Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju, sumika bym ubił.

Rozwijając mój poprzedni post dopiszę, że mimo iż złowiona ryba jest "chwastem" to dla mnie jest trofeum i powodem pięknych wspomnień z holu.

To sumika sumienie już nie obowiązuje? A czym się różni jego szkodliwość od tołpygi? Według mojej wiedzy jest ona bardzo zbliżona ( sumik wyżera małe ryby a tołpyga tej wielkości narybek ) . Równe i równiejsze te ryby w wodzie ;].

Edytowane przez cometopudge

Nie bardzo jesteśmy w stanie cokolwiek zrobić (przecież nie spuścisz wody i nie wyzbierasz nie potrzebnych ryb). Trzeba mieć nadzieję,że natura obroni się sama...

No chyba ,że wpuścimy "Zegrzyńskich  rybaków"- oni są bardzo skuteczni!

W wielkich jeziorach Ameryki Północnej jakoś natura się nie obroniła..  :( Tam już tołpysie rządzą na całego..  Problem polega na tym że one odfiltrowują plankton zwierzęcy i zaczyna go brakować dla "naszego" narybku...  Ja bym ją do stawu w łazienkach nielegalnie wpuścił... ;)

W każdym razie wpuszczenie z powrotem do Zalewu uważam za błąd.

• Like 3

To sumika sumienie już nie obowiązuje? A czym się różni jego szkodliwość od tołpygi? Według mojej wiedzy jest ona bardzo zbliżona ( sumik wyżera małe ryby a tołpyga tej wielkości narybek ) . Równe i równiejsze te ryby w wodzie ;].

Czym się różni? Sumiki całkowicie czyszczą życie w wodzie. Wyczyszczą Ci wodę ze wszystkiego. Oprócz tego jego siła jest w liczebności.

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem teorii o tołpygach jako smakoszach ryb. Gdyby tak było, to w przywołanej już Ameryce same ograniczałyby swoja populację przerzucając się z pokarmu planktonowego na ryby ze swojego gatunku przy takim deficycie pokarmu jaki przedstawiany jest tam.   

Chyba byłem na innym ZZ,w 13-ce lodu na otwartym porcie brak,zrobiłem sobie wycieczkę pod zaporę,test silnika i windy kotwicznej po wymianie części(niestety wolny opad znów zdechł po 5-ym użyciu)woda bez kier nawet coś tam na echu się działo.W porcie zostały tylko 4-y łodzie włącznie z moją,z którą się będę już żegnał,bo dostanę nowy model jej następcę,ma przyjechać za niebawem do portu na testy.

A w czwartek było tak,od mostu do zapory woda płynęła,choć był lekki mrozek.

post-56089-0-17402000-1482595677_thumb.jpg

post-56089-0-18505300-1482595679_thumb.jpg

post-56089-0-00582100-1482595682_thumb.jpg

post-56089-0-88607200-1482595683_thumb.jpg

• Like 3

Koledzy, chcialbym skorzystać chyba z ostatniego dnia w tym roku i zastanawiam się czy jest sens nad Zegrze ruszyć. Ostatnie dni dość cieple byly wiec chyba lodu nie ma?

Ktoś wie, czy może jest jeszcze gdzieś szansa łódkę wypożyczyć?

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka

Koledzy, chcialbym skorzystać chyba z ostatniego dnia w tym roku i zastanawiam się czy jest sens nad Zegrze ruszyć. Ostatnie dni dość cieple byly wiec chyba lodu nie ma?

Ktoś wie, czy może jest jeszcze gdzieś szansa łódkę wypożyczyć?

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka

Dzwoń do 13stki, jesli gdzies jest jeszcze lodka to tyko tam.
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

i nie pisze słowa ten jegomość ile ryb przy tym padło. małe trupki widać na zdjęciach.....a ja się zastanawiałem kto sobie tor z żółtych bojek ustawił przy panującej przed świętami pogodzie..... teraz już wiem.......

Edytowane przez Przemsol
  • Like 2

W ogóle co za pomysł. Stawiamy sziaty na tydzień. Odławiamy ryby (część wypuszczamy) a reszta jest przewożona do jakiś stawów by dzieci je pooglądały. Kto to robił, PZW oficjalnie? Bez zgody siatki nie postawisz. Słabe to na maxa. Niech szkoła sobie kupi narybek i w ramach lekcji biologii ogląda jak rośnie i się rozmnaża a nie czesze zbiornik w którym i tak jest bardzo ubogo.

• Like 1

Szkola w tym przypadku to była tylko taka zaslona dymna -jacy to sa  fajni ,edukacyjni,prospołeczni  

Poj....balo kogos co to za zarybianie z jednego zbiornika wyjąc by do drugiego wpuścić to na takie zarybianie ida pieniążki ze skladek heh .Szkoda slow ,jak  przywiozę   żywce   na suma to ujebią mnie ze sa z innego zbiornika .ALE MAM  TO GDZIES I TAK BEDE PRZYWOZIŁ BO ZŁOWIENIE W WODACH PZW  KILOWEGO  ZYWCA GDY JEDZIE SIE  NA JEDNA CZY DWIE DOBY GRANICZY Z CUDEM 

Siaty stały tydzień i co wszystkie rybki żyły !!!.??Paranoja jakaś .

• Like 1