Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam prośbę o informacje...

Dobra. Ale to info będzie z czasu zawodów. Nie jest to stan/informacje na dzień dzisiejszy.

Szczupaki.

Łowione były w dwojaki sposób. Jako przyłów przy połowie okoni na troka/główkę. Oczywiście lepiej szło tym którzy mieli założone choćby cienkie przypony o wytrzymałości 2/3kg.  Drugą metodą było obławianie płytkich blatów 1-2,5m, na których grążel nie wyszedł jeszcze na powierzchnię(tak robiła zwycięska ekipa), za pomocą wirówek o wielkości 3-5 lub woblerów. Ja osobiście nie wykluczyłbym tu też wahadeł ;). Nie wszystkie blaty dawały równo ryby. Trzeba było mieć rozpracowane/przetrenowane łowisko.

Okonie.

W tym czasie połów okoni nie dawał szans na zwycięstwo w zawodach i kto się na nie nastawił ten poległ. Ryby były paczkowane pojedynczo. Na palcach jednej ręki można policzyć ekipy, którym połów okoni dał dobre lokaty. O ile pamiętam były 3-4 drużyny, które miały zlokalizowane sensowne ryby. Okonie łowione były przeważnie na kantach starego koryta Narwi. Górowały przynęty gumowe i metoda na Troka. Na jednego miarowego, okonia przypadało kilka lub kilkanaście krótkich. Ciekawostką było to że na tych samych płytkich blatach szczupakowych można było złowić również przyzwoite okonie na wirówki nr 3-4, w sensownych ilościach.

Bolenie.

Ryby łowione głównie jako przyłów. Na wirówki lub troka. W dłuższej perspektywie pojawiają się już spece, którzy łowią te ryby podczas zawodów w ilościach nie przypadkowych 4-5 sztuk. Metody połowu to wirówka i wobler prowadzone przy powierzchni lub jej pobliżu(do 1m).  W tej kolejności.

Edytowane przez vako
  • Like 2

Siemka.To może jak już się chwalimy wynikami to i ja coś skrobne.07.05.23 Strzyże zająłem pierwsze miejsce w zawodach teamowych.Na łódce mieliśmy szczupaczka 47,5cm i okonia 22,5cm. :excl:  :excl:  :excl:  :blink:  :blink: W zawodach liczył się szczupak od 45cm i okoń od 20cm.15 łódek 30wędkarzy 6godz.wędkowania.Drugie miejsce okoń 22,5cm trzecie nie pamiętam.To tak jakby ktoś się jeszcze pytał jak z rybami na ZZ w tym sezonie. :wacko:  :wacko:  :wacko: miałem jeszcze dwa poniżej 45cm i wszystkie trzy szt.nosiły na ciele uszczerbki po zarybieniu i transporcie.

Edytowane przez JG39
  • Like 3

Siemka.To może jak już się chwalimy wynikami to i ja coś skrobne.07.05.23 Strzyże zająłem pierwsze miejsce w zawodach teamowych.Na łódce mieliśmy szczupaczka 47,5cm i okonia 22,5cm. :excl:  :excl:  :excl:  :blink:  :blink: W zawodach liczył się szczupak od 45cm i okoń od 20cm.15 łódek 30wędkarzy 6godz.wędkowania.Drugie miejsce okoń 22,5cm trzecie nie pamiętam.To tak jakby ktoś się jeszcze pytał jak z rybami na ZZ w tym sezonie. :wacko:  :wacko:  :wacko: miałem jeszcze dwa poniżej 45cm i wszystkie trzy szt.nosiły na ciele uszczerbki po zarybieniu i transporcie.

Piękne ryby ;). Piękne wyniki ;). Piękne zwycięstwo. Gratuluję.

• Like 2

Ooo, i tego się trzymajmy, nie ma po co jeździć, nie ma sensu, nie ma ryby, studnia...Nie wiem dlaczego i po co, ktoś chce udowodnić (Vako?), że ryby pływają w studni - otóż informuję: nie pływają, bo ich tam nie ma, ZZ jest pusty jak kieszenie władzy :P

Edytowane przez MaleX
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

29.05.23 byłem zakosztować słońca .Woda jakiej dawno nie widziałem o tej porze roku.Guma wściekły seledyn widoczna w słońcu może ze 20cm pod powierzchnią wody.Wisła i Bug to przy Narwi obecnie krystalicznie przeźroczyste strumyki.Miałem trzy brania szczupaczek 52cm,okonek ze dwadzieścia parę i jeszcze jedno branie.Biała ryba gryzła -spotkałem kolegę na wodzie który miał 3leszcze i 2  piękne karasie złociste drobnica co chwilę trącała.Lin chyba zaczął tarło :wub:  :wub:  :wub: (nie wpływałem do ich sypialni ale to chyba liny baraszkowały w zielu)

• 5 tygodni później...
  • 4 miesiące temu...

A się pochwalę jakiego mam twardego syna. Bylismy w sobotę na ZZ docierać silnik. Dałem mu chwilę posterować. Około godz 10 bylismy jak dwa bałwany. Oczywiście nic nie złowilismy :)

attachicon.gif IMG20231125115438.jpg

Bo do tego się ten zbiornik obecnie nadaje ! Do docierania silników ;) No i budowania apartamentów za gruby hajs. Niedługo zamiast stanic na ZZ będą same apartamenty po parę mln sztuka z widokiem na ZZ ofkors :-) . Ziemia na której są stanice PZW jest warta grube miliony.

Otwórzcie w końcu oczy. Wy jesteście na ZZ najmniej potrzebni. Wręcz zbędni :-) Po prostu przeszkadzacie. Taki live. No zaraz tutaj niejaki @Vako przybierze. To etatowy pracownik PZW on wam wszystko objaśni !

• Like 8

Bo do tego się ten zbiornik obecnie nadaje ! Do docierania silników ;) No i budowania apartamentów za gruby hajs. Niedługo zamiast stanic na ZZ będą same apartamenty po parę mln sztuka z widokiem na ZZ ofkors :-) . Ziemia na której są stanice PZW jest warta grube miliony.

Otwórzcie w końcu oczy. Wy jesteście na ZZ najmniej potrzebni. Wręcz zbędni :-) Po prostu przeszkadzacie. Taki live. No zaraz tutaj niejaki @Vako przybierze. To etatowy pracownik PZW on wam wszystko objaśni !

Kolego, jesteś bardzo negatywnie nastawiony i prowadzisz wielce popularną krytykę :) Napisz może konkretnie ile z tych stanic PZW zostało już sprzedanych?

Dlaczego masz odczucie, że wędkarze są najmniej potrzebni i zbędni? 

Jeżeli masz jakieś ciekawe pomysły odnośnie zarządzania ZZ, to napisz je proszę - każdy będzie mógł się zapoznać...:) Może już coś zrobiłeś i chciałbyś się pochwalić ? :)

A jeżeli chcesz zrobić coś innego pozytywnego to można brać udział w zarybieniach, można pojechać na sprawdzanie pułapek i skontrolować rybaka, można wybierać w Kole, jest sporo możliwości zabrania czynnego udziału w wędkarskim życiu.

Na jerku jest aktualny członek Zarządu OM - możesz też wysłać do niego swoje zapatrywania i oczekiwania z planem działania. :)

Nowy Zarząd jest "wędkarski" a nie złożony z działaczy....

Napisz czego konkretnie oczekujesz od gospodarza Zalewu Zegrzyńskiego ?

Pozdrawiam :)

• Like 1

Kolego, jesteś bardzo negatywnie nastawiony i prowadzisz wielce popularną krytykę :) Napisz może konkretnie ile z tych stanic PZW zostało już sprzedanych?

Dlaczego masz odczucie, że wędkarze są najmniej potrzebni i zbędni? 

Jeżeli masz jakieś ciekawe pomysły odnośnie zarządzania ZZ, to napisz je proszę - każdy będzie mógł się zapoznać... :) Może już coś zrobiłeś i chciałbyś się pochwalić ? :)

A jeżeli chcesz zrobić coś innego pozytywnego to można brać udział w zarybieniach, można pojechać na sprawdzanie pułapek i skontrolować rybaka, można wybierać w Kole, jest sporo możliwości zabrania czynnego udziału w wędkarskim życiu.

Na jerku jest aktualny członek Zarządu OM - możesz też wysłać do niego swoje zapatrywania i oczekiwania z planem działania. :)

Nowy Zarząd jest "wędkarski" a nie złożony z działaczy....

Napisz czego konkretnie oczekujesz od gospodarza Zalewu Zegrzyńskiego ?

Pozdrawiam :)

Doprawdy niewiele oczekuję. Ryb. :-)

• Like 1

No i git. :) oczekiwania sprecyzowane :)

Hm, może problem leży w obsłudze echosondy ? Jakby co mogę kiedyś pokazać czy są czy nie - w wodzie oczywiście :)

Masz w PL jakieś trzy łowiska zgodne z Twoimi oczekiwaniami ? :)

Jak ja uwielbiam gości o niskich wymaganiach :-) :-) :-)

• Like 1