Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

zaraz zaraz.....jakie spływa..... jak czytam wątek o narwi to tam też nie najlepiej.... więc co ma spływać.....

poza tym chyba nie pisałem, że łowiłem ryby poza okresem.... no ale stary jestem i mogę nie wiedzieć co piszę.....ale to przez tego niemca co wszystko mi chowa..... ;)

wiele razy i w wielu miejscach powtarzam ba nawet pokazywałem zdjęcia nicieni jakie są w okoniach.....ale najwyraźniej te nicienie są smaczne bo ludzie jednak coś do siatek pchają..... a jak ja mam pływać i szukać metrówek to wolę sobie połowić okonki i nawet jak mają około 20 cm to mam radochę a co....ponoć małe jest piękne ;)

• Like 3

Gość dziki1916

Łowię na zalewie 12 lat ale jak biorą mi same < 50 siądki to dla mnie jest to wyjazd na 0.  Nawet nie chce mi się takich wyników komentować. W zeszłym roku w maju mieliśmy 3 metrówki, jeden grubo ponad.  Ten sezon rozpoczął się tragicznie. Boczny trok mnie nie interesuje, czasami sobie porzucam ale bardziej w celu sprawdzenie czy cokolwiek żeruje . Jak ktoś uważa się za specjalistę katując ledwo wymiary to współczuję .

Wrzuć fotkę bo eksperci nie uwierzą :)

Gość dziki1916

@cometopudge  i co tradycyjnie jak to mają we krwi zegrzyńscy specjaliści te metrówki przerabiasz na kotlety czy preferujesz jakąś inną formą konsumpcji swych wielkich sukcesów?

Nie wszystkich należy wrzucać do jednego worka Panie Wiesławie :)

Gość dziki1916

C&R to smiech na sali i taka jest prawda. ZZ to stołówka dla wędkarzy, na innych wodach jest tak samo więc skończmy z pompowaniem balonika C&R bo to fikcja. Wszystko jest kwestia indywidualna byle w zgodności z RAPR.

Nie. To fascynujące czytać o 15 cm okoniach i szczupakach wpuszczonych  miesiąc wcześniej.  Moderator usuwa wątki kiedy nie jest w temacie więc jak pogadamy o polityce to zacznie działać. Na razie jest w temacie więc wszystko gra.

Lubię jak na forum wypowiadają się eksperci którzy nie łowią na wodach PZW.

Poczytaj sobie m.... tu:

https://web.facebook.com/Ko%C5%82o-PZW-Nr-20-Serock-1226026364091475/?_rdr

@dziki1916, piszesz:

C&R to smiech na sali i taka jest prawda. ZZ to stołówka dla wędkarzy, na innych wodach jest tak samo więc skończmy z pompowaniem balonika C&R bo to fikcja. Wszystko jest kwestia indywidualna byle w zgodności z RAPR.

na forum propagującym C&R. O jakiej równości myślisz pisząc, że forum nie jest równe dla wszystkich?

Potwierdzam, zalewowe okonie mają podobno jakiegoś "pasożyta" ,dlatego większość ludzi je wypuszcza,a tym którzy zabierają życzę smacznego,choć podobno  po usmażeniu nie jest grożny. Jednak gdyby go nie miały już dawno wybili by wszystkie okonie w pień...

Dalsze echa niedawnego protestu . PZW przekonuje ,że rybacy na ZZ to samo dobro.

http://ompzw.pl/fundusze_pozyskane_z_lgr,news,736.html

Ja rozumiem, że ludzie potrzebują mięsa z marketu. Sandaczy, szczupaków, płoci, leszczy ... itd. 

Może zmiast rybaków to niech wędkarze łowią to co trzeba? Skup ryby sprawia, mrozi i rozwozi do odbiorców. Podobnie jest chyba na polowaniach? 

Jak wędkarz rybę chce zabrać to płaci. Pojawia się też trzecia opcja której myśliwy nie ma - C&R. 

Edytowane przez Jan76

Gość dziki1916

Dzisiaj troche buszowania od Popowa do ujscia. Wyniki na zero. Nastepnie narew za mostem w Wierzbicy takze na zero. Od godziny 19 do 20 30 udalem sie w stale miejsce na ZZ. Wynik to 14 okonków. Najwiekszy 31cm.

Z ciekawostek dnia dzisiejszego. Jedna lodz/jachy do gory kolami. Chamstwo straszne ze strony motorowodniaków. Cieli wode ile sie dalo nie patrzac na odleglosci miedzy innymi lodziami itp. Jeden zostal ukarany jak napisalem wyzej.

Na wysokosci serocka za kolem wola 6 teren osieciowany dosc konkretnie z ramienia PZW.

Widzialem lodz i dwoch panów z PSR ktorzy kontrolowali wedkarzy.

Na Bugu tlumy - spiningistow zero. Tylko Trollingowcy. Nastepna relacja w Czwartek. Ahoj

Czy ktos moze przyblizyc temat rzekomego pasożyta którym obdarzone są Zegrzynskie okonie? Plotkę słyszałem już kilka razy a dotychczas spotykalem sie z taką sytuacją jedynie u białorybu.

Ja mogę potwierdzić.

Dwa lata temu wziąłem 7 szt okoni i miały nicienie. 

nie znajdziesz ich we wnętrznościach. one są w mięsie taki mały bąbelek przeważnie czerwony i jak go przebijesz to się ukazują. generalnie nie zawsze je widać, bez zdjęcia skóry często ich nie widać.

PS. okonie zabrałem dwa razy. Dwa lata temu i trzy lata temu po kilka sztuk po czym jedna jak i druga partia poszła do śmieci. były to okonie z różnych miejsc Zegrze i Serock

Najłatwiej nie zabierać :)

niektórzy zabierają i jedzą ale dla mnie to bezsens,wycinajac filet z okonia zostają dwa płaty grubości papieru.

Mieszkam teraz w Danii od jakiegoś czasu i tutaj ludzie jedzą tylko morskie ryby,słodkowodne uważają za nie do zjedzenia.Gdyby u nas było takie myślenie, ehhhh :)