Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Pod zaporą zrobiło się pusto i policja podobno częściej zagląda...-Magia internetu?

Raczej interwencje kolegów po kiju.

Takie mam odczucie od jakiegoś czasu że jak byśmy sami przypilnowali tej wody to może i by sie coś poprawiło na lepsze. Trzeba tyko wiecej postaw obywatelskich bo przeciez ta woda to nasze wspólne dobro.

Często jest nas na wodzie kilka łódek w tym samym czasie i jesli sami sie obawiamy interweniować wystarczy wyokonać kilka telefonòw i napewno znajdą się chętni do pomocy. Już kilka takich akcji widziałem w tym roku, z pozytywnym skutkiem :)

• Like 5

Witam

Co rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie strefy ochronnej przy Dębe cytuję stanowisko PSR w tej sprawie .

"Szanowny Panie,

Poniżej zapory w Dębe – od zapory do betonowego kolektora na kilometrze 19+600 biegu Narwi – obowiązuje obręb ochronny. Kto poławia ryby w tym rejonie popełnia przestępstwo określone w art. 27 C ust. 1 pkt 4 ustawy o rybactwie śródlądowym zagrożone karą grzywny, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Powyżej zapory obowiązuje zakaz połowu ryb w odległości mniejszej niż 50 metrów od budowli i urządzeń hydrotechnicznych piętrzących wodę (art. 8 ust. 1 pkt 4 ustawy o rybactwie śródlądowym). Kto narusza ten zakaz popełnia wykroczenie określone w art. 27 B ust. 1 pkt 1 ustawy o rybactwie śródlądowym zagrożone karą ograniczenia wolności albo karą grzywny nie niższej niż 200 złotych.

Strażnicy Państwowej Straży Rybackiej kontrolują okolice zapory w Dębe. Osoby zatrzymane w obrębie ochronnym, jako sprawcy przestępstw, są przekazywane policji. Osoby poławiające ryby w odległości mniejszej niż 50 metrów od zapory na górnej wodzie są karane przez strażników mandatami karnymi.

W swoim wystąpieniu porusza Pan również kwestię żółtych boi przed zaporą na górnej wodzie. Żółte boje wyznaczają strefę (od boi w kierunku zapory), w którą w ogóle nie wolno wpływać jednostkom pływającym. Osoby wpływające w tą strefę popełniają wykroczenie bez względu na to czy poławiają ryby, czy nie. Zakaz wpływania w strefę od żółtych boi w kierunku zapory jest egzekwowany przez policjantów z Komisariatu Rzecznego Policji w Nieporęcie.

Policjanci nakładają na osoby wpływające w strefę od boi w kierunku zapory mandaty karne na podstawie art. 62 ustawy o żegludze śródlądowej.

W ostatnim tygodniu rejon zapory był kontrolowany zarówno przez strażników PSR, jak i policjantów. Strażnicy nałożyli mandaty za wykroczenia określone w ustawie o rybactwie śródlądowym, a policjanci nałożyli mandaty za wykroczenia określone w ustawie o żegludze śródlądowej. Ponadto strażnicy zatrzymali osobę poławiającą ryby w obrębie ochronnym na Jeziorze Zegrzyńskim (powyżej mostu w Zegrzu)"

Edytowane przez rothen
  • Like 3

I wszystko jasne. Dodam osobiście że pare tygodni temu interweniowałem telefonicznie w sprawie gościa który wyjmował sumki hurtowo. Niestety nikt nie zdołał sprawdzić delikwenta mimo iż deklarowałem że mogę być świadkiem zajścia. Zrobiłem ze swojej strony wszystko co mogłem i się zawiodłem na organach ścigania. Ale to była inna sytuacja. W wyżej opisanej można zawsze podpłynąć i nagrać takiego gościa dokładnie telefonem z numerami łodzi i sprawa jest o wiele łatwiejsza ponieważ chodzi o stanie w miejscu niedozwolonym i łowienie niż to co gość ma w łodzi. Mam nadzieję że następnym razem osoba robiąca takie zdjęcia od razu zadzwoni tam gdzie trzeba dodatkowo nagrywając zajście w sprawie dowodu . W tym przypadku i tak wiadomo kto to był , może ten zwycięzca tego Garmina 2016 zastanowi się na przyszłość.

I wszystko jasne. Dodam osobiście że pare tygodni temu interweniowałem telefonicznie w sprawie gościa który wyjmował sumki hurtowo. Niestety nikt nie zdołał sprawdzić delikwenta mimo iż deklarowałem że mogę być świadkiem zajścia. Zrobiłem ze swojej strony wszystko co mogłem i się zawiodłem na organach ścigania. Ale to była inna sytuacja. W wyżej opisanej można zawsze podpłynąć i nagrać takiego gościa dokładnie telefonem z numerami łodzi i sprawa jest o wiele łatwiejsza ponieważ chodzi o stanie w miejscu niedozwolonym i łowienie niż to co gość ma w łodzi. Mam nadzieję że następnym razem osoba robiąca takie zdjęcia od razu zadzwoni tam gdzie trzeba dodatkowo nagrywając zajście w sprawie dowodu . W tym przypadku i tak wiadomo kto to był , może ten zwycięzca tego Garmina 2016 zastanowi się na przyszłość.

Nie zrobiłeś wszystkiego. Mogłeś dokonać zatrzymabia obywatelskiego.

Panowie tak czytam i z podziwu nie mogę wyjść jakim trzeba być gościem by tak się zachować. Skoro bierze udział w zawodach i w wędkarstwie (mięsiarstwie, beretowaniu) siedzi już kilka ładnych lat, a może kilkanaście nie wiem bo nie znam i nadomiar tego jest PRZEDSTAWICIELM/CZŁONKIEM  PZW który powinien świecić przykładem to dla mnie to jakaś parodia. Jak taki gość  nie wie że tam nie wolno łapać i pływać no sory to co on wogóle w PZW robi!!!!!!!!!!

PZW które go trzyma dalej i nic z tym nie robi, PANOWIE GDZIE JESTEŚCIE, CO ROBICIE, GDZIE SĄD KOLEŻEŃSKI. Jak głośno zaczeli mówić o rybach na Zegrzu to odrazu sądem ich postraszyliście a tak to cisza. Ludzie którzy są na tym formum wiedzą kto to no to wybaczcie ale pewnie i wy wiecie.

POKAŻCIE TE NOWE OBLICZE PZW "TO MY" ???

• Like 5

Eeeee nie sledze tego wątku ,ale zapytam z czystej ciekawości ...To tam coś jeszcze pływa ? W sensie na Zegrzu ? Został jeszcze z jeden sandacz tudzież szczupak ?

Pytam,ponieważ mimo ,iż mieszkam w Warszawie nie lowilem tam od ok 4 lat. Już wtedy zaczeło się wszystko tam pie......yć :(

Uwierz mi że drapieżnika w ZZ jeszcze trochę zostało.Tylko to co zostało musimy bronić przed takimi wędkarzami jak wspomniany i rozpoznany na zdjęciach ,nazwę go P.Banderas z kompanami :)

Edytowane przez rothen
  • Like 2

Uwierz mi że drapieżnika w ZZ jeszcze trochę zostało.Tylko to co zostało musimy bronić przed takimi wędkarzami jak wspomniany i rozpoznany na zdjęciach ,nazwę go P.Banderas z kompanami :)

Przyszedł mi do głowy taki film tylko nie wiem czy tytuł dobry bo zawsze w tym słaby byłem a może to rozluźni trochę atmosferę jak uważasz Rothen?   

PARSZYFA 13 i widzisz znów zapomniałem tego aktora taki "bereciarz" dobrze że to tylko Kojak :)

​Zdjęcie zostało pobrane z zasobów Wikipedii ogólnodostępnych post-63592-0-76064500-1479328597.jpg

• Like 2

Paweł powiem ci że Kojak jest podobny do grającego główną rolę w Parszyfa 13 P.Banderasa ksywa "bereciarz".Przepraszam że pominąłem drugoplanowych aktorów grających w tym filmie ale nie znam ich nazwisk.Jednak obiecuję że prędzej czy później z pomocą kolegów z forum wspomnę o was.Przy okazji gratulacje dla koła PZW z którego pochodzą aktorzy :( Mam nadzieję że za to nie dostaną Oscara a w wyborach w 2017 r do władz PZW zostaną potraktowani tak jak sami szanowali przepisy .

Przyszedł mi do głowy taki film tylko nie wiem czy tytuł dobry bo zawsze w tym słaby byłem a może to rozluźni trochę atmosferę jak uważasz Rothen?

PARSZYFA 13 i widzisz znów zapomniałem tego aktora taki "bereciarz" dobrze że to tylko Kojak :)

​Zdjęcie zostało pobrane z zasobów Wikipedii ogólnodostępnych attachicon.gifkojak.jpg

Edytowane przez rothen

Paweł powiem ci że Kojak jest podobny do grającego główną rolę w Parszyfa 13 P.Banderasa ksywa "bereciarz".Przepraszam że pominąłem drugoplanowych aktorów grających w tym filmie ale nie znam ich nazwisk.Jednak obiecuję że prędzej czy później z pomocą kolegów z forum wspomnę o was.Przy okazji gratulacje dla koła PZW z którego pochodzą aktorzy :( Mam nadzieję że za to nie dostaną Oscara a w wyborach w 2017 r do władz PZW zostaną potraktowani tak jak sami szanowali przepisy .

Co ma się koło do takiego,czy innego zachowania jednostki?

Jak ktoś zabije babcię w parku w Warszawie, to znaczy ,że to jest miasto morderców?