Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Gość outsider44

Wcale sie niezdziwie jak z zegrza wyjedzie w koncu sum 250 cm albo i wiekszy

Z Zegrza to nic nie wyjedzie bo: "Panie, tu nie ma ryb!". A w Zegrzu czekamy na reaktywację Zakładów Eksploatacji Kruszywa.

Tylko, że "niebiescy z Nieporętu" nie stanowią prawa a są ich jedynie egzekutorem. Pan z drogówki jak mnie zatrzyma może sobie twierdzić różne rzeczy byle miały oparcie w rzeczywistych przepisach. Druga sprawa czyli: "mozliwość łowienia z łodzi zaktowiczonej z oświetleniem postojowym". Rozumiem, że w myślę tego przepisu płyniesz o 21-ej na wytypowane stanowisko, kotwiczysz, zapada zmrok i musisz być na wodzie do świtu i wtedy spływasz do przystani bo inaczej łamiesz przepis. Trochę absurd. Nie ma zakazu wędkowania w nocy ze środków pływających a jest zakaz pływania w porze nocnej. Komunikaty o zakazie pływania muszą być dostępne w przystaniach, bosmanatach etc. Nie trzyma się to kupy. Dla mnie nadal brakuje jasnego komunikatu.

W czwartek mieliśmy kontrolę policji rzecznej z Nieporętu. Potwierdzili to co piszesz. 

Co więcej nie interesowało ich czy mamy jakiekolwiek ryby i opłaty za wędkowanie. Powiedzieli jasno i wyraźnie( oczywiście zapytałem), że ich to nie interesuje.

Sprawdzili tylko czy są kapoki, koło i papiery od łodzi.

W czwartek mieliśmy kontrolę policji rzecznej z Nieporętu. Potwierdzili to co piszesz. 

Co więcej nie interesowało ich czy mamy jakiekolwiek ryby i opłaty za wędkowanie. Powiedzieli jasno i wyraźnie( oczywiście zapytałem), że ich to nie interesuje.

Sprawdzili tylko czy są kapoki, koło i papiery od łodzi.

może słyszeli o Twoim lewym prostym to i nie chcieli pytać o zbyt wiele :D o kapoki spytali co by podejrzeń nie budzić.

• Like 1

Wczoraj cały dzień na łódce. Od rana do wieczora silny boczny wiatr, potem wstrętne łajby. Mimo to dzień mile spędzony. Jakiś tam esox 60pare się uwiesił i mnóstwo okoniowej drobnicy. Większe ponoć gryzły z główki ale bez szału. Wiatr mocno utrudniał obserwację. Pozdrawiam M.

• 2 tygodnie później...

W sobotę dość udany dzień. Pierwszy raz na ZZ w tym roku. szczupak 72 cm, krótki sandacz ok 35 i jakieś tam okonie. Przytrafiła się zgrzewka. Żaglówka płynąca na silniku obok mnie z prawej zaczęła zawracać. W ostatniej chwili udało mi się odbić (wykręcić) i trafiłem ją wiosłem wystającym do tyłu. Na szczęście oprócz pękniętego wiosła nic się więcej nie stało. Masa motorowodniaków na wodzie, wpływających w wąską dość Narew. Rzućcie okiem na mój schemat - czyja wina w tym przypadku? Oczywiście nie upieram się że nie moja. Czy tutaj ma zastosowanie reguła prawej ręki ?  

post-50879-0-89658000-1471852586_thumb.jpg

teraz powinno być lepiej widoczne

Edytowane przez rower26
  • Like 1

Już nie mogę edytować poprzedniego posta, wklejam jeszcze raz może będzie jaśniej.

post-50879-0-82247300-1471856673_thumb.jpg

żaglówka miała oczywiście żagle opuszczone i płynęła na samym silniku. Z tego co się dowiedziałem jeśli płynie nawet na silniku i żaglach to traktowane jest to jako napęd mechaniczny. 

Edytowane przez rower26

jeżeli płynęliście oboje na silnikach to mieliście takie same "przywileje". obowiązuje zasada prawej ręki ale nie podczas "zajechania" drogi.

pływanie z podniesionymi żaglami na silniku powinno być karane i to surowo....nie mówiąc już o etyce i zasadach dobrego smaku w żeglarstwie....

• Like 1

To nie regaty,chociaż...zakładam żagle zrzucone czyli jednostki motorowodne.Prawa ręka przy pływaniu kursowym.

Zdaje się,że sternik z jednostki zawracającej powinien zerknąć czy może zrobić taki manewr,bo gdyby zapłynął przed 'bay-linerem' w ślizgu to nie byłoby z niego co zbierać... ;)

Panowie

Wiadomo że kultury na ZZ nie ma ze strony wszystkich użytkowników jednostek pływających z wędkarzami włącznie. Teraz poleci rozkminka na 80 postów kto jakie manewry wykonywał. Kogo to obchodzi? Niech wieści dotyczą wyników wędkarskich a nie osobistych problemów użytkowników forum w temacie manewrów jednostkami pływającymi.

• Like 1

Panowie

Wiadomo że kultury na ZZ nie ma ze strony wszystkich użytkowników jednostek pływających z wędkarzami włącznie. Teraz poleci rozkminka na 80 postów kto jakie manewry wykonywał. Kogo to obchodzi? Niech wieści dotyczą wyników wędkarskich a nie osobistych problemów użytkowników forum w temacie manewrów jednostkami pływającymi.

Zauważ że mój pierwszy dzisiejszy post dotyczył własnie wyników wędkarskich. Dopiero później zacząłem o kolizji. Koniec OT.