Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można powiedzieć, że w sobotę nie gryzły...

Po sprawdzeniu kilku adresów:

przynęty powyżej 5cm - nic.

przynęty do 5cm - prawie z każdego adresu po kilka sztuk, średni rozmiar poniżej

Zapraszam do zapoznania się z regulaminem - http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Edytowane przez bartsiedlce

Ja słyszałem będąc w sobotę na ZZ w Serocku, że ktoś podobno połowił 30 okoni wszystkie powyżej 30cm i wymiarowy szczupaczek.

Zaznaczam, słyszałem. Ja od plaży w Serocku w stronę Pogorzelca kilka okonków w tym może ze 3 powyżej 20 cm.

Pierwszy raz widziałem policję na wodzie. Miałem nawet kontrolę, bardzo miłą. Pozdrawiam panów policjantów. Trzepali wszystko co się rusza.

Gość dziki1916

Nie wiem czy ktoś wrzucał:

Obwód rybacki Narew Nr 7 (Tabela nr 1, Rys. 1)

Przedstawione poniżej wyniki dotyczą całego obwodu rybackiego Narew Nr 7, w skład którego
wchodzi głównie Zbiornik Zegrzyński, ale także dolny odcinek rzek Bug i Narew, jezioro Stawinoga
oraz Kanał Żerański i rzeka Prut. W wodach całego obwodu Narew Nr 7 zarejestrowało połowy 1739
wędkarzy. Globalny odłów osiągnął 13585 kg ryb, na 1 wędkującego przypadało średnio 11,71 dni
wędkowania w ciągu roku, 7,81 kg złowionych ryb, oraz dzienny odłów w wysokości 0,67 kg. W
odłowach z całego obwodu Narew Nr 7 wystąpiło ponad 21 gatunków ryb, co dobrze świadczy o
bioróżnorodności występującego w wodach obwodu pogłowia ryb (Rys. 1).
Z wyróżnionych grup gatunków, najliczniejsze były mniej cenne karpiowate – leszcz, płoć
i krąp, stanowiące odpowiednio 44,7%, 9,2% i 6,3% (łącznie 60,2%), ale – tak jak w poprzednim
sezonie – liczną grupą były także podstawowe gatunki drapieżne (łącznie 33,1%), a więc szczupak
(11,7%), sum (7,8%), okoń (7,3%), sandacz (5,3%), boleń (1%) oraz pojedyncze sztuki węgorza. 2,9%
odłowów stanowił lin, 1,3% karp, a 1,1% karaś srebrzysty. Sytuacja powyższa świadczy o korzystnych
relacjach między gatunkami drapieżnymi a karpiowatymi występującymi w wodach obwodu.
Nieznaczne ilości gatunków reofilnych w odłowach wędkarskich wynikają z faktu, że przeważająca
część odłowów była rejestrowana w Zbiorniku Zegrzyńskim i Kanale Żerańskim, a więc praktycznie w
stagnujących partiach obwodu rybackiego Narew Nr 7. Ich niewielki udział nie przekreśla jednak
faktu, że warunki wędkowania panujące w 2015 roku w tych wodach należy ocenić jako korzystne.
Wypada stwierdzić za raportem z roku ubiegłego, że pomimo wysokiego poziomu troficznego
8
Zbiornika Zegrzyńskiego, czego wyrazem jest przewaga mniej cennych gatunków karpiowatych w
pogłowiu ryb, umiejętnie prowadzona polityka zarybieniowa, a także odpowiednio sterowana
eksploatacja narzędziami rybackimi, pozwalają utrzymać pogłowie ryb we względnej równowadze, a
także zapewnić wysokie walory wędkarskie wód wchodzących w skład obwodu rybackiego rzeki
Narew Nr 7.

Kto wypisuje te brednie? PYTAM KTO?

Pominęli jakoś rybaków...kłusowników ,wędkarzy ,którzy łowią ile się da i nic nie wpisują (kontrole są raz na rok) i te zło-czynne kormorany!

Niech lepiej napiszą jak z zarybieniami,bo jednorazowe wpuszczenie szczupaków przed  M. Polski raczej nic nie dało,a nawet powiem więcej-zostały wyłowione jeszcze przed zawodami ha...ha...ha...

Mogli zarybiać pod osłoną nocy,a tak to na drugi dzień wiedzieli już o tym wszyscy he..he.

• Like 1

Gość dziki1916

Cyprys Ochłoń bo sie chyba zagotowałeś. Nie raz i nie dwa bylo mówione - głównym powodem degradacji wód byli sa i beda wedkarze czy sie to komus podoba czy nie. Maja gdzies zasady CR itp brednie. CR istnieje tylko na tym forum i jest idea ktora 90% ma gdzies. Koniec pieśni

Cyprys Ochłoń bo sie chyba zagotowałeś. Nie raz i nie dwa bylo mówione - głównym powodem degradacji wód byli sa i beda wedkarze czy sie to komus podoba czy nie. Maja gdzies zasady CR itp brednie. CR istnieje tylko na tym forum i jest idea ktora 90% ma gdzies. Koniec pieśni

Dziki mów za siebie to po pierwsze. Po drugie szczytem hipokryzji jest hasło lansowane przez PZW "Uwalniam Okazy". Uwalniam leszcze liny płocie żeby wpadły w sieci rybaków.

Po 3 skoro wędkarze są odpowiedzialni jak twierdzi PZW za jak to nazwałeś degradację wód to odpowiedzialny minister powinien zdelegalizować tę niewątpliwie przestępczą organizację a władze PZW posadzić na długie lata za sprawstwo kierownicze. Wszelakie wody oddać we władanie rybaków, dobrodziei wód wszelakich.

Co do samego opracowania które podrzuciłeś. Chyba nie przeczytałeś albo przeczytałeś i nie zrozumiałeś. To opracowanie jasno stwierdza ,że jest wspaniale, cudownie, idealnie. Jest równowaga gatunkowa itp. itd.

PZW zleca i płaci PZW otrzymuje to co oczekuje. Chce zrzucić wine za brak ryb na wędkarzy to płaci i otrzymuje to za co zapłaciło. Chce pokazać się jak jest dobrze cudownie i wspaniale zleca, płaci i otrzymuje odpowiednie opracowanie. Chyba że to opracowanie nie zostało wykonane na zlecenie PZW. To wtedy odszczekam.

• Like 4

Pomijając jakość opracowania, bazującego na wybranych Rejestrach połowu. Nie oszukujmy się - wybranych, ponieważ sami przyznali się, że nie sprawdzają 100% rejestrów. Niech o aktualnej zasobności w rybę ZZ stanowi jeden fakt. To nie będzie moja fantazja tylko obraz zastany. Dawniej (czyli jeszcze 5 lat temu) aby wypożyczyć łódkę z przystani w Serocku czy Zegrzu w niedzielę. Trzeba było robić rezerwację, na kilka dni wcześniej. Teraz przyjeżdżasz w niedzielę a łódki stoją, do wyboru, do koloru. Wniosek jest tylko jeden. Wędkarze są coraz bogatsi, mają swoje łódki i nie potrzebują wypożyczać. ;) Tak by to wytłumaczył Mazowiecki PZW. A tak naprawdę, po co pływać tam gdzie nie ma ryb? 

• Like 2

Gość dziki1916

A co powiesz o wodach na których juz dawno nie ma rybaków jak na przykład Zalew Sulejowski? Ryb coraz mniej.

Jak nie będziesz wiedział gdzie się ryby podziały to zapytaj kolegę Pinciu - poda różne przyczyny ale imię dobrego wędkarza obroni i zawiesi aureole

To działa też w drugą stronę. Są wody na których nie było rybaków i kormorany się nażarły i kłusownicy działali i wędkarze łowili. Po wkroczeniu rybaków kłusownicy przestali działać kormorany pouciekały a wędkarze omijają te wody szerokim łukiem. Co do Zalewu Sulejowskiego to na stan ryb w wodzie ma wpływ również eutrofizacja. 

Z całym szacunkiem ale w pierwszej kolejności to powinno się skruszyć beton we własnej głowie a dopiero później się brać za ten w PZW...

Od 30 czerwca po ostatnim wylewaniu wody z łódki dziś dostałem telefon od kolegi,żebym się przejechał i wylał znów,bo mam już dużo.Na pytanie czy coś bierze kolega powiedział,jak wylejesz i umyjesz łódkę to sobie wypłyń pewno coś złapiesz.Twierdził,że ładnie połapał w tygodniu,a zna mnie ,że ja gram tylko w swoje,powiedział,że będą wyniki i się nie pomylił.

Po prawe 3-ech miesiącach niełapania wyskoczyłem na godzinkę,pierwsze miejsce dwa stuki,drugie zero,a trzecie bardzo fajne okonie i szczupły spięty,dużo mocnych okoniowych brań(niestety przy kotwicy nr 1 nie wszystkie dojechały do łódki),nie było niewymiarowych,może jednak zacznę już jeździć ,a nie tylko czytać ,że nie bierze.W łódce jak stała tyle czasu woda zrobiła się hodowla ochotki,dużo szorowania ,żeby doczyścić.

post-56089-0-36901700-1501186834_thumb.jpg

post-56089-0-02959400-1501186835_thumb.jpg

post-56089-0-42906600-1501186835_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Marcin co tam łowienie.... pływanie to sama przyjemność... wczoraj od rana do południa na wodzie były  4 łódki z wędkarzami :) wszystkie miejscówki dla ciebie ;)

Przemuś ,ja nie pytam o miejsca, tylko o ryby!

Jak będę chciał popływać to wezmę materac i rękawki ,a nie wędkę....

Wody znowu sporo wlało do łódek...

Jak ktoś nie ma pokładu samoodplywowego lub pompy, to warto podjechać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie strasz Daniel, nie strasz, co to jest 20cm wody w łódce? Jak kiedyś miałem "pychówkę" na Narwi to przez 15 minut tyle nabierała... ha....ha...

Nie strasz Daniel, nie strasz, co to jest 20cm wody w łódce? Jak kiedyś miałem "pychówkę" na Narwi to przez 15 minut tyle nabierała... ha....ha...

Semper 440 bez otwartego korka ma prawie po burty.

U mnie w "pokrowiec" weszło pewnie z 500 litrów, bo źle założyłem.

bolenie widowiskowo ganiają.....to tak o tych rybach ;)

• Like 1