Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest od wielu wielu lat, w sumie odkąd pamietam. Tak sie dzieje po tarle ktorego czesc ryb nie przeżywa. Dodatkowo spływają z Narwii i Bugu i na ZZ jest kumulacja dryfujacych "zwłok".

Kiedyś probowalem doszukać sie innej przyczyny tej sytuacji ale nie znalazlem zadnych które dawały by rok rocznie taką powtarzalność w praktycznie tym samym okresie.

• Like 1

Tak jest od wielu wielu lat, w sumie odkąd pamietam. Tak sie dzieje po tarle ktorego czesc ryb nie przeżywa. Dodatkowo spływają z Narwii i Bugu i na ZZ jest kumulacja dryfujacych "zwłok".

Kiedyś probowalem doszukać sie innej przyczyny tej sytuacji ale nie znalazlem zadnych które dawały by rok rocznie taką powtarzalność w praktycznie tym samym okresie.

Inną przyczyną mogą być nawozy spływające z pól (to chyba teraz jest okres rozsiewania),ale wtedy płynęły by też inne gatunki ryb...

Myślałem,że po prostu nastąpiło kolejne zatrucie naszej i tak bardzo zdegradowanej wody!

Nie wiem jak na innych zbiornikach ,ale na ZZ  w okresie wiosennym śnięte leszcze to norma. Słyszałem że wpływ ma na to coś co zbierają z powierzchni.

Jakieś pyłki czy coś.

No właśnie jak łowiłem w okolicach Serocka widziałem krąpie zbierające te pyłki z powierzchni. Potem leżały do góry brzuchem ale były żywe. 

O padaniu płoci czy leszczy w czasie tarła nie słyszałem. Trudno mi sobie wybrazić rybę która przeżyła zimę, zaczeła się odżywiać a potem padła przy tarle. 

Ale może i tak jest. Czasem to moze być aż tak męczące.  A potem ludzie zwalają wszystko na PZW i kłusowników. 

Edytowane przez Jan76

Teorie o zjadaniu pyłkow chyba topoli tez słyszalem aczkolwiek ukleje objadaja sie na potege i nic im nie jest. Fakt faktem ze co rok to samo. Sa duze sztuki jak i male.

Ale wrocmy do tematu. Ciekawe jak dzis wyniki po "oficjalnym" rozpoczeciu sezonu sandaczowego.

chwilowy brak środka pływającego i brak możliwości wypożyczenia łodzi z przystani (nie, bo nie.....) zmusił mnie do spacerowania brzegiem zalewu. to był pierwszy w tym roku wypad nad zalew z całkowitym brakiem kontaktu z rybką....nawet skubnięcia gumki nie było.... za to spokój i cisza pierwsza klasa :)

1 czerwca zaliczony nad wodą ;)

a ja się cieszę, że ryby nie biorą podczas zawodów.... nie pomordują bocznym trokiem maluszków które zażerają mikro twisterki po samą d..ę, poza tym w takich warunkach łowi ten kto umie ;) (podobno)

od kilku lat tak jest na ZZ, że przychodzi taki moment ciszy na odcinku most zapora...

• Like 1

Gość dziki1916

Wczoraj szybki wypad ekipy "Ż" od 18 do 23. Pare fajnych strzałów ktorych efektem byly male zanderki. Okoni nie zanotowaliśmy. Cisza na wodzie kompletna. Oprocz naszej jednostki jedna łódka. Dzisiaj powtorka. Ahoj

Tez wczoraj sie krecilem po patelni 19-22 ale bez efektu ok 21 z Nieporetu wystartowały dwa patrole i polecialy w strone wierzbicy po czym ok 21:30 z WOPR w strone Białobrzegi Rynia na sygnale polecialy dwie łodzie. Ciekawe co sie stało.

Ekipy Dzikiego chyba nie widziałem bo spotkalem tylko jedna łajbe z grunciarzami na pokładzie.

Ktoś wie jak wyniki dzisiejszej tury okregówki?

Gość dziki1916

Właśnie skonczylismy polowy w dniu dzisiejszym. Generlanie spokoj i nic sie kie dzialo. Kolo 22 potezny strzał na wobka mojej produkcji. Okolo 3 minuty holu. Spinka przy lodzi. Sandaz zapiety doslonie za czubek nosa. Na oko mial +/- 90cm. Ahoj.

Wyniki Mistrzostw OM zatrważające. Jedna ryba robila wynik. Łowili nieliczni, podobno ryby są, ale brać nie chcą. Pamietam ze zeszłoroczne wyniki tez powalaly na kolana swoją mizernoscia.

Juz rozumiem skad ten brak ruchu i łódek na wodzie w niedziele.

Pewnie łowić nie potrafią amatorzy.Przecież zarząd Okręgu Mazowieckiego twierdzi, że na tym akwenie gospodarka rybacka jest prowadzona w sposób należyty. Patrz ostatnie konferencje i odpowiedzi do protestujących:)

Mistrzostwa OM.-byłem,widziałem,łowiłem (a właściwie próbowałem) ,trzy okonie(19-20cm) dawały na zegrzu 2 miejsce,rybki tylko "cmokały" w gumki,lub ocierały się o nie.Najlepsi z koła nr.13 schodzili z "pewnych" miejscówek bez kontaktu z rybą...

W pozostałych sektorach trochę lepiej,ale szału nie było!