Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nie nastawiałem się w maju ze spiningiem na suma, ale trzeba przyznać, że faktycznie tak jest. Nie zawsze sum był chroniony w maju. Pozostaje jeszcze nocny spining w upalną lipcową noc i doskonały październik. No chyba, że woda jest rekordowo niska i ryby gromadzą się w miejscach niedostępnych dla spiningisty na wybranym odcinku rzeki. Wtedy pozostaje troling i choć jestem przekonany o jego skuteczności to nie lubię tej metody.

Sum brał w ostatnich dniach jak poj...y.

Nie było specjalnym problemem złowić kilka sztuk a jak ktoś zna dobre miejscówki to i takie większe mógł pociągnąć. Szkoda tylko że chęć powieszenia ryby na drzewie czy tez innym haku góruje nad wypuszczeniem ryby która daje sporo emocji podczas holu.

O łowieniu w maju i skuteczności spinningu się nie wypowiadam bo żaden łowca sumów ze mnie - nigdy się na nie nie nastawiam a wręcz nie lubię ich łowić.

@paawelek83 info odnośnie zawodów dostałem od osoby która jest na zz non stop, sam odpuszczam w takie dni bo to szkoda wypływać jak takie akcje się odbywają na wodzie. Tak czy siak jak 100 chłopa pływa i wszyscy nastawiają się na okonia który de facto też bardzo dobrze brał w weekend to i tak średnie wyniki.

• 2 tygodnie później...

Nigdy spinning nie będzie skuteczniejszy na dowolnego drapieżnika niż żywiec ... i kropka.

To że dobry spinningista ma lepsze wyniki niż kiepski żywczarz niczego nie dowodzi. (uprzedzam odpowiedź)

Zgadzam się z małym wyjątkiem - Boleń. Wg mnie tutaj zawsze skuteczniejszy jest spining.

To tendencja wyraźna - sobota nie przebierając w słowach do d... (swoją drogą, ICM dał niezłą plamę...), a w niedziele widać, że już coś się działo... :(

Ja w sobote zaliczyłem trzy psztyknięcia. W tym, w ostatnim miejscu, miałem dwa puknięcia, ale jak mne zaczęło przestawiać na ciężarze (i siedziałem!) to dałem sobie spokój...