Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w czerwcu na ZZ. Wiało jak diabli, czasem przechodził szkwalik i przesuwał łódkę o parę metrów. Przy takim wietrze zero ryb i komfortu, dlatego odpuściłem sobie dzisiaj. Spróbuję w następnym tygodniu, może pogoda dopisze (poranny przymrozek, lekki wiaterek i troszkę chmurek dla kontrastu pod wodą).

pozdrawiam

Też się zgadzam...mi wystarczy jak drzewka się trochę przechylają i już wiem, że w opadzie sobie nie połowię spokojnie (chyba że tylko z wiatrem).

A czy ten 'opad' to jedyna metoda?

Jest tyle innych, spinningowych, sposobów podania przynęty... Pokombinuj trochę, a i wiatr przestanie być straszny, a może wręcz stanie się sprzymierzeńcem.

• Like 4

no aż takiej demencji nie mam żebym nie trafił łódką w zalew zegrzyński..... ;)

ale na prawdę było baaardzo baaardzo dobrze.

to taki średniak z niedzieli:

post-60231-0-32087200-1444635022_thumb.jpg

i nie przeszkadzały im przypony wolframowe (2,5 kg) a gustowały w gumisiach od 5 do 7 cm podawanych na główkach od 5 do 10 gram woda do 4,5 metra....wysokie podbicie i klasyczny opad.... z uwagi na wiaterek trzeba było się dobrze ustawić ale jak już się ustawiliśmy to potem bajka.... :) nawet nie zdążyłem się herbaty z termosu napić.... tyle "pracy było" ;)

• Like 6

w niedzielę znajomy na pontonie po kontakcie telefonicznym miał na rozkładzie dwa okonie.... ja zacząłem od nie zaciętego brania sandacza (pięknie porysował gumisia) i trzech zdjętych gumisów. całkowicie zdjętych plus dwa obcięte ogonki.... dopiero przestawienie się z podawaniem przynęty (gumy te same) brania były zdecydowanie agresywniejsze... kilka okoni nie chciało oddać gumek bo miały je w przełyku... po prostu w niedzielę chciały na ostro i tyle. wcześniej wspomniany kolega na żyłeczkę i szuranego nie powalczył a ja i kolega z łódki mieliśmy radochę jak chińczyk z bateryjki.... ostatnio jeżeli mam już kontakt z okoniami na zegrzu to wolą agresywniej prowadzone gumki. a na zbączonego troka nie łowię i nie będę łowił, O! ;)

Wybrałem się i ja w końcu (piątek)...od rana do końca gumki i "opad".

Do 9-ej rano skutecznie nas mroziło, ale daliśmy radę. Kilka pstryknięć z rana, ale niestety niezaciętych. Koło 10:00 zacinam w pobliżu mostu przyzwoitego okonka (równe 30 cm), a w kolejnym rzucie coś mi urywa ogonek, i jak to zwykle bywa takiej gumki już w pudełku brak  :(

Później już tylko gorzej...i nagle koło 14-ej zaliczam sandaczyka....równe 47,5 cm :)   Branie przy podnoszeniu przynęty i guma w brodzie.

I to byłoby na tyle.

Wciąż biję się z myślami o sobotnim spotkaniu  z Wami nad K. Ż....może uda mi się choć przyjechać i popatrzeć.

Pozdro!

M.

Dziś ryba wyjeżdżała z wody hurtem. Bardzo ciekawy dzień , jedni nic, drudzy po komplecie na głowę. U nas na dwie łodzię trzy sandacze +/- 50 cm i dwa sumy 80cm.

Proponuję więcej takich wpisów to na pewno nie długo ryby w ogóle przestaną wyjeżdżać bo już ich tam nie będzie

• Like 1

Proponuję więcej takich wpisów to na pewno nie długo ryby w ogóle przestaną wyjeżdżać bo już ich tam nie będzie

Panowie moze pozamykać te wszystkie tematy wieści znad wody lub edytować wszystkie posty na treść dziś na zero,posucha itp.

Dokładnie, niektórzy tutaj tak się spinają, jakby woda i ryby tam pływające były tylko ich.

Po to jest to forum, żeby o takich rzeczach pisać.

Poza tym , "podobno" na tym forum panuje zasada C&R, więc złowione ryby wracają do wody... No stress B) B) B)

• Like 3