Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dużo osób tu piszących ma ciekawe pomysły dotyczące odbudowy populacji ryb na ZZ. No kill ,wymiar taki, limit taki,winni dziadki zabierający ryby. A tymczasem nasze PZW i ich rybacy stawiają siatki w miejscach gdzie ryba już zbiera się na zimowiska.O czym tu piszecie dopóki będą siatki nic się nie zmieni. Wszystkie te pomysły to kosmetyka nie zmieniająca ilości ryb.

• Like 2

W tym tyg.idę na zebranie do swojego koła i niech tylko usłyszę propozycję kolejnych i tak już wygórowanych ograniczeń dla wędkarzy to zabiję go śmiechem.Robią (PZW) z nas idiotów a my jak te barany łykamy wszystko.Jesień siaty przy ujściu Bugu wiosna siaty przy Kanale Żerańskim. A wędkarzom opłata za kartę coraz większa,zakazy ,strefy ,limity,wymiary,dojścia do wody obłożone płytami aby czasem ktoś łódki nie zwodował.......gdzie tu logika.

• Like 4

Jestem na wodzie często .Znam ja dobrze,miewam jakieś wyniki i już wiem że tej ryby co była w tych dołkach już nie ma

(ławice leszcza) i dla wędkarzy nie będzie.Być może wprowadzi się zakaz nęcenia wędkarze sobie jakoś to wytłumaczą i gitara z drapieżnikami podobnie.Nawet gdyby wracały do wody(w co wątpię) z siatek to ile ich przeżywa od zmierzchu(godz.16)do następnego dnia (często kilkanaście godz.) i tak pewnie kilka razy do pierwszego lodu.Przyjdzie wiosna to samo tylko przy Kanale Żerańskim.Wędkarzom no kill

(i tą całą resztę ograniczeń) a rybak ledwo nie zatonie.Ile (PZW) będzie potrzebowało zrobić odłowów kontrolowanych aby dojść do wniosku że jest kiepsko....

• Like 2

• 2 miesiące temu...

W zasadch wedkowania OKrwgu Mazowsze pzw pod pozycja OKOŃ jest:

- Wymiar- "Okoń 15 cm (z dopiskami D,E)"

- Limit: "3 szt. dotyczy ryb powyżej 25 cm"

- Wyjasnienie do D: "D – nie dotyczy obwodów rybackich: Zbiornika Zegrzyńskiego na rzece Narew Nr 7 oraz Zbiornika Włocławskiego na rzece Wisła Nr 5"

Czy okonie nie maja ochrony na tych dwóch wodach (jak w rozporządzeniu - brak wymiaru, brak okresu)?

I czy ten limit obowiazuje na tych zbiornikach - powyzej 25 cm 3 szt, (a mniejsze mozna ubijać hurtowo?)

W

Dokładnie tak jest. Ale to względy bezpieczeństwa. Wędkarz z rodziną zje źle usmażoną rybkę i poważnie zachorują.
A z tym trzeba walczyć za wszystko cenę.

Względy bezpieczeństwa...Wędkarz zje z rodziną usmażonego okonka i poważnie zachorują...

Szczupak, sandacz, sum zje okonka z nicieniem a potem takiego szczupaka sandacza czy suma złowi i zje wędkarz z rodziną i będzie zdrowy?

Te nicienie to jakiś dziwny pasożyt, który tylko atakuje okonki a jest zupełnie nieszkodliwy dla innych gatunków ryb. Nicieniem z Zegrza straszy się wędkarzy od kilku jak nie kilkunastu lat...wprowadzali strefy no kill na zimowiskach , wymiary ochronne, limity wtedy kiedy nicień już atakował okonie z Zegrza. Mam wrażenie, że PZW wprowadza przepisy nie po to żeby uprościć, naprawić, polepszyć uzdrowić tylko zmienia je żeby obrzydzić wędkarzom hobby. 

@elmo - istotnie tak jest. Argumentacja jest taka że trzeba przetrzebić okonie, które są jakoby zainfekowane nicieniem Nie wiem który ichtio tak zadecydował ale tak jest.

Taaak, kiedyś już o tym dyskutowaliśmy w tym wątku - aby chore osobniki wyeliminować, trzeba wybić całą populację (pojawiło się to 1szy raz kilka lat temu jako odp. ZG OM PZW na wnioski kół o zwiększenie ochrony okonia na ZZ).

Cóż za genialny pomysł...

• 1 miesiąc temu...

Ciekawe kiedy wędkarze sami wezmą się do jakiejkolwiek roboty na rzecz wody? Na wyciąganiu pułapek ludzi jak na lekarstwo..

Przypominam, że również SSR może kontrolować rybaka - od tego roku został tylko jeden.

Zmiany idą ku lepszemu. Ale pomarudzić w necie trzeba...

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Dziś i jutro rozgrywane są Drużynowe mistrzostwa Okręgu w dyscyplinie spinningowej - 2 tury. Dzięki aplikacji XtraMarlin można sobie śledzić na bieżąco zmagania zawodników. Kilku forumowiczów bierze w nich bezpośredni udział. Smaczku rywalizacji daje też bezpośrednie sportowe starcie ewentualnych pretendentów do mazowieckiego tronu.

https://xtramarlin.pl/squads.php?competition=227&round=all

Edytowane przez vako

Szczupaka wpuścili więc może zawodowcy coś połowią. :)

Ten szczupak to już po weekendzie majowym wyparował. Po za tym poza Pogorzelcem rejon zawodów nie był zarybiany.

PS. Ja twierdzisz, że to takie łatwe to zapewne masz sporo fotek z rybami z zarybień zalewu i mógłbyś się co nieco pochwalić.

• Like 1

Bylem z młodym przedwczoraj , 9 godzin biczowania no i , 70cm padło .......aleeeee w dwóch sztukach razem wziętych dochodzę do wniosku ze im jestem starszy tym gorsze mam z roku na rok wyniki , bo jak to inaczej wytlumaczyc ,przecież ryb w ZZ pełno -jak mówi wladza ,czas chyba ze sceny zejść i zając sie czymś innym np. uprawa warzyw hahaaa   

Czy dobrze widzę .

Trzecie miejsce w zawodach czy to II tura .

Jeden szczupak 71,8 cm . 

Co prawda pogoda nie dopisała .

Widzisz dobrze lecz nie do końca. Tura trwa od 6.30 do 13.30. Najlepsi mają na ta chwilę 4 szczupaki.

PS. Na zalewie skończył się czas dla niedzielnych wędkarzy. Może lepiej zmienić hobby na inne bardziej dopasowane do umiejętności.

• Like 1