Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi tołpygami to nie jest tak, że tylko na szarpaka można ją złowić.

Osobiście przypadkowo zapiąłem 3 sztuki w ostatnich 4 latach, 1 w trollingu sumowym i 2 przy łowieniu sandaczy z ręki. I to na Odrze, gdzie populacja tych ryb jak mniemam nie jest zbyt liczna. A może jednak jest, skoro tych ryb tyle się zapięło. Szczerze mówiąc to chyba leszczy niewiele więcej trafiłem, może 5-6sztuk w ostatnie 4 lata. Z innych ryb np. jaź, kleń, krąp praktycznie wcale.

Daje to naprawdę do myślenia, co z tymi tołpygami. A może tylko ja mam takie szczęście/nieszczęście? Ten gatunek wielkoryby nie jest chyba pożądany, przecież to obce zwierzę. Kto nimi zarybia rzekę i po co? Chyba że jakieś uciekinierki.

Tak że naprawdę nie trzeba być szarpakowcem, by trafić to monstrum.

Panowie, czytam "Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego w roku 2017" i jest tam zapis: 19.Zakaz wędkowania nocą z jednostek pływających na jeziorach oznaczonych indeksem nr 19" czy to dotyczy również zalewu zegrzyńskiego? Może ktoś się orientuje gdzie znajdę numery indeksów?

z góry dziękuję za odpowiedź

Z tego co wiem to juz w tym roku policja miala pewne ale do wedkujscych w nocy z racji zakazu poruszania sie po zmroku po ZZ. Moze jedno ma zwiazek z drugim

Pzdr

Panowie, czytam "Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego w roku 2017" i jest tam zapis: 19.Zakaz wędkowania nocą z jednostek pływających na jeziorach oznaczonych indeksem nr 19" czy to dotyczy również zalewu zegrzyńskiego? Może ktoś się orientuje gdzie znajdę numery indeksów?

z góry dziękuję za odpowiedź

W zezwoleniu w wykazie wód udostępnionych przy nazwie zbiornika
  • Like 1

Ciekawe gdzie zdobyli koło 800 sztuk około kilogramowych szczupaków (średnio)

W odróżnieniu od innych okręgów mazowiecki dysponuje bazą kilku własnych ośrodków zarybieniowych. Są też inne prywatne np: Kock, Stanin.

http://ompzw.pl/zagospodarowanie_wod,278.html

Zarybienie było w serocku startowane z tamtejszego koła:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=593456514174737&id=437605843093139

niestety etatowe ekipy już pilnują by ryby szybko wróciły w postaci mięsa :(

https://www.facebook.com/pawel.szulakowski/posts/1331173800239576

nie rozumiem tego zupełnie. Serock zarybia a Wierzbica wyrybia.

Zarybienie było w serocku startowane z tamtejszego koła:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=593456514174737&id=437605843093139

niestety etatowe ekipy już pilnują by ryby szybko wróciły w postaci mięsa :(

https://www.facebook.com/pawel.szulakowski/posts/1331173800239576

nie rozumiem tego zupełnie. Serock zarybia a Wierzbica wyrybia.

A co tu trudnego do rozumienia?

Plan zarybień i plan odłowów musi się zgadzać! Tylko wędkarze jacyś tacy niezadowoleni ^_^ .

Co tu dużo gadać o stanie rybostanie Zegrza skoro tacy mistrzowie mają w dupie zakaz i łowią pod samą tamą w Dębe.Jak widać po łodziach to nie są ludzie z przypadku.To są wędkarze którzy później mają pretensję do wszystkich a nie do siebie .

Na Pigalaku nie łowią bo kamery,a pod Dębe hulaj dusza ile tylko się da .Z tego co wiem za łapanie w strefie ochronnej grozi kolegium i konfiskata łodzi,wędzisk itp. użytych do nielegalnego łapania.

Dla nie znających Zegrza zakaz łapania jest od żółtej bojki( którą widać na pierwszym zdjęciu )w kierunku tamy

post-53333-0-41999100-1478808724_thumb.jpg

post-53333-0-12462900-1478808731_thumb.jpg

post-53333-0-39167800-1478808739_thumb.jpg

post-53333-0-01451800-1478808748_thumb.jpg

post-53333-0-98980600-1478808756_thumb.jpg

post-53333-0-96652600-1478808767_thumb.jpg

post-53333-0-70563300-1478808779_thumb.jpg

post-53333-0-33162700-1478808792_thumb.jpg

post-53333-0-41870800-1478808806_thumb.jpg

Edytowane przez rothen
  • Like 7

Fakt wedkarze znani, pytanie czy łowią w strefie czy poza strefa. Jesli strefe wyznacza żółta boja to sprawa jest prosta ale czy na pewno? Bo jesli nie to po zdjeciach ciezko jednoznacznie stwierdzic. Znalazlem tylko taki opis:

http://ompzw.pl/strefa_ochronna_na_zaporze_w_debe,news,496.html i tu o bojach nie ma ani slowa aczkolwiek slyszalem ze to boja wyznacza strefe

Dzwoniles po niebieskich? Wartosc łodzi ze sprzętem nie mała wiec mogli by sie pokusic o interwencje.

Edytowane przez Bandit

Marcin bez urazy ale to chyba z waszego Legionowa ta ekipa :(

Fakt wedkarze znani, pytanie czy łowią w strefie czy poza strefa. Jesli strefe wyznacza żółta boja to sprawa jest prosta ale czy na pewno? Bo jesli nie to po zdjeciach ciezko jednoznacznie stwierdzic. Znalazlem tylko taki opis:

http://ompzw.pl/strefa_ochronna_na_zaporze_w_debe,news,496.html i tu o bojach nie ma ani slowa aczkolwiek slyszalem ze to boja wyznacza strefe

Dzwoniles po niebieskich? Wartosc łodzi ze sprzętem nie mała wiec mogli by sie pokusic o interwencje.

• Like 1

Zrobiłem szybki research i okazuje sie ze od stycznia 2015 strefa została zmniejszona do tej zaprezentowanej w linku i żółte boje nie sa już jej wyznacznikiem. One wyznaczaja obszar bezpiecznego zblizenia sie do zapory dla żeglugi, wielu natomiast mylnie interpretowalo je jako oznaczenie strefy.

Powstrzymajmy emocje i samosądy. Jesli łowili w strefie to należy ich potępić za to.

Dzwoniles po niebieskich?

Marcin dzwoniłem i pojechałem dalej.Jakie były konsekwencje nie wiem.Ale to nie było wg. mnie etyczne .Pomijam fakt żółtej bojki,dla przykładu jeden z kolegów z mk.pl który łapał za blisko tamy na Pd Polski,został zobrazowany i dostał bana do dzisiaj.Pytanie jaka jest na dzień dzisiejszy strefa w Dębe i czy poznajesz kolegów :)

PS:

Od naszego komendanta SSR dostałem info że żółta boja w Dębę oznacza strefę ochronną i każda osoba wędkująca od żółtej bojki w kierunku tamy popełnia wykroczenie .

Edytowane przez rothen
  • Like 1

Poznaje nie wszystkich co prawda ale poznaje i wierz mi ze jesli okaze sie ze boje tą strefę jednak wyznaczają to z fotek ewidentnie widac ze są zacumowani nieprawidłowo i nalezy ich za to potępić.

Do Legionowskiego kola nie naleze z roznych względow...

Edytowane przez Bandit
  • Like 1

Piotr ,jak widać ze zdjęć nie możemy wnioskować i nazywać po nazwiskach i nickach .Ale większość łapiących na Zegrzu ( i na zawodach ) wie o jakich osobach piszę .

Skoro znani to śmiało dawajcie ich nazwiska i nicki. To jest forum koleżeńskie nie obrażą się przecież. Ja ich nie znam ale chętnie poznam ich wypowiedzi na forum dotyczące etyki.

Co do bojek to jest tak jak pisze Marcin, czyli są to bojki wystawiane jako oznaczenia żeglugowe czyli oznaczające strefę niebezpieczną. Oprócz tego na prawej kierownicy jest znak "drogowy" oznaczający zakaz wjazdu.

Poza tymi wszystkimi oznaczeniami wodnym za które można ukarać jest jeszcze obręb ochronny podlinkowany przez Marcina a w nim na 100% się znajdują łodzie ze zdjęć.

Obszar przy zaporze jest również monitorowany, kiedyś stojąc w przepisowej odległości nawet panowie niebiescy mnie nie kontrolowali a słyszałem jak zwracali uwagę jednej z łodzi która z pod zapory uciekła chwilę wcześniej, że widzieli ich dużo bliżej na monitoringu. Taka ciekawostka.

• Like 1

Piotr ,jak widać ze zdjęć nie możemy wnioskować i nazywać po nazwiskach i nickach .Ale większość łapiących na Zegrzu ( i na zawodach ) wie o jakich osobach piszę .

Panowie, jeśli będziecie kryć kłusownikow to nigdy nad naszymi wodami dobrze nie będzie...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Panowie, jeśli będziecie kryć kłusownikow to nigdy nad naszymi wodami dobrze nie będzie...

Napiszę krótko. Sitwa.

Pamiętam kolegę który zaprezentował rybę z chwytakiem. Jakież było oburzenie na forum.

Kto łapie na Zegrzu bez problemu rozpoznał "mistrzów" ze zdjęć.Niestety ze względów prawnych nie mogę podać ich danych.Ale dla ciekawostki ,nie raz ich widzicie na zawodach GPX i MP oraz Garmin Dadaj .

Ps:

Co by ukrócić wszelkie spekulacje odnośnie strefy ochronnej przy Dębe napisałem e-mail do PSR i PZW w tej sprawie.Po otrzymaniu konkretnej informacji dam info na tym forum.

Edytowane przez rothen
  • Like 2