Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Dano Zegrzyńskie okonie zaczynają się od 18,1cm (przynajmniej na zawodach) , a okonki mają 17,9cm ha ...ha...

Wiesz dobrze, ze mam swoje zdanie na temat Zegrza i PZW mazowieckie.

Wiem tez, ze w przyszłym roku mam na oku inne PZW i chętnie zapłacę za zezwolenie w okręgu, który zarybia łowiska i w miarę dba o wędkarzy ;-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 5

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób można dojść do zawodniczej perfekcji w mierzeniu długości ryby, by wyszło np.58,3 cm żywego szczupaka? Te dziesiąte części centymetra stanowią dla mnie spore wyzwanie :-) Jak osiągnąć taką precyzję? Jak uniknąć zjawiska paralaksy? Stosujecie arytmetyczną średnią wyników, co z analizą niepewności i błędów pomiaru? Jakiego sprzętu używacie, by zapewnić powtarzalność wyników? Wpisy robią wrażenie np. Szczupak 68,6 cm nie 68,5, ale właśnie 68,6 centymetrów sumienności i precyzji autora pomiarów.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób można dojść do zawodniczej perfekcji w mierzeniu długości ryby, by wyszło np.58,3 cm żywego szczupaka? 

Posiadając odpowiednią miarkę? Nie dotrzegam tu nic dziwnego.

• Like 1

Na każde zawody chyba muszą ściągać wzorzec metra z Sevres.

Nie - w cywilizowanym świecie organizator rozdaje miary dla uczestników.

Proponuję wrócić do wątku o Zegrzu, bo miary zawodnicze niespecjalnie wpisują się w kanon tematu przewodniego.

Inna sprawa, że da się jednoznacznie zauważyć iż jeśli wątek ma być o rybach, to taki wątek jak Zegrze czy Zalew Sulejowski nie istnieje...

Tapatalknięte z komórki

• Like 6

Działo się względem okoni dzisiaj bardzo dużo i to nie wielkości do 15cm. Na Zalewie Mayday - lodzi od pyty.

Nie tylko na zalewie tak jest. Wczoraj na Wisełce na 10 rzutów 8 okoni, dziś tylko 5 na 10 rzutów. Z tym że gabaryt raczej nie powala. max 27-28.

PS. Jednym słowem - migracja. Sprawdzę we weekend tych uchodźców.

Edytowane przez vako
  • Like 1