Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam pytanie do stalych bywalcow nad zegrzem - chcialbym poplywac na belly przy wyspie euzebi ( ujscie rzadzy ) i poganiac za pasiastymi i mam niewielki problem - jest tam gdzies w okolicy droga dochadza do zegrza w miare blisko ? Nie bylem tak nigdy a slyszalem ze pobudowane jest do okola i moze byc problem z dojsciem nad brzeg.

Witam :)

Mam pytanie do stalych bywalcow nad zegrzem - chcialbym poplywac na belly przy wyspie euzebi ( ujscie rzadzy ) i poganiac za pasiastymi i mam niewielki problem - jest tam gdzies w okolicy droga dochadza do zegrza w miare blisko ? Nie bylem tak nigdy a slyszalem ze pobudowane jest do okola i moze byc problem z dojsciem nad brzeg.

Najprościej to zaparkować przy moście na Rządzy w Załubicach, wałem prawie pod samą wyspę lub w Arciechowie pod sam wał, uważaj na kretynów na skuterach i motorówkach, bo oni są 'panami' wody,  

super ! Dzieki za info :) Powiem szczerze ze tego obawiam sie najbardziej - jakas bandere bede musial sobie wywiesic aby byc widocznym :D A moze od razu mala podpowiedz opropo miejsca jest ktoras z stron wyspy lepsza ze cala okolica wyspy jest jednakowa ? :)

Edytowane przez meme174

Slyszalem juz od paru kolegow po kiju ze jak jechac to z rana albo na pozny wieczor i tak zrobie ;) Wy tygodniu rozumiem ze jest podobnie ? Dziekuje jeszcze raz za info panowie :)

Edytowane przez meme174

Slyszalem juz od paru kolegow po kiju ze jak jechac to z rana albo na pozny wieczor i tak zrobie ;) Wy tygodniu rozumiem ze jest podobnie ? Dziekuje jeszcze raz za info panowie :)

Jak masz oponkę to możesz być od świtu na wodzie.

O 4 już jest widno i wtedy można śmiało wejść już na wodę.

Jeśli dni powszednie wchodzą w grę to bardzo dobrze bo wtedy jest to zupełnie inna woda tzn motorówki w większości wędkarskie a bydło trafia się sporadycznie.

Weekend jeśli chcesz trochę spokoju to wcześnie rano i tak do 10.

Popatrzyłem sobie na parę pierwszych stron tego wątku i porównałem z kilkoma ostatnimi.  Przez parę lat z różnych przyczyn z niezłego łowiska zrobiła się pustynia. 

Ja mało niestety jeżdzę ale szkoda mi tego miejsca.  Ostatnio łowiłem na feedera - kilku wędkarzy siedziało od dwóch dni w namiotach i miało po parę krąpików (okolice Serocka). Po paru godzinach pojechałem do domu bez jednego brania. Jeśli jest problem z białą rybą to co mówić o drapieżniakach, których wiadomo, że jest zawsze dużo mniej. 

Wszystkiemu winna gospodarka rybacka, jeszcze kilka lat temu na gruntówkę z koszyczkiem nie było problemu żeby nałapać leszczy w Z.Z. Teraz i o te ryby ciężko, w zeszłym roku pod koniec sierpnia w porcie koło T.G.W. Niedaleko zapory neciłem kilka dni wykarczowałem miejsce na łowisko, niestety poza uklejkami i wzdręgami nic nie brało. Znajomy spinningował i też dupa. Jeśli Zalew to tylko łajba i dobre echo.

Wszystkiemu winna gospodarka rybacka, jeszcze kilka lat temu na gruntówkę z koszyczkiem nie było problemu żeby nałapać leszczy w Z.Z. Teraz i o te ryby ciężko, w zeszłym roku pod koniec sierpnia w porcie koło T.G.W. Niedaleko zapory neciłem kilka dni wykarczowałem miejsce na łowisko, niestety poza uklejkami i wzdręgami nic nie brało. Znajomy spinningował i też dupa. Jeśli Zalew to tylko łajba i dobre echo.

Myślę, że to połaczenie działania kłusowników, rybaków i wędkarzy. Ci ostatni otrzymali narzędzie do namierzania miejsc grupowania się ryb co bardzo ułatwia wędkowanie. Do tego bardzo skuteczne przynęty i metody połowu. Czasy kiedy wędkarz szukał miejscówki parę dni a potem robił wszystko aby zmylić konkurencje odeszły w zapomnienie.

Rybacy i kłusownicy byli też wcześniej także wydaje mi się, ze to bardziej wędkarze dokończyli dzieła.  

Edytowane przez Jan76
  • Like 1

Nie myl wędkarzy z mięsiarzami..... Coraz częściej nad naszą kochaną Wisełką obserwuje, młodzież która łapie i wypuszcza rybki, czasami jakąś fotkę pstryknie.

Mam nadzieje, że wędkarzy biorących rybę zgodnie z limitami nie nazywamy mięsiarzami.  Ta grupa zwiększyła swoją skuteczność przez wspomniane wyżej czynniki. 

Być może to jest jednak przycznyna główna. Mięsiaże to dla mnie kłusownicy. 

zacząć trzeba od nas wędkarzy.

1 wprowadzić górne wymiary ochronne aby cenne wędkarsko ryby pływały w wodzie a nie w głębokim oleju

2 wprowadzić limit roczny a nie dobowy gdyż zabierając po 2 sandacze dziennie przez np 14dniowy urlop można zrobić niezłe spustoszenie.

Piszę tylko o zmianach w tym co legalne nie wspominając o kłusolach beretujących ryby w okresie ochronnym, o "racjonalnej gospodarce rybackiej".

• Like 1

A tak na marginesie to dziś jest 7.06 czyli sezon sandaczowy trwa od 7 dni a ja słyszałem od znajomych "już" o czterech złowionych wymiarowych sandaczach na ZZ samemu takiego nie widząc na oczy.

PS te cztery sandacze dalej pływają więc koledzy na wodę...   tam są ryby:P

• Like 1