hlehle Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Co do holu tego suma, to mam wieści z pierwszej ręki , sum miał około 2 m , hol 5 godzin , poszła pleciona między kołowrotkiem a pierwszą przelotką , sprzęt kij beastmaster cx do 40 gramów , plecionka 0,19pp , kręcioł shimano Aernos, branie na wobler około 4,5 m , woda 6m . Kolegę do tej pory ręka boli. Mi to się jakoś nigdy nie kalkuluje. Rozumiem na okoniową wklejkę, ale na pletkę 0.19 i kij do 40g holowac 5 godzin i jeszcze zerwać rybę? Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jedynie zastanawiam się ... jakim cudem Mam dwie dwumetrówy złowione na dużo lżjeszy sprzęt (kij do 20g i plecionka 0.13), z tym że jedna w Wiśle a druga w Zegrzu. Pierwszą holowałem z 15 minut drugą około 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Mi to się jakoś nigdy nie kalkuluje. Rozumiem na okoniową wklejkę, ale na pletkę 0.19 i kij do 40g holowac 5 godzin i jeszcze zerwać rybę? Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jedynie zastanawiam się ... jakim cudem Mam dwie dwumetrówy złowione na dużo lżjeszy sprzęt (kij do 20g i plecionka 0.13), z tym że jedna w Wiśle a druga w Zegrzu. Pierwszą holowałem z 15 minut drugą około 30.Chyba ktoś sobie zaokrąglił do 5 HleHle po Twoim poście ludzie będą latać za sumem z kijkami na bolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Chyba ktoś sobie zaokrąglił do 5 HleHle po Twoim poście ludzie będą latać za sumem z kijkami na bolenie... Nie będą, bo sensu to nie ma. Sprzęt sumowy obecnie jest tani i piekielnie mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 5 godzin za sumem ? Mam nadzieje, ze ktos dowozil prowiant i wysokoprocentowe trunki.Bez tego 5 godzin walki z ryba nie przezylby NIKT ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 5 godzin za sumem ? Mam nadzieje, ze ktos dowozil prowiant i wysokoprocentowe trunki.Bez tego 5 godzin walki z ryba nie przezylby NIKT ! Może sum po pierwszych kilku minutach zaparkował w jakiś gałęziach? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Co do holu tego suma, to mam wieści z pierwszej ręki , sum miał około 2 m , hol 5 godzin , poszła pleciona między kołowrotkiem a pierwszą przelotką , sprzęt kij beastmaster cx do 40 gramów , plecionka 0,19pp , kręcioł shimano Aernos, branie na wobler około 4,5 m , woda 6m . Kolegę do tej pory ręka boli. 2 metry dlugosci to on musial miec pod koniec XX wieku, zeby dac takie show . A tak na powaznie :Panowie -pomijam poczucie przyzwoitosci i wiedze wedkarska, ale prosze o troche szacunku dla tych co czytaja takie wpisy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Rok temu jakiś koleś podczepił podobnego byka na UL-ta z bocznym trokiem...Nie wiem na co liczył, ale pływał nad nim chyba dłużej niż wyżej opisany. Zaczepił skoro świt, po południu jeszcze się z nim woził. Ciekawe kto miał większy ubaw, wędkarz czy sum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 2 metry dlugosci to on musial miec pod koniec XX wieku, zeby dac takie show . A tak na powaznie :Panowie -pomijam poczucie przyzwoitosci i wiedze wedkarska, ale prosze o troche szacunku dla tych co czytaja takie wpisy. Najdłuższy hol, jaki na ZZ widziałem na sandaczowym sprzęcie, trwał ok. 50 minut. Ryba trzepnęła na płycinach w okolicy grobli WKW, czy WTW (jak to się tam zwie), a "do widzenia" powiedziała na środku czaszy, pod długim, powolnym spływie w kier. Białobrzegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Hole w granicach 30-45 minut widuje gdy na Ebro ktoś postanawia złapać suma z rzutu 5 godzin to wedle mojej maszyny liczącej 300 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Przypuszczam że w trakcie tego mega emocjonującego holu dwa razy się wytarł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Może sum po pierwszych kilku minutach zaparkował w jakiś gałęziach? Prawdopodobny scenarisz Edytowane 10 Września 2014 przez pioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Przypuszczam że w trakcie tego mega emocjonującego holu dwa razy się wytarł .Nie tylko. Pewnie zrobił zakupy, odkurzyl w salonie i posiedzial na telegazecie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Pamiętam z WW sprzed wieeeelu lat opowiadanie, jak to chłopina węgorza holował z mozołem. Jak się potem okazało, wędkarz poległ w swych zamiarach gdyż węgorz zawinął się ogonem o pieniek pomostu...kilka miejscowości dalej:D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagberek Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Panowie ja poważnie, 5 godzin go ciągął , była wizyta w trzcinach, druga łódka go wyciągała, a kolega lubi mieć hamulec lekko ustawiony, więc mu się tyle zeszło. Ale poważnie trwało to 5 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 A był w tej bajce smok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) No przecież piszą, że był, pięć godzin z nim walczyli. ...kolega lubi mieć hamulec lekko ustawiony, więc mu się tyle zeszło....Teraz wierzę. Edytowane 10 Września 2014 przez Dagon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Czytając z ciekawością dyskusję na "poważne" i poparte "konkretami", tarłowo-sklepowymi argumenty Kolegów, przypomniała mi się relacja w WW sprzed ponad 10 lat, o holu suma w wykonaniu Maćka Jagiełły. Wiślany dół obławiany z brzegu, sumek chyba ponad 40 czy 50kg, żyłka 0,25mm, po holu przypominała na szpuli ptasie gniazdo. Hol - 6 godzin bodaj, w nocy zakończony przy świetle z samochodów, latarek, etc. Ryba wyjęta. Relacja do odszukania w WW. Marek Szymański, lata temu, hol potworka (relacja w książce i wspominana w WŚ albo ś.p. ŚSiM) w obecności zresztą ww. wędkarza. Noc, główka, sumowe nocne początki v-ce naczelnego, żyłka 0,3 lub 0,35mm. Hol 3h zakończony w miejscu brania zerwaniem ryby. Można godzinami? Tylko zastanawia mnie, na jakiej podstawie Koledzy przeczą relacji Kolegi informującego o holu? Jakieś konkretne argumenty w odniesieniu do tego konkretnego przypadku przemawiają za negacją takiej opcji? Chętnie je poznam, bym i ja w przyszłości mógł świadomie dawać odpór tego typu relacjom. A za pomoc w zebraniu argumentów byłbym bardzo wdzięczny doświadczonym Kolegom :-) Pozdrawiam,Piotr Edytowane 10 Września 2014 przez P.Rozbiecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Hol wielogodziny dowodzi ograniczeń, bądź sprzętowych , bądź mentalnych. Bądź takich i takich.Dla mnie żaden to powód do dumy czy wiadomość godna rozglaszania.Kto raz miał suma na złej wedce zna to uczucie bezradności i zerowej frajdy. Kwestii Wisła czy Zegrze plecionka czy zylka itd nie ma co podnosić przecież. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagberek Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Moja relacja jest w 100% prawdziwa, nikogo nie chcę na siłę przekonywać, to był pierwszy sum jakiego miał na wędce, chciał go za wszelką cenę wyholować, a tak jak pisałem wcześniej luźno ustawia hamulec i był sam na łódce, dopiero w późniejszym okresie przesiadł się do niego inny wędkarz z łódki obok. Sum wykładał się już na powierzchni ale brak doświadczenia wędkarza został przez niego wykorzystany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 To chyba raczej nie używa hamulca, albo nie wie, do czego takowy służy, a nie- "lubi mieć lekko ustawiony" Lekko ustawiony to ja jestem po 0,7 na dwóch.. A hamulec ma działać w sytuacji kryzysowej, a nie ciągle, ale to przecież takie profi, jak z kołowrotka ciągle gra muzyka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Czytając z ciekawością dyskusję na "poważne" i poparte "konkretami", tarłowo-sklepowymi argumenty Kolegów, przypomniała mi się relacja w WW sprzed ponad 10 lat, o holu suma w wykonaniu Maćka Jagiełły. Wiślany dół obławiany z brzegu, sumek chyba ponad 40 czy 50kg, żyłka 0,25mm, po holu przypominała na szpuli ptasie gniazdo. Hol - 6 godzin bodaj, w nocy zakończony przy świetle z samochodów, latarek, etc. Ryba wyjęta. Relacja do odszukania w WW. Marek Szymański, lata temu, hol potworka (relacja w książce i wspominana w WŚ albo ś.p. ŚSiM) w obecności zresztą ww. wędkarza. Noc, główka, sumowe nocne początki v-ce naczelnego, żyłka 0,3 lub 0,35mm. Hol 3h zakończony w miejscu brania zerwaniem ryby. Można godzinami? Ja czytałem w tych gazetach kiedyś, że sum zrobił taki odjazd, że się szpula roztopiła. Wierzysz we wszystko co przeczytasz? Holowanie suma przez 5 godzin z łodzi na wodzie stojącej na plecionkę 0.19 jest czymś totalnie absurdalnym. Nie twierdzę, że niemożliwym. W końcu można zupełnie poluzować hamulec i stac nad rybą kilka dni. Poza tym porównujesz hole ryb z brzegu i na sprzęcie sprzed kilkudziesięciu lat. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Holowanie suma przez 5 godzin z łodzi na wodzie stojącej na plecionkę 0.19 jest czymś totalnie absurdalnym. Nie twierdzę, że niemożliwym. W końcu można zupełnie poluzować hamulec i stac nad rybą kilka dni.Dokładnie tak jak napisał hlehle... łódź, woda stojąca, mocna plećka Edytowane 11 Września 2014 przez pioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maticsh Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Dla mnie niepotrzebne rozstrząsanie tematu. Gość miał suma na kiju, ryba wygrała, zdarza się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flpbl Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Tak przyglądam się Waszej dyskusji z boku i wyobrażam sobie Was przy stole i wódce. Temat błachy, a każdy przekonuje o swojej racji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi