jest bliski i to nie tylko ze względu na wędkarzy ale padnie śmiercią naturalną. Co do rozrodu to też ichtiologiem nie jestem i nie mam pojęcia jakiej jakości ikrę/mlecz złoży i czy takie wielkie osobniki w ogóle podchodzą do tarła.

Wiem jedno i usłyszałem to od ludzi z przystani 13 że jest zatrzęsienie wielkiego suma w ZZ i tym tłumaczą brak sandacza i będą zabijać każdego dużego suma.

W ostatnich kilku dniach złowiono kilka sumów pow 180 ale nie wiem jaki spotkał ich los.

Wiem jedno i usłyszałem to od ludzi z przystani 13 że jest zatrzęsienie wielkiego suma w ZZ i tym tłumaczą brak sandacza i będą zabijać każdego dużego suma.

W ostatnich kilku dniach złowiono kilka sumów pow 180 ale nie wiem jaki spotkał ich los.

Głupkowate tłumaczenie. W Ebro łowi się sumy ,sandacze i karpie. Jakoś mogą tam żyć. A co do 13 to jeszcze niedawno zakopywali okonie po zawodach spiningowych. I dziwili się że ryb z roku na rok jakby mniej.

Głupkowate tłumaczenie. W Ebro łowi się sumy ,sandacze i karpie. Jakoś mogą tam żyć. A co do 13 to jeszcze niedawno zakopywali okonie po zawodach spiningowych. I dziwili się że ryb z roku na rok jakby mniej.

Pływaliśmy we dwóch na Zegrzu w tym roku ze spinningiem co najmniej kilkanaście razy. W tym czasie brat nie złowił żadnego suma, a ja dwa, jednego niewymiarowego, a drugiego wymiarowego, wczoraj. Sumiarzy koło mostu w Zegrzu jest bez liku, kwoczą (bezsensownie - który sum jest w stanie kłapnąć paszczą pięć razy w ciągu pięciu sekund?), ciągają (nieregulaminowo) żywce, trollują i nie wiadomo co tam jeszcze, przez dwa dni widziałem tylko jednego suma, mojego, to ma być zatrzęsienie suma?

w sobotę na własne oczy widziałem w 13-ce dwie sztuki jeden 206 a drugi chyba 217

Kolego @kwasik może trzeba się nauczyć sumy łowić a dopiero mówić że nie ma suma bo nie złowiłeś. Są ludzie co potrafią to robić i łowią a to co jest przywożone do przystani świadczy o tym że są i łatwo je złowić.

w sobotę na własne oczy widziałem w 13-ce dwie sztuki jeden 206 a drugi chyba 217

Kolego @kwasik może trzeba się nauczyć sumy łowić a dopiero mówić że nie ma suma bo nie złowiłeś. Są ludzie co potrafią to robić i łowią a to co jest przywożone do przystani świadczy o tym że są i łatwo je złowić.

Tych dwu już nikt nie złowi?

Wyłącznie spininguję, a to nie jest nabardziej skuteczna metoda na sumy. A ja nie napisałem że nie ma sumów, napisane było zatrzęsienie wię zaprotestowałem!!!