Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj i dziś na zegrzu okonie całkiem nieźle współpracowały.....ale dziś poddałem się 13ej.... poddałem się bo to co widziałem odebrało mi chęci do łowienia i cieszenia się nawet z samego uczenia się casta......

1. sytuacja..... siedzi młody zdawałoby się człowiek z dwoma feederami a obok młoda żonka ze spinerem słusznej konstrukcji i gumą 15 cm i ochoczo dzielący się informacją, że małych szczupaków to sporo się za gumą ugania ale przed chwilą... (ona) złowiła 60 cm....

2. kolesie w łódeczce na wolniaku po jednej wędce na sztorc w łódce ale w ręku troll....a woblery takie jak dłoń..... szkoda że kamieniem dorzucić bym nie dał rady....

3. stoję w wodzie....w okolicy półtora rzutu pływa  dwóch kolesi na pontonie....podpływają bliżej pytają o efekty i czy łowię na lekko czy ciężej na gumę czy na koguta...

4. parkuje skyla na yamaszce na dość znanym miejscu....dość długo stoi....wiatr odwraca łódkę.....na burcie siatka......

szkoda mi zegrza....tak bardzo....

Ten z dwoma feederami miał też spławikówkę w wodzie.. 

My też popływaliśmy dzisiaj, cośtam się działo, ale żadnego brodzącego nie dostrzegłem ;)

Większość o stan naszych wód obwinia rybaków i władze PZW a jak widać z wpisów nie tylko oni są winni a w duuużej mierze "MY WĘDKARZE"

Niedawno na FB prowadziłem prywatną dyskusję z bardzo młodym człowiekiem który jest bardzo skutecznym wędkarzem ale i przy okazji lubi ogryźć ości. Ten młody człowiek całą winę za rybostan Zegrza obarcza rybaków na co poprosiłem go aby przeliczył tak mniej więcej ile rocznie zabiera okoni, szczupaków, sandaczy i sumów a potem wynik pomnożył przez kilkuset wędkarzy. Widziałem, że suma go przeraziła ale nie na długo bo już w tym roku widziałem go dwukrotnie na wodzie i za każdym razem siatka na burcie.

Smutne, że tak wielu nie przejmuje się losem naszych wód.

nawet na przestrzeni ostatnich dwóch lat widać ogromną różnicę ale okonie ładne łapałem, chamówa niesamowita z tymi siatkami nieraz się spinałem  ;)a do pikiety sam się chetnie przyłącze daleko nie mam ;)

Edytowane przez Rybnycasanova
  • Like 1

Ktoś mi wytłumaczy o co chodzi i po co ?!

Z tego co wyczytałem na innym forum.

Według ichtiologów OM nadmiar białorybu przyczynia się do zakwitu wody , a co za tym idzie niedotlenienia wody.Zmniejszenie ilości białorybu poprzez odłowy kontrolowane , ma się przyczynić do zwiększenia ilości drapieżników w Zalewie ZZ .

Tak, znam tą akademicką teorię. Dotyczyć ona może kilkuhektarowych bajorek a nie wody o powierzchni i potencjale ZZ. 

Tutaj mamy zaburzenie naturalnej proporcji ilości białorybu i drapieżników spowodowanej działalnością człowieka.

Jestem pokoleniem, któremu wpajano, że okoń jest "chwastem" odpowiedzialnym z bezrybie i należy go tępić wszelkimi metodami więc takie pi...nie jest dla mnie normą :angry:

• Like 3

tak, na pewno się przyczyni bo nie będą te drapieżniki miały co żreć... więc będą zżerać się nawzajem......oczywiście w przerwach między odłowami siatą, napierda...niem woblerami, gumami i wszelakimi innymi wabiami......a w ogóle to po jaką cholerę ryby w wodzie..... one tam srają a co gorsza to uprawiają seks....o zgrozo!!!!

• Like 2

Jeżeli ktoś miał złudzenia czy rybacy wypuszczają drapieżniki to po obejrzeniu tego filmu chyba już się ich pozbył .Pod okiem strażników i ichtiologa jakoś tak przypadkiem zostały im 40cm okonie w łódce.Chyba nawet widziałem łzy w oczach rybaka jak wyrzucał,bo przecież nie wypuszczał sandacza ;)

Rybacy sponsorowani ze składek wędkarzy OM mają się co raz lepiej.Teraz siaty mogą stać non stop bo przecież tak trzeba.To,że niemal pod oknami smażalni to oczywiście zbieg okoliczności.Wiadomo że białoryb z całego Zegrza sam podpłynie do Wierzbicy pod smażalnię i da się odłowić.

To co wyprawia Zarząd Okręgu Mazowieckiego to jest kpina tak bezczelna i wielka jak wielka jest niemoc członków OM .

• Like 1

Dla takich jak wy nie ma miejsca na ZZ, bo przeszkadzają wam i motorówki i rybacy! Po ch... się tam pchacie na siłę?

No to kolego zrobiłeś "Wejście smoka" :D

Też Cię witamy. :)

http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/

Edytowane przez pisarz

Nie lepiej byłoby chronić drapieżniki? limit szczupak sandacz 1szt w miesiącu łącznie, wymiar 60 cm, i ryb przybędzie i karta się zwróci.

Jak tego upilnujesz kolego? Nie ma sposobu.  Kary po min. 2000 zł, przepadek mienia użytego, prowizja od kary dla kontrolujących. Prosta recepta.

• Like 1

Wszyscy tylko podrzucają coraz to lepsze pomysły... a ja myślę,że trzeba by edukować i uświadamiać pewne grono wędkarzy i tyle.

Odnośnie kar i limitów- jakieś 2 tygodnie temu "nasi koledzy" zrobili rzeż lina na Żądzy i nie było nikogo,kto by przypilnował limitów.

Liny brały jak opętane i po kilkanaście szt. lądowały w bagażnikach samochodów,a miejscówki były przekazywane wśród kolegów do puki nie wy......li wszystkiego,co się rusza! PRZYKRE ALE PRAWDZIWE

Z karami jest tak,jak z pijanymi kierowcami-czasem nic ich nie powstrzyma...Choć jak kolega Godski napisał ,kary powinny być bolesne!

....

Odnośnie kar i limitów- jakieś 2 tygodnie temu "nasi koledzy" zrobili rzeż lina na Żądzy i nie było nikogo,kto by przypilnował limitów.

Liny brały jak opętane i po kilkanaście szt. lądowały w bagażnikach samochodów,a miejscówki były przekazywane wśród kolegów do puki nie wy......li wszystkiego,co się rusza! PRZYKRE ALE PRAWDZIWE...!

Ok a czy Ty lub Twoi znajomi wiedzac o sytuacji i znajac proceder zawiadomiliscie kogokolwiek?

Są na forum podane namiary na kolegow z PSR czy SSR Ktorzy chetnie zorganizowali by pewnie obławe w asyscie policji ktora mogla by spokojnie skontrolowac bagazniki samochodow.

Jesli miejscowki byly etatowo przekazywane z reki do reki wystarczylo spisac nr rejestracji aut.

Łatwo sie pisze o takich sytuacjach po fakcie a chodzi o to by reagowac w trakcie.

Zaloze sie ze po jednej takiej kontroli poszla by fama w eter i chętnych na mięsko byłoby mniej.

To jest wlasnie zmiana podejscia.

Jesli dowiedziales sie o Tym po fakcie to uswiadamiaj kolegow ktorzy to widzieli. Podaj im nr telefonow by w przyszłosci mogli zareagować od razu.

• Like 2

Bandit-czy TY siebie słyszysz???Jak 20-30 gości siedzi przez tydzień  w tym samym miejscu ,to chyba psr. też wie o co chodzi,tym bardziej,że odbywa się to co roku...

To czy wie - to jedno. A to, że musi zareagować na zgłoszenie - to drugie.

Ale przecież lepiej postękać na forum...

• Like 2