Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziki1916

Czy ludzie na tym forum maja problemy czytania ze zrozumieniem????

Watek jest informacyjny - dotyczy informacji na temat wyników na Zegrzu a nie czy okoń ma nicienie czy nie. Kogo to obchodzi. Na Forum wyznajecie idee C&R wiec po co ta dyskusja? Jeszcze gość ktory sie pucuje ze zabiera ryby. Chyba cos tu jest nie tak. Bez odbioru!!!

@dziki1916 ja ryb nie zabieram ale moj ojciec czasem tak więc wole potwierdzic info o nicieniach i go po prostu ostrzec potwierdzając info właśnie tu.

Paradoksalnie jest szansa ze im wiecej osob to przeczyta tym wiecej będzie ryby wypuszczac [emoji106]

• Like 2

Watek jest informacyjny - dotyczy informacji na temat wyników na Zegrzu a nie czy okoń ma nicienie czy nie. Kogo to obchodzi. Na Forum wyznajecie idee C&R wiec po co ta dyskusja? Jeszcze gość ktory sie pucuje ze zabiera ryby. Chyba cos tu jest nie tak. Bez odbioru!!!

Może ilość postów nie powinna być wyznacznikiem, ale jak czytam takie wypowiedzi użytkownika z 48 postami na koncie, to czuję niesmak. 

PS. Dla mnie informacja o nicieniach wydaje się interesująca i jak najbardziej na temat. 

Edytowane przez hlehle
  • Like 1

jak ktoś zainteresowany to posiadam zdjęcia nicieni w filetach okoniowych.... jako że ryby zabierać przestałem dość dawno szok po obejrzeniu zdjęć był mniejszy ale nadal jak oglądam te zdjęcia to mnie lekko trzęsie.

mogę wstawić tu albo wysłać na priva

a nicienie są w okoniach łowionych nie tylko w zalewie ale także na gnojnie.

z ostatnich informacji podobno już nicienie się trafiają w sandaczach.

cykl rozwojowy nicienia obejmuje też kiełże, a ile kiełży jest w zalewie to można się przekonać wyjmując z wody jaki większy patyczek... każda ryba żerująca na kiełżach (a nie ma takich które kiełżami gardzą) musi się zarazić i przyjąć pasożyta.

Gość dziki1916

Może ilość postów nie powinna być wyznacznikiem, ale jak czytam takie wypowiedzi użytkownika z 48 postami na koncie, to czuję niesmak. 

PS. Dla mnie informacja o nicieniach wydaje się interesująca i jak najbardziej na temat.

Odechciewa mi sie polemiki z wykladowcami z dziedziny wedkarstwa, ichtiologi, rządów PZW, pasożytów.

Trzeba robić swoje i nie patrzeć na reszte tego forum. Ahoj

P.S. Ciekawy blog. Pozdrawiam

• Like 1

jak ktoś zainteresowany to posiadam zdjęcia nicieni w filetach okoniowych.... jako że ryby zabierać przestałem dość dawno szok po obejrzeniu zdjęć był mniejszy ale nadal jak oglądam te zdjęcia to mnie lekko trzęsie.

mogę wstawić tu albo wysłać na priva

a nicienie są w okoniach łowionych nie tylko w zalewie ale także na gnojnie.

z ostatnich informacji podobno już nicienie się trafiają w sandaczach.

cykl rozwojowy nicienia obejmuje też kiełże, a ile kiełży jest w zalewie to można się przekonać wyjmując z wody jaki większy patyczek... każda ryba żerująca na kiełżach (a nie ma takich które kiełżami gardzą) musi się zarazić i przyjąć pasożyta.

a jest to szkodliwe czy zabójcze dla życia ryb?

A czy Ty nie jesz ryb?

Ja czasami w menu mam ryby zamiast schabowego. I zamiast kupić rybę w sklepie wolę zjeść przez siebie złowioną bo wtedy wiem, że jest świerza a nie jakaś mrożona Panga ktòra przyjechala niewiadomo skąd i jak dawno byla zlowiona.

Nie pochwalam mięsiarstwa ani nawet zabierania ryb zgodnie z limitami PZW ale 1-2 sandacze rocznie dużej szkody wodzie nie zrobią.

Tak samo rzecz się ma w przypadku zabrania kilku okoni rocznie o których wspomniałem

Jeś

• Like 1

A czy Ty nie jesz ryb?

Ja czasami w menu mam ryby zamiast schabowego. I zamiast kupić rybę w sklepie wolę zjeść przez siebie złowioną bo wtedy wiem, że jest świerza a nie jakaś mrożona Panga ktòra przyjechala niewiadomo skąd i jak dawno byla zlowiona.

Nie pochwalam mięsiarstwa ani nawet zabierania ryb zgodnie z limitami PZW ale 1-2 sandacze rocznie dużej szkody wodzie nie zrobią.

Tak samo rzecz się ma w przypadku zabrania kilku okoni rocznie o których wspomniałem

Jeś

Możesz jeść - nikt Ci tego nie zabrania. Kolega Dziki zwrócił tylko uwagę, moim zdaniem słusznie, że to forum promuje C&R. Nie "C&trochęR". W związku z tym informacja o wrażeniach ze spożywania zegrzyńskich okoni jest lekko nie na miejscu.

Panowie pomijając tematy C&R to nicienie są dość powszechnym pasożytem występującym w mięsie wielu ryb.

W szczególności występuje w okoniu i dorszu (ryby handlowe) i nawet jest określona norma maax ile nicieni na kg jest dopuszczalne.

Podczas obróbki termicznej nicienie obumierają i stają się absolutnie nieszkodliwe jednak należy to robić w określonej temperaturze i przez określony czas.

Nie zachęcam do zabierania okoni bo to jedna z moich ulubionych ryb (do łowienia) i ubolewam że mamy tak spustoszone wody z tego pięknego drapieżnika jednak warto posługiwać się merytorycznymi argumentami bo o nicieniach można dużo doczytać.

.......jednak warto posługiwać się merytorycznymi argumentami bo o nicieniach można dużo doczytać.

w rzeczy samej!

nie mniej jednak mnie tam świadomość zjadania robala nawet usmażonego/ugotowanego/zgrillowanego zdecydowanie nie przekonuje - mniej więcej jakby zjeść sobie usmażone glisty ludzkie (przepraszam tych czytających przy kolacji)....

pomimo prawie zerowego prawdopodobieństwa zarażenia pasożytami zwierząt zmiennokrwistych przez człowieka to sama estetyka przyrządzania takiego mięska "z niespodziankami" jest mocno dyskusyjna.

osobiście uważam im bardziej ludzikom obrzydzić mięsko okoni z zegrza tym więcej radochy z łowienia...

niestety tacy którzy twierdzą że nicień przestaje być żywy po usmażeniu są nawet wśród ludzi których znam osobiście i to jest podstawowy argument do zabierania każdego (!) okonka który o pół milimetra przekracza wymiar ochronny...

tyle o nicieniu i wędkarzach....

piszcie teraz jak jest na wodzie, jaką ma temperaturę, jak grążele wyszły na powierzchnię itp...

Pełna zgoda. O takim właśnie uświadamianiu pisałem.

Pytanie czy klienci smażalni ryb naad zegrzem którzy chętnie zajadają okonki wiedzą że dostają ekstra bonus w postaci smażonych robaków ????

Na wędkarzy powinny działać inne argumenty a jak nie to "pałka" i wybijać z głowy bezmyślność.

• Like 1

Gość dziki1916

Woda na ZZ, Narwi, Bugu o kolorze kawy ale to nie znaczy ze jest brudna. W kazdym srodowisku wodnym wystepuja drobnoustroje i bakterie ale kolor o niczym nie swiadczy. Skonczmy te dyskusje.

W piatek lub czwartek wieczór czekam na relacje Zegrzyńskich Fanatyków. Ahoj. Polamania :)

Możesz jeść - nikt Ci tego nie zabrania. Kolega Dziki zwrócił tylko uwagę, moim zdaniem słusznie, że to forum promuje C&R. Nie "C&trochęR". W związku z tym informacja o wrażeniach ze spożywania zegrzyńskich okoni jest lekko nie na miejscu.

Fajnie, że forum PROMUJE, a nie wymusza. Nie widziałem nigdzie informacji, że osoby które C&R stosują według własnego uznania, a nie ortodoksyjnych zasad nie mają wstępu. Jak się pojawi to się pożegnam, trudno.

• Like 2

Gość dziki1916

Właśnie wróciłem z ZZ. Dzisiaj wraz z moim sternikiem obławialiśmy część od mostu do zapory. Efektem kilka okonków ale o ich rozmuarach wole nie mówić. Od 19 fajnie bolenie zaczęły sie pokazywać. Sporo ludzi ale wyniki chyba kiepskie u wszystkich.

W ten weekend kolejne spotkanie z ZZ. Mimo braku wyników dzień rewelacyjny. Bo o to chodzi. Ahoj