Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiu nie graj słowami to nie jest fajne , pojechałeś po zdięcie szczupaka złowionego przez Marcina i dałeś nie wiarę temu co napisał bez żadnych podstaw (zdięcie czytelne) wystarczy przeprosić (sory Marcin ) (...)

Arku, cały problem w tym, że mam podstawy, aby przypuszczać, że ryba (nawiasem mówiąc piękna) jest zdrowo wyglądającą sztuką o długości ca. 110-115, ale mimo najszczerszych chęci trudno mi jej dać więcej. Jeżeli się mylę, to posypuję głowę popiołem i spadam w internetowy niebyt.

(...) Zawsze ktoś nie wierzy w podaną długość tak już jest, liczy się perspektywa . Inni wyciągają ręce a drudzy trzymają rybe gdzieś z tyłu, wychodzi na to że 50-siątki mają 80 a metrówki też 80. Tutaj miarka pokazała równo 124 cm ;]. Chwytak był bardzo przydatny w bezpiecznym asekurowaniu i nie jest to chwytak z ostrym zakończeniem tylko bardzo delikatny sprzęt. (...)

Marcin, przez mój ponton (pontony) "przeszło" kilkadziesiąt szczupaków 100+, a ostatnio nawet ryba o zbliżonym do podanego przez Ciebie gabarycie - gdyby nie to pewnie bym się nie odezwał. Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że przeważająca większość ryb 120+ wygląda nieco inaczej. Ale cóż może to genetycznie odmienna ichtiofauna ZZ spłatała mi figla, może to podejrzliwość związana z tym, że ostatnio w w polskim Interncie sypnęło metrowymi boleniami i sandaczami 100+, które wyglądają na 90-tki... Jeśli odniosłem złe wrażenie - to przepraszam.

BTW zdjęcie ryby z chwytakiem, a szczególnie tak masywnej i przez to podatnej na obrażenia powinno z j.pl polecieć w kosmos.

(...) Odnośnie zdjec i tych wszystkich smiesznych wpisów odnosnie wstawiania zdjec i gdyban ile ryba miala - 95% uzytkownikow ma ból tylnej czemęści ciała bo nic nie łowi a o Szczupaku + 100 moze poczytac w WW. (...)

Oczywiście masz rację. Niestety nie czytam WW, więc ból jest tym większy :)

• Like 2

Arku, cały problem w tym, że mam podstawy, aby przypuszczać, że ryba (nawiasem mówiąc piękna) jest zdrowo wyglądającą sztuką o długości ca. 110-115, ale mimo najszczerszych chęci trudno mi jej dać więcej. Jeżeli się mylę, to posypuję głowę popiołem i spadam w internetowy niebyt.

Marcin, przez mój ponton (pontony) "przeszło" kilkadziesiąt szczupaków 100+, a ostatnio nawet ryba o zbliżonym do podanego przez Ciebie gabarycie - gdyby nie to pewnie bym się nie odezwał. Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że przeważająca większość ryb 120+ wygląda nieco inaczej. Ale cóż może to genetycznie odmienna ichtiofauna ZZ spłatała mi figla, może to podejrzliwość związana z tym, że ostatnio w w polskim Interncie sypnęło metrowymi boleniami i sandaczami 100+, które wyglądają na 90-tki... Jeśli odniosłem złe wrażenie - to przepraszam.

BTW zdjęcie ryby z chwytakiem, a szczególnie tak masywnej i przez to podatnej na obrażenia powinno z j.pl polecieć w kosmos.

Oczywiście masz rację. Niestety nie czytam WW, więc ból jest tym większy :)

Kurcze jak można oceniać długość ryby po fotografii i jeszcze się kłócić z kimś kto ją złowil i zmierzył. Jest taki program do mierzenia odległości na zdjęciach Multi scan base ale musi być jakaś skala i zdjęcie zrobione pod odpowiednim kątem...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Koledzy, czy muszę przypominać?

Pkt 4 "Zasad" brzmi:

W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora.

Dyskutowane zdjęcie naruszało pkt 5 tych samych "Zasad..." i poleciało. Cała późniejsza dyskusja jest więc bezprzedmiotowa. Szkoda tylko, że nikt wcześniej nie zgłosił gripa w paszczy szczupaka. A kilka osób, jak wynika z wpisów, zauważyło..

Kurcze jak można oceniać długość ryby po fotografii i jeszcze się kłócić z kimś kto ją złowil i zmierzył. Jest taki program do mierzenia odległości na zdjęciach Multi scan base ale musi być jakaś skala i zdjęcie zrobione pod odpowiednim kątem...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Problemem moze byc tez ze ludziska roznie mierza. Jak mierzysz po rybie (wypukle/wklesle miejsca) i po skosie do konca pletwy, to mozna wyrwac sporo centymetrow.

PS. nie pije do zadnej ryby, tylko wlasnie takie mierzenie bardzo czesto gesto widze na filmikach wedkarskich. 

Ja nikogo nie bronię (bo to PZW - Polski Związek Weteranów  już dawno powinno się rozpieprzyć) ,ale dalej twierdzę,że do takiego stanu naszych wód przyczyniliśmy się my sami (wędkarze, między innymi też Pan Zbyszek trzebiąc okonie na GNOJNIE bez opamiętania, gdzie ryby powinny spokojnie przezimować,a tam się dokonuje "rzezi" co roku), a stosowanie się do zasad C&R powinno być propagowane 20lat temu,jak jeszcze coś w tej wodzie było...a teraz nie ma co wypuszczać bo nic się nie łowi!

• Like 3

Nie pisz że my sami. My wędkarze jesteśmy współwinni jak również współodpowiedzialni. Jeśli nie zmieni się podejścia że nasze wody to nie studnia bez dna to będzie coraz gorzej.

Autor programu "Kołowrotek" w jednym z odcinków powiedział takie mniej więcej zdanie... my tych wód nie odziedziczyliśmy po naszych przodkach my je pożyczyliśmy od naszych wnuków... róbmy tak abyśmy się nie musieli wstydzić przed następnymi pokoleniami.

• Like 9

Ja nikogo nie bronię (bo to PZW - Polski Związek Weteranów  już dawno powinno się rozpieprzyć) ,ale dalej twierdzę,że do takiego stanu naszych wód przyczyniliśmy się my sami (wędkarze, między innymi też Pan Zbyszek trzebiąc okonie na GNOJNIE bez opamiętania, gdzie ryby powinny spokojnie przezimować,a tam się dokonuje "rzezi" co roku), a stosowanie się do zasad C&R powinno być propagowane 20lat temu,jak jeszcze coś w tej wodzie było...a teraz nie ma co wypuszczać bo nic się nie łowi!

Skończyły się pasiaki po 30-40cm.Ale dalej opłaca się bereciarzom dymać te 70-80km bo 18'taków idzie połowić i kitrać ponad komplety po bagażnikach.

• Like 1

Skończyły się pasiaki po 30-40cm.Ale dalej opłaca się bereciarzom dymać te 70-80km bo 18'taków idzie połowić i kitrać ponad komplety po bagażnikach.

jakie komplety???    przepis o dozwolonych 10 szt okoni po roku umarł i w zasadach wędkowania na 2016 już go nie ma.

Przykre... Ciekawe czy NoKill na Kanale Żerańskim też umrze po jednym sezonie?

• Like 1

...

Przykre... Ciekawe czy NoKill na Kanale Żerańskim też umrze po jednym sezonie?

Paweł obawiam sie ze umrze bo jak mozna przeczytac w odpowiedzi OM na wniosek jednego z kół o zniesienie no kill, nie jest uzasadniona ochrona białorybu w zz i kanale gdzie on zimuje bo przeciez w ZZ i tak jest go za duzo...

Tylko deszczowe foto z kalkulatora... :)

jutro łódka i towarzysz, może będą lepsze zdjęcia.

Super....patrząc po dzisiejszych wynikach na zawodach okręgowych okonie gryzą, tylko trzeba wiedzieć jak się do nich ustawić...

Olaf te brzegowe na główkę z opady czy jakaś inna "zboczona" metoda?? :P