Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Co do holu tego suma, to mam wieści z pierwszej ręki , sum miał około 2 m , hol 5 godzin , poszła pleciona między kołowrotkiem a pierwszą przelotką , sprzęt kij beastmaster cx do 40 gramów , plecionka 0,19pp , kręcioł shimano Aernos, branie na wobler około 4,5 m , woda 6m . Kolegę do tej pory ręka boli.

Mi to się jakoś nigdy nie kalkuluje. Rozumiem na okoniową wklejkę, ale na pletkę 0.19 i kij do 40g holowac 5 godzin i jeszcze zerwać rybę? 

Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jedynie zastanawiam się ... jakim cudem :P

Mam dwie dwumetrówy złowione na dużo lżjeszy sprzęt (kij do 20g i plecionka 0.13), z tym że jedna w Wiśle a druga w Zegrzu. Pierwszą holowałem z 15 minut drugą około 30.

Mi to się jakoś nigdy nie kalkuluje. Rozumiem na okoniową wklejkę, ale na pletkę 0.19 i kij do 40g holowac 5 godzin i jeszcze zerwać rybę? 

Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jedynie zastanawiam się ... jakim cudem :P

Mam dwie dwumetrówy złowione na dużo lżjeszy sprzęt (kij do 20g i plecionka 0.13), z tym że jedna w Wiśle a druga w Zegrzu. Pierwszą holowałem z 15 minut drugą około 30.

Chyba ktoś sobie zaokrąglił do 5 :D

HleHle po Twoim poście ludzie będą latać za sumem z kijkami na bolenie...

Co do holu tego suma, to mam wieści z pierwszej ręki , sum miał około 2 m , hol 5 godzin , poszła pleciona między kołowrotkiem a pierwszą przelotką , sprzęt kij beastmaster cx do 40 gramów , plecionka 0,19pp , kręcioł shimano Aernos, branie na wobler około 4,5 m , woda 6m . Kolegę do tej pory ręka boli.

2 metry  dlugosci to on musial miec pod koniec XX wieku, zeby dac takie show .

A tak na powaznie :

Panowie -pomijam poczucie przyzwoitosci i wiedze wedkarska, ale prosze o troche szacunku dla tych co czytaja takie wpisy.

• Like 2

Rok temu jakiś koleś podczepił podobnego byka na UL-ta z bocznym trokiem...Nie wiem na co liczył, ale pływał nad nim chyba dłużej niż wyżej opisany. Zaczepił skoro świt, po południu jeszcze się z nim woził. Ciekawe kto miał większy ubaw, wędkarz czy sum?

2 metry  dlugosci to on musial miec pod koniec XX wieku, zeby dac takie show .

A tak na powaznie :

Panowie -pomijam poczucie przyzwoitosci i wiedze wedkarska, ale prosze o troche szacunku dla tych co czytaja takie wpisy.

Najdłuższy hol, jaki na ZZ widziałem na sandaczowym sprzęcie, trwał ok. 50 minut. Ryba trzepnęła na płycinach w okolicy grobli WKW, czy WTW (jak to się tam zwie), a "do widzenia" powiedziała na środku czaszy, pod długim, powolnym spływie w kier. Białobrzegów...

Czytając z ciekawością dyskusję na "poważne" i poparte "konkretami", tarłowo-sklepowymi argumenty Kolegów, przypomniała mi się relacja w WW sprzed ponad 10 lat, o holu suma w wykonaniu Maćka Jagiełły. Wiślany dół obławiany z brzegu, sumek chyba ponad 40 czy 50kg, żyłka 0,25mm, po holu przypominała na szpuli ptasie gniazdo. Hol - 6 godzin bodaj, w nocy zakończony przy świetle z samochodów, latarek, etc. Ryba wyjęta. Relacja do odszukania w WW.

Marek Szymański, lata temu, hol potworka (relacja w książce i wspominana w WŚ albo ś.p. ŚSiM) w obecności zresztą ww. wędkarza. Noc, główka, sumowe nocne początki v-ce naczelnego, żyłka 0,3 lub 0,35mm. Hol 3h zakończony w miejscu brania zerwaniem ryby.

Można godzinami?

Tylko zastanawia mnie, na jakiej podstawie Koledzy przeczą relacji Kolegi informującego o holu? Jakieś konkretne argumenty w odniesieniu do tego konkretnego przypadku przemawiają za negacją takiej opcji?

Chętnie je poznam, bym i ja w przyszłości mógł świadomie dawać odpór tego typu relacjom. A za pomoc w zebraniu argumentów byłbym bardzo wdzięczny doświadczonym Kolegom :-)

Pozdrawiam,

Piotr

Edytowane przez P.Rozbiecki
  • Like 1

Hol wielogodziny dowodzi ograniczeń, bądź sprzętowych , bądź mentalnych. Bądź takich i takich.

Dla mnie żaden to powód do dumy czy wiadomość godna rozglaszania.

Kto raz miał suma na złej wedce zna to uczucie bezradności i zerowej frajdy.

Kwestii Wisła czy Zegrze plecionka czy zylka itd nie ma co podnosić przecież. ..

• Like 1

Moja relacja jest w 100% prawdziwa, nikogo nie chcę na siłę przekonywać, to był pierwszy sum jakiego miał na wędce, chciał go za wszelką cenę wyholować, a tak jak pisałem wcześniej luźno ustawia hamulec i był sam na łódce, dopiero w późniejszym okresie przesiadł się do niego inny wędkarz z łódki obok. Sum wykładał się już na powierzchni ale brak doświadczenia wędkarza został przez niego wykorzystany.

To chyba raczej nie używa hamulca, albo nie wie, do czego takowy służy, a nie- "lubi mieć lekko ustawiony" :D

Lekko ustawiony to ja jestem po 0,7 na dwóch.. A hamulec ma działać w sytuacji kryzysowej, a nie ciągle, ale to przecież takie profi, jak z kołowrotka ciągle gra muzyka :D

• Like 4

Czytając z ciekawością dyskusję na "poważne" i poparte "konkretami", tarłowo-sklepowymi argumenty Kolegów, przypomniała mi się relacja w WW sprzed ponad 10 lat, o holu suma w wykonaniu Maćka Jagiełły. Wiślany dół obławiany z brzegu, sumek chyba ponad 40 czy 50kg, żyłka 0,25mm, po holu przypominała na szpuli ptasie gniazdo. Hol - 6 godzin bodaj, w nocy zakończony przy świetle z samochodów, latarek, etc. Ryba wyjęta. Relacja do odszukania w WW.

Marek Szymański, lata temu, hol potworka (relacja w książce i wspominana w WŚ albo ś.p. ŚSiM) w obecności zresztą ww. wędkarza. Noc, główka, sumowe nocne początki v-ce naczelnego, żyłka 0,3 lub 0,35mm. Hol 3h zakończony w miejscu brania zerwaniem ryby.

Można godzinami?

Ja czytałem w tych gazetach kiedyś, że sum zrobił taki odjazd, że się szpula roztopiła.

Wierzysz we wszystko co przeczytasz?

Holowanie suma przez 5 godzin z łodzi na wodzie stojącej na plecionkę 0.19 jest czymś totalnie absurdalnym. Nie twierdzę, że niemożliwym. W końcu można zupełnie poluzować hamulec i stac nad rybą kilka dni.

Poza tym porównujesz hole ryb z brzegu i na sprzęcie sprzed kilkudziesięciu lat.

• Like 4

Holowanie suma przez 5 godzin z łodzi na wodzie stojącej na plecionkę 0.19 jest czymś totalnie absurdalnym. Nie twierdzę, że niemożliwym. W końcu można zupełnie poluzować hamulec i stac nad rybą kilka dni.

Dokładnie tak jak napisał hlehle... łódź, woda stojąca, mocna plećka

Edytowane przez pioo