Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis na kolowych zawodach srednio od 3-9 okoni na osobe . Strasznie duzo drobiazgu. U mnie maly sumik taki pod 60 na obrotowke u kolegi z lodzi dwa sandaczyki kolo 30 na troka i obrotowke i po 3 obcinki troka , mi troka po raz trzeci obcial z 15cm przyponem wolfr. Brania glownie z rana pozniej plaza na sloncu

Rozumiem, że czasochłonne ale od paru lat nie ma na tym wątku zdięcia z rybą spełniającą kryteria publikacji.  Rozumiem, że "oazy" się nie zdrdza bo zabraknie wody :) ale koledzy można tak zrobić zdięcie żeby nie było wiadomo gdzie ryba była złowiona. Kolego @dziki1916 proszę zdięcie sobie przyciąć gdzie trzeba i się pochwalić :)

p.s widzę, że przesadziłem kilka zdięć znalazłem , głównie okonie

Takich ryb pada w sezonie trochę (Sum, Szczupak, Sandacz) ale niestety ich zdjęć tu nie zobaczysz bo nie spełniają kryterium ich zamieszczenia. Chodzi mi głównie o ryby ubite i te co docierają do przystani już martwe. Niestety ale to smutna prawda i często standardowy proceder na ZZ. Wszyscy pozostali raczej się nie chwalą co i jak ale ogólnie rybostan Zalewu jest gorzej niż zły.

Dziki palisz chyba jakies dobre ziolo, bo widze ze ryby nie sa Ci do szczescia potrzebne. Ja zaliczylem juz czwarta nocke i bez drapieznika.

Pochwalił bym ci się sumem którego złowiłem dwa dnie temu bo zdjęcie oczywiście mam ale niestety mamy czerwiec. Łowiłem od 20:00 do 23:00 z nastawieniem na dużego szczupaka płytko. .  Dodam tylko że 180 cm ale nie ważony, zależało mi na szybkim uwolnieniu . W lipcu postąpił bym tak samo, jesli już to wolę zabrać 80 cm raz w roku.  Jak na cztery noce to ewidentnie źle typujesz łowisko. Albo taki sromotny pech.

Jedna ryba na kilka wypraw nie przekonuje mnie, chyba ze nastawiamy sie na duzego suma selektywnie. Rozmawialem tez z innymi wedkarzami i np. znana osoba w swiatku wedkarskim ma na rozkladzie 3 wymiarowe sandacze na ok. 12 wyjazdow. :(

Oczywiście ! Żebyśmy się dobrze zrozumieli . Osobiście uważam że ryb na zalewie mogło by być zdecydowanie więcej. Nawet bym wolał żeby zalew był objęty całkowitą strefą NO KILL, i chyba to było by spełnione marzenie wielu z nas. ( dla wielu też pewnie koszmar ).

• Like 5

Na Zegrzu pływam od drugiego weekendu maja niemal codziennie od 7 do 12-tej  oprócz weekendów próbując złowić szczupaka i sandacza w promieniu 2-3 km od przystani. Złowiłem dwa sumy i dwa wymiarowe szczupaki, jednego wziąłem. Wczoraj pogoniłem z dołów za mostem dwu modeli z kwokiem i ćwierćkilowymi żywcami na suma. Dostałem wiąchę, ale odjechali, w okolice wyspy i łowili dalej. Policja stwierdziła, że zobaczą czy coś złowili!!!

Nie wiem czy zgłoszę coś takiego policji drugi raz. Dziś znów było słychać od rana kwoka.

i znów.....powiem tylko tyle a może aż tyle.....zegrze zmieniło zwyczaje ryb......na tyle że sandacze (te które jeszcze się ostały) są łowione "w nie sandaczowych miejscach", w miejscach sandaczowych łowiłem szczupaki..... zegrze się zmieniło i jest totalnie nieprzewidywalne pod względem lokalizacji ryb... często ustawiałem się "na pustej echosondzie" i łowiłem....

nie chcę dyskutować czy ryby są czy ich nie ma, chcę powiedzieć że NIE MA standardowych lepszych i gorszych miejsc na zegrzu, już nie ma.

• Like 3

Fakt, faktem, że na dołach przy moście po pogłębiarkach to zawsze był zapis z echa który wskazywał mnóstwo ryb (białoryb) . Teraz od paru lat nie jeżdżę na ZZ ale znam te miejscówki doskonale i zapisy zawsze tam były z rybami. Bywało to swego czasu mocno frustrujące, tyle ryb a nic nie bierze.

A Ja napiszę tak.

Ryby w Zegrzu są ale nie w ilościach jakie byśmy sobie wszyscy życzyli. Trzeba swoje wypływać i w większości ci którzy bywają raz na miesiąc nie są na bieżąco i nie poradzą sobie z wodą. Poza tym trzeba dysponować szybką łodzią bo nie zawsze w obrębie kilometra od przystani da się skutecznie łowić.
Co do filmu opublikowanego i wypowiedzi w nim zawartej to: miejsca w nim ukazane będą wypełnione rybami i to jeszcze w tym roku- gwarantuję to!

Co do liczebności populacji suma to jest go aż za dużo i to baaardzo dużego.

Z sandaczem i szczupakiem oraz okoniem jest kiepsko.

Ciekawe jest to, że w tej relacji filmowej główny bohater opowiada jak to jest źle i niedobrze i nie ma ryb a na swoim profilu na popularnym portalu społecznościowym prezentuje piękne sandacze i zaprasza klientów na profesjonalne wyprawy wędkarskie nie gdzie indziej jak właśnie na ZZ. Dziwne co??!!

Jest to moje subiektywne zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgodzić.

Poza tym potwierdzam to co napisał Przemsol, na ZZ trzeba odejść od schematów i teorię schować w buty.

• Like 6

Zgadzam się z kolegą @paawelek83 w 100%-Wiadomo,że ryb jest coraz mniej,ale niech nikt nie mówi,że nie ma jej wcale.

Często pływaliśmy sprawdzając miejscówki i bywało,że o 9 na echu nic nie było,a 13 w tym samym miejscu świetne odczyty... ot cały zalew.

Edytowane przez mario
  • Like 3