Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

nie zobaczycie nie przeczytacie ani nie usłyszycie o tym że się łowi na zegrzu i gdzie się łowi.... zwykle takie nowinki wychodzą ze sporym opóźnieniem. każdy kto trafi miejscówkę z aktywnymi rybami trzyma to w tajemnicy...

ale jak się dowiadujemy że ryby brały i każdy kto tam był łowił i każdy miał po dwa komplety plus trafiały się leszcze za kapotę to później się nie dziwcie że zalew jest wyorany....

kto z was słyszał o rybach (sandaczach) złowionych w zeszłym roku takich powyżej 90ciu cm a nawet w okolicach metra?

ja sam takie ryby zwłowione widziałem.....

widziałem też łódki które kilka razy w ciągu dnia spływały z sumami....bo przecież można mieć na łodzi jedną rybę a jak biorą to trzeba łowić żeby się opłaty zwróciły....

okonie łowione są namiętnie i zabierane....nie wiem jak cała rzesza wędkarzy ale ja nie lubię jeść mięsa z pasożytami a okoń na zalewie i narwi ma nicienie.... jak ktoś zainteresowany to mogę wstawić zdjęcia jak wygląda taki nicień....

nie ma co marudzić że ryby nie ma bo rybacy biorą wszystko.....oczywiście jestem za likwidacją odłowów na zegrzu ale wędkarze dokładają do tego niebagatelną rolę

kiedy mówię ludziom zagłosujmy...zróbmy ankietę za likwidacją odłowów i wprowadzenia całkowitego zabierania ryb (dowolnego gatunku) z zegrza przez 3 lata to spotykam się z uśmiechem na ustach rozmówcy...

• Like 8

Miałem jeden dzień kiedy trafiłem wielkie żarcie. Złowiłem jednego dnia ok 40 sandaczy z czego 2 ok 60cm.

Czyli jednak czasami coś się trafi ale to był jeden taki dzień od kąd pływam po Zegrzu.

Możliwe że trafiłeś na te dopiero wpuszczone. Ale wynik i tak niesamowity jak na ZZ.

Mam w domu taki odcinek "Wędkarstwo moje hobby" gdzie dwóch facetów wymuje okonki z ZZ po 15- 20 cm Mają sprzęt (razem z łodzią) za 40-50 tyś w tym echosondę. Na koniec popłyneli do mostu w Wierzbicy i wyjeli szczupaka i sandacza na boczny trok - bo o tym był odcinek.

Trudne to do przełknięcia. Nie, nie to że mają sprzęt za 50 tyś ;)

Ja na Mazurach mając 6 lat większe okonki łapałem na wędkę z patyka, kawałek żyłki spławik i jakiś haczyk zasadniczo dowolnej wielkości. Pfzynętą była glizda :)

Edytowane przez Jan76

15-19.06, pięc dni ostrego orania wody na ZZ. Na Bugu bezrybie, tylko jedno przypadkowe branie - szczupak 65 cm. Na Narwi, wszystkie brania w mojej ukochanej zatoce, trzy szczupaki - 50, 52, 55 i 12 możliwych okoni. Mnóstwo małego okonia, dosłownie ciut większe od woblera, który ma 4-5 cm. Próbowałem w miejscach, na których trolling był zabroniony od lat - nic tam nie ma, martwa woda. W założeniu, miała to być wyprawa na sandacza... Normalnie pusty śmiech. Trudno już jest złowic wymiarowego szczupaka. Jednak wieczorem, po łowieniu, siedząc sobie wysoko na tarasie, słuchając ptaków, i mając widok na dolinę Narwi, człowiek (wędkarz) uspokaja się i cieszy się życiem...

• Like 1

sobota upłynęła mi na testowaniu wędeczki UL pod casta ukręconej/przerobionej własnoręcznie więc głównie okoń...największy 36 cm.... więcej pływania i rzucania niż  faktycznego łowienia. niedziela 5 krótki zanderków i lechorek tak ok 3 kg...zapięty pod brodę...musi się interesował miękkim silikonem ;) ogólnie jak patrzyłem po łódkach i znajomych to tragedii nie było....

"Okazy" z zarybień plus pojedyńcze sztuki które pewnie spływają z górnych odcinków rzek. 

Prawie nie ma tych z naturalnego tarła bo nie mają szans.

Dziwna sprawa... Chyba mamy tak samo... Ktoś zawsze coś złowi, ryb nie da się "wybić" do końca. pozdr./Rotmistrz

dziś nie byłem ale w sobotę we dwóch z kolegą 5 krótki sandaczyków i jeden 53 cm plus gruby okoń.... kilka brań niezaciętych....

widziałem też ładnego zanderka na łódce nieopodal mojej...

w sobotę brania były ale bardzo delikatne... jak ktoś myślał że ma obcierki leszczowe i nie zacinał nie połowił.....

Dziwny to sezon. Nie pamiętam, aby w dni wolne od pracy, zwłaszcza po 1szym czerwca, na ZZ było pusto. Mam na myśli brak wędkarskich łodzi lub liczbę odpowiadającą liczbie palców u jednej dłoni. Coś mi się wydaje, że ten sezon odpuściło wiele osób.

A wyniki? :D

ja trafiłem dwa fajne okonki i jednego mniejszego ,

serock 29,2cm i 20,5cm

zegrze 29,5cm

gdyby nie pogorzelec na 0 to pewnie byłbym w pierwszej 30stce na 160 a tak to koło 65msc skonczylem

Na troczka-zboczka, czy jak mężczyzna na "opading"? :P B)  Były jakieś ładne garby 35+?

...a ja właśnie zasięgnąłem informacji u Przyjaciela który startuje od 22 lat w okręgu jak było....i okazuje się że został Mistrzem :)

Cieszę się bo to mój pierwszy Szef w pracy i trochę taki nauczyciel wędkarski, również w duecie z Piotrkiem zaliczyłem swoje pierwsze podium na zawodach Muskie parę lat temu B)

...ale faktycznie z rybami TRA - GED - IA !!

• Like 2