Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z MPT 2018 odcinek od Pogorzelca do ujścia Rządzy(z wyłączaniem Bugu i Rządzy) jest wyłączony z rekreacyjnego łowienia. 

To jest chore :(((

Mam wrażenie, ze PZW już otwarcie i bez żadnych hamulców, robi Nas wędkarzy w bambuko !

Płacimy składkę roczną, z nadzieją, że w wolnym czasie pojedziemy nad wodę i połowimy.

Co weekend na ZZ są gdzieś zawody i często te odcinki są wyłączone z złowienia dla "szaraczków"

Jak się do tego wszystkiego doda jeszcze całkowity zakaz połowu z łodzi przed 1 maja (w OM PZW), to coraz częściej człowiek zastanawia się, czy w ogóle warto się w to bawić......

Sytuacja tak samo patologiczna, jak z maratonami w Warszawie, gdzie połowa miasta jest wyłączona z ruchu !

Ostatnia niedziela najlepszym przykładem tego skandalu ! Ludzie nie mogli do własnych mieszkań dojechać i samochody zostawiali 1,5 km od miejsca zamieszkania (vide ul.Gwiażdzista)

Edytowane przez beleza
  • Like 1

W komunikacie jeat tylko prośba, żeby nie wędkować.

W związku z tym, jeśli nie mam zamiaru posłuchać tej prośby, organizator ma jakieś podstawy prawne, żeby mnie stamtąd pogonić ?

Nie wiem jak to prawnie wygląda, ale 3 lata temu przepędzili mnie spod mostu w Wierzbicy......wtedy też były zawody :(

Ja nigdy nie miałem problemów podczas łowienia gdy trwały zawody.

Jeśli chodzi o biegi to owszem jest to uciążliwe ale to promocja dla Miasta - na całym świecie miasta organizują maratony i ludzie żyją więc się nie czepiajmy.

• 4 tygodnie później...

Trudno powiedzieć, gdyż 90% ludzi łowiło na tym odcinku, więc raczej o niczym to nie świadczy. Natomiast nie ma porównania z sektorem od mostu w Zegrzu do zapory- tam totalne bezrybie.

.....i z tego tylko powodu dziś rano wokół mostu stało kilkadziesiąt łódek :D. Nie wspomnę co się działo od zapory do mostu bo byłem tylko przejazdem. Swoją drogą to ciężko się łowi następnego dnia tuż po ogólnopolskich zawodach. Pomimo obiektywnych przeszkód dziś swoje kołowe również udało mi się wygrać(wspólnie z kolegą) szczupakami. Ryba jest w "trasie" i każdego dnia łowi się inaczej.

.....i z tego tylko powodu dziś rano wokół mostu stało kilkadziesiąt łódek :D. Nie wspomnę co się działo od zapory do mostu bo byłem tylko przejazdem. Swoją drogą to ciężko się łowi następnego dnia tuż po ogólnopolskich zawodach. Pomimo obiektywnych przeszkód dziś swoje kołowe również udało mi się wygrać(wspólnie z kolegą) szczupakami. Ryba jest w "trasie" i każdego dnia łowi się inaczej.

Właśnie na sektorze od zapory do mostu były dziś zawody " 13-stki" i chyba jeszcze jednego koła,dlatego taki tłok. Natomiast z rybkami cieeeeeeeeenko, dlatego nie wrzuciłem nawet wyników.

Edytowane przez cyprys19

Panowie kolega wczoraj na Slipie w Zegrzu zostawił torbę z przynętami i dokumentami.

Ktokolwiek widział ktokolwiek wie prośba o info.

Wiecie jaką taka torba może mieć wartość dla kogoś kto miał w niej 90% posiadanych przynet.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10204564616591673&id=1721574282

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Jeszcze niech im ktoś telefon podaruje , bo obecny chyba się zepsuł ..... i nikt go nie odbiera!

Tu masz:

• Zegrze SSR.

https://pzw13.pl/Ko%C5%82o-PZW-13/W%C5%82adze-statutowe-Ko%C5%82a-Nr-13.html

• do rzecznej posterunek policji w Porcie Praskim (Wisła).

22 619 90 77

22 619 90 77

Edytowane przez vako
  • Like 1

Ta łódź przy tym silniku wchodzi w ślizg na 1/4 obrotów pewnie. Przy spokojnym pływaniu za to ( o ile dobrze widziałem) silnik jest za ciężki bo pływają z dziobem ostro w górze. Jakby nie patrzeć, jeżeli nie będą bić rekordów prędkości to ten zestaw jest dość ekonomiczny.

Taptalknięte stacjonarnym

Całkowity koszt projektu wyniósł blisko 600 tys.zł.......a dla Prezesa Bentleya zabrakło ?

Jak się widzi dwa razy w tygodniu bandziorów plądrujących odcinek Narwii (od mostu w Wierzbicy w górę), którzy uprawiają swój proceder w ramach operatu rybackiego, wydanego przez panujących Nam Mościpanów z PZW, to krew zalewa każdego wędkarza ! Zarybienia śladowe, opłaty coraz wyższe, zakazów coraz więcej (bezsensownych w większości przypadków) :(((

• Like 2

Nie marudz - akurat siatkarz z Wierzbicy to może stawiać gdzie mu się podoba....Tyle dobrego, że pieniądze wydali zdaje się w większości na działanie Straży.

Nie tylko rybak grabi wodę - wędkarze, co już zostało napisane milion razy tak samo - przejedż się w sezonie albo przepłyń od przekopu przez ujście Bugu.....do Zegrza i poobserwuj. Zakazów coraz więcej - jaki zakaz więcej się pojawił? Zamknięte Gnojno? Faktycznie szkoda, że nie zrobili no kill ale lepiej tak pod warunkiem, że ktoś tam jednak wpadnie z kontrolą niż zezwolić na hurtowe zjadanie wszelkiej ryby...….

Jak masz chęci i ochotę to ruszaj na Walne Zebranie swojego Koła i proponuj zmiany.....Zostań Społecznym Strażnikiem...

Ryb od czasu przyduchy i przy ogromnej presji jest znacznie mniej. Ale złowić i połowić nawet całkiem fajnie jeszcze się da. Alternatywy na krótki wyjazd brak - zatem -trzeba lubić i dbać o to co się ma pod nosem.:)

Żeby nie było całkiem OT to Zegrze sobie zamarzło - sporo pływadeł przyspawanych.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Nie marudz - akurat siatkarz z Wierzbicy to może stawiać gdzie mu się podoba....Tyle dobrego, że pieniądze wydali zdaje się w większości na działanie Straży.

Nie tylko rybak grabi wodę - wędkarze, co już zostało napisane milion razy tak samo - przejedż się w sezonie albo przepłyń od przekopu przez ujście Bugu.....do Zegrza i poobserwuj. Zakazów coraz więcej - jaki zakaz więcej się pojawił? Zamknięte Gnojno? Faktycznie szkoda, że nie zrobili no kill ale lepiej tak pod warunkiem, że ktoś tam jednak wpadnie z kontrolą niż zezwolić na hurtowe zjadanie wszelkiej ryby...….

Jak masz chęci i ochotę to ruszaj na Walne Zebranie swojego Koła i proponuj zmiany.....Zostań Społecznym Strażnikiem...

Ryb od czasu przyduchy i przy ogromnej presji jest znacznie mniej. Ale złowić i połowić nawet całkiem fajnie jeszcze się da. Alternatywy na krótki wyjazd brak - zatem -trzeba lubić i dbać o to co się ma pod nosem. :)

Żeby nie było całkiem OT to Zegrze sobie zamarzło - sporo pływadeł przyspawanych.

Jak na dłoni widać, że blade masz pojęcie o tym akwenie i codzienności, która tam panuje.

Na (szeroko pojętym) ZZ łowię z przerwami od 1972, gdyż już od tego roku dysponowałem pychówką. Znam każdy metr wody, głównie na Narwii i jestem na rybach 3-4 razy w tygodniu. Rybacy maja swój, ściśle określony obszar połowów (w operacie rybackim) i zdefiniowane metody połowu. Nie znajdziesz tam możliwości przegradzania sieciami całego koryta rzeki, nie znajdziesz możliwości naganiania ryby do siat za pomocą silnika spalinowego, nie znajdziesz zapisu dopuszczającego zabieranie ryb drapieżnych (zdajesz sobie sprawę jaka jest dzisiaj cena sandacza ?) To wszystko obserwujemy na jesieni od wielu lat. NIKT tych bandziorów nie kontroluje i odnosimy nieodparte wrażenie, ze ci kryminaliści są uprzywilejowani. Cymbały z PSR-u wolą wlepić Tobie i mnie mandat za brak wypełnionego rejestru połowów (jakby to w ogóle ktokolwiek po zdaniu czytał i analizował) Tak jak wszystko w tym zapyziałym kraju, nie działa tak jak powinno bo nikomu na tym nie zależy i nikt nie będzie tyłka nadstawiał, żeby mieć go skopanego. Panowie z PSR-u uzbrojeni jak amerykańscy antyterroryści, są tak naprawdę mięczakami, którzy wszystko robią po jak najmniejszej linii oporu. Wolą Nas wędkarzy ganiać za jakieś pierdki nieistotne dla ekosystemu. A bandziorom w pas się kłaniają.....ze strachu !

Zakazów nowych nie ma ???

Do 30 kwietnia 2019r nie ma możliwości połowić okoni na żywca i trupka (całkowity zakaz)

Można spinningować przynętą o całkowitej długości do 50mm. A co z klasyka okoniową, czyli np.gumkami typu jaskółka, pytam się ?

O zakazie łowienia czegokolwiek z łodzi do 1 maja nawet nie wspomnę bo to jakiś imbecyl z Twardej wymyślił w pijanym widzie !!!

ZG PZW, zapytany przeze mnie o ten durnowaty zakaz, odpowiedział, że nie ma wystarczającej ilości funkcjonariuszy do kontrolowania wody.

Nie namawiaj mnie proszę na jakiekolwiek kontakt z PZW......od lat mam odruch wymiotny jak słyszę nazwę tej złodziejskiej organizacji. Jeśli ktokolwiek tego nie widzi, to znaczy, że nie wędkuje w OM PZW lub jest jednym z tych cwaniaków. Jedyną metodą, aby cokolwiek się zmieniło jest wspólna i masowa akcja wędkarzy, czyli nie zapłacenie składek przez 2-3 lata......PZW nie będzie miało kasiory na swój wypas i pójdzie z torbami. Ale niestety takie działania w Polsce nigdy się nie udadzą, gdyż jesteśmy sfołeczeństwem niesubordynowanym, nie znosimy wspólnych inicjatyw i podporządkowywania się komukolwiek i czemukolwiek. Każdy orze jak może, każdy ciągnie w swoją stronę ! Dwóch Polaków, trzy opinie.....to powiedzenie chyba znasz ?

PS

Wczoraj zakończyłem swój sezon na Narwii.

Szału nie było, brań zbyt wielu także. Dwa szczupaczki w granicach 65cm i to wszystko.

Graty poskładane, silnik sklarowany, pora odpocząć, pomimo, że Narew wolna jest od lodu.

Pozd

• Like 2