Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Niestety, okonie (i nie tylko je) mocno przetrzebiono w zimie. Łagodna aura w połączeniu z ludzką zachłannoscią i głupotą doprowadziły do stanu, którego, osobiście, nie znałem. Jedne z najbardziej rybnych miejscówek świecą pustkami. Zgroza :(

Niestety, okonie (i nie tylko je) mocno przetrzebiono w zimie. Łagodna aura w połączeniu z ludzką zachłannoscią i głupotą doprowadziły do stanu, którego, osobiście, nie znałem. Jedne z najbardziej rybnych miejscówek świecą pustkami. Zgroza :(

Ja do tej pory uważałem, że łagodna zima jest właśnie zbawieniem dla okoni - nie można im 'wejść na głowy' z lodu i trzebić bez opamiętania...

Zobaczymy jak będzie w maju, wg mnie połowy w kwietniu nie są najlepszym punktem odniesienia dla populacji okoni.

• Like 1

Mario, masz słuszność - cienki lód nie pozwala ani łowić "klasycznie", ani z lodu. I to byłoby cacy. Jednak dobrze znane mi miejsca, które stały rok w rok rybą różnej maści są obecnie puste. Całkowicie puste. To nie kwestia sezonu w znaczeniu zmiany miejsca bytowania okoni. To siaty i pewna zmiana w sferze prawnej, która czesanie siatami lub prądem umożliwiła. Dodam, że nastąpiło to po zejściu lodu, właśnie ze względu na anemię tej zimy.

Każdy ocenia na takiej podstawie, jaką zna. Dla mnie akurat to miejsce i czas jest punktem odniesienia. W każdym razie, był przez lata. Obfite lata dodam.

Właśnie się dowiedziałem od kolegi z "innej łodzi", że w grudniu odłowiono za zgodą PZW do marketów bodajże 8 ton sumów przy moście w Zegrzu. Czyli wjechano w zimowisko tych ryb. Ktoś coś słyszał w tej sprawie? Kolega nie jest bajkopisarzem i nie opowiada niestworzonych historii ale chciałbym potwierdzić.

Wcale by mnie to nie zdziwilo.. Bardzo czesto jezdze na trasie Legionowo- Wyszków i jadac przez Wierzbice przed mostem po prawej stronie tam gdzie jest Orlen dla łodzi non stop stoi tablica ze w sprzedazy jest swierzy karp i sum... Troche mnie ciekawi skad biorą "SWIEZEGO" suma w okresie ochronnym.... Szkoda gadać o tym co sie wyprawia w tym kraju...

A wracajac do sytuacji na wodzie to wczoraj woda znow jakies 30-40 cm niższa niż zazwyczaj i rybkom to chyba nie odpowiada za bardzo. To juz kolejny raz w ostatnim czasie taki zrzut wody. Ktoś sie orientuje czym jest to podyktowane ze ma zaporze tak spuszczaja wode?