Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że na takich wodach na jakich Ty łowisz, to i ja, jako ten orangutan, wydłubałbym więcej większych ryb niż w ZZ. Przy pewnej dozie "wędkarskiego szczęścia"... :lol: No właśnie, wyszukiwanie jest tu kluczem (ryb, a nie wód) a z tym nie jest kolorowo :ph34r:  

Ale się uśmiałem :lol:

A przy okazji mam świeże wieści. Dziś kolega miał pięć krótkich szczupaczków (tuż pod wymiar) w okolicach ZZ, a na wodzie spotkał gościa, któremu się poszczęściło  i trafił sandacza poza 70 cm...niestety, ryba już taka szczęśliwa nie była...

Pike miał równe 80cm, niedaleko miejsca w którym go złowiłem kolega w maju trafił 101cm. a trzy dni przede mną 79cm.

Niestety to pojedyncze przypadki,

Czsami można nasiekać małych szczupaczków ale pod warunkiem że wsztrzeli się w odpowiednią przynętę.

Czego można oczekiwać po wodzie na której jest więcej wędkarzy niż ryb ;)

To i tak pięknie łowicie przyznam...

Ja byłem 15.09 i chyba w tych okolicach co Wy (nie jestem pewien, wzrok może mylić) i trafiłem tylko dwa krótkie plus jedno bardzo silne branie, ale ryba spadła po dwóch sekundach więc pozostały tylko domysły...

Teraz czekam już na inną rybkę :)

• Like 1

Dziś na ZZ kilkanaście okonków ale kruciaków takich max do 25cm jedne szczupaczek ok. 50cm.

Ale jako przyłów - takie cudo się trafiło.

post-47845-0-51794400-1380288603_thumb.jpg

Telefon na posterunek Policji nad ZZ. Miły Pan powiedział, że będą za 10min  i faktycznie pojawili się za te 10min co było miłym  zaskoczeniemi.

Szybkie sprawdzenie czy  siatka ma oznaczenia  ( oczywiście nie miała) i Panowie przystąpili do działania. Trochę sie chłopaki umordowali bo siata stała w grążelach i było jej co najemnie 30m.

post-47845-0-60919700-1380289237_thumb.jpg

post-47845-0-22887600-1380288924_thumb.jpg

W siatce było trochę leszczy i karaś. Jedna ryba padła, reszta z powrotem wróciła do wody.

ps. jeśli ktoś się zastanawia czy warto wzywać Policję w takich sytuacja to mówię, że warto. W zeszłym roku była podobna sytuacja prawie na przeciwko 13 i

spraw została rozwiązań w taki sam sposób.

Edytowane przez _ronin
  • Like 11

Swojego czasu spędzałem od groma czasu nad tą wodą, przerzuciłem też tonę przynęt, teraz jestem niezbyt często ale za to kolega jest non stop, cały urlop plus wszystkie weekendy, a do tego ma nosa do przynęt.

Mamy wylansowane dwie może trzy top przynęty, nic więcej nie potrzeba ;)

Staramy się nie stać dłużej niż kilka - kilkanaście minut w jednym miejscu, a jeśli jest możliwość to dryfujemy ( mam zrobioną dryfkotwę z torby z ikei )

Wolę napłynąć parę razy tą samą miejscówkę, niż stać w miejcu.

ot i cały sekret :)

Ronin - Podpisuje się pod tym 2 ręcami :). Trzeba reagować, dzwonić, czasem być nawet upierdliwym. Ja sam wpadłem kilka ładnych razy na Narwii w siatki więc wiem jaka jest tego skala. Nie reagując na takie zachowania podświadomie zaczynasz je akceptować i niestety stają się po jakimś czasie "normą".

A ja wręcz odwrotnie, o ile gusta kulinarne, nawet te najmniej wyszukane w stylu stek ze śmierdzącego suma, mam tam gdzie mam resztę podobnych dziwactw. O tyle zabijanie takich okazów uważam za głupotę i nieodpowiedzialność.

Edytowane przez Dagon
  • Like 3

w sumie wolny kraj, każdy może jeść to, co mu smakuje... i dopóki robi to zgodnie z prawem, ja osobiście nie czuję się upoważniony do karcenia takiej postawy...

A gdyby zgodnie z prawem można by było ludzi zabijać to też byś zabijał?  To że jest prawo nie oznacza że jest mądre, czasami trzeba też rozum uruchomić i sumienie bo to że każdy może zabić jednego suma dziennie to jest nic innego jak przejaw debilizmu i ten debilizm wykorzystują praworządni... Kto? Niech każdy sobie odpowie bo wędkarze to nie są. 

• Like 4