Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo że bardzo, nie lubie tłumu nad wodą, coś mnie tam ciągnie i nie wiem dlaczego <_< , dwa że mając wolny czas i będąc przy okazji, dlaczego nie powalczyć, trzy to bardzo ciekawa i rybna woda ;) cztery, ta woda ma 3300ha, także jest duuużo miejsca B)

Macelinho,

Nic mnie nie ciągnie, nie łowię jesienią na pogłębiarce, tylko w swoich miejscach. Podobnie Hunter, Jansa też widuję gdzie indziej. Z tego co widzę Robson również łowił po drugiej stronie mostu, w okolicach krzyża. Myślę, że większość osób piszących w tym wątku unika klimatów burdelowo-kłusowniczych...

W listopadzie na zbiorniku będzie już pustawo, zaczęła obowiązywać strefa, to skończyła się rzeźnia.

A jeśli masz na myśli ZZ jako taki... To kawał wody. Jeżeli ktoś lubi łowienie z łodzi a nie ma własnej jednostki i mieszka w W-wie i okolicach - najłatwiej wypożyczyć ją właśnie tu. A jak już się raz zacznie... - wiesz, inercja czyni cuda B)

no na jutro też słabo wygląda prognoza, ale dzięki uprzejmości @Krzyśka spędzę przedpołudnie nad wodą i mam nadzieje coś złowić...jak już pisałem cortinka ma mały defekt uniemożliwiający mi trollowanie. w poniedziałek ją sie posprawdza a w środę chyba już na brzeg, obsługa folia i zimowisko....szkoda że już tak, ale cóż zacznę poławiać z brzegu. mam plan i miejsce. potem to już tylko oczekiwanie na lód :D :D :D :D i remont mojego transatlantyka i tak do końca kwietnia...

Z brzegu zawsze lepiej... :lol: :lol:

No i piwka mozna się legalnie napić... :lol:

A przy tej pogodzie - to wódeczki.

Moi znajomi z Olecka donoszą, że szczupaki dobrze brały w okresie 1 - 4 listopada i tuz przed... Człowiek przegapił, zamiast jechać do nich na ryby - podziwiałem jakieś groby teściowej i inne kurhany rodzinne. ;)

Podobno najlepiej zębate biorą, gdy płycizny pokryją się lodem... Brrr. nie wiem czy się zdecyduję na kilkudniowy wypad na Mazury w takiej scenerii...

Słaby ze mnie człowiek...

W okresie 1-4 na ZZ była lipa. No chyba, że szukaliśmy ryb tam, gdzie ich nie było. Ale z jednym się zgodzę: o tej porze roku - im zimniej, tym lepiej. A jak jeszcze przyjdzie jakiś stabilny wyż znad Skandynawii to obowiązkowo - marsz na ryby!!!

A z brzegu to najłatwiej wilka złapać :mellow: Choć muszę przyznać, że zeszłego lata mój kolega łowiący z opaski WTW miał piękne wyniki (sumki i sandacze).

:( a ja wczoraj byłem nad okilocami zegrza (no właściwie to nad nim). Łowiłem w narwi na wysokości miejscowości Wierzbica i na rządy zaraz przy ujściu do zegrza i nic :( nawet jednego pykniącia podbicia. Tylko zmarzłem ;) No ale zawsze ryby nie mogą brać bo by wszyskie wyłapali, raz się wtrafi raz niee...

W niedzielę testowaliśmy Perche ’08. Mimo niskiego, wahającego się ciśnienia modele 14F i 12SDR w jedynie słusznym kolorze złowiły ryby. Na przetestowanie 14SDR nie starczyło nam czasu – z przyczyn od nas niezależnych łowiliśmy tylko do 10.30 :(

PH14F chodzi bardzo podobnie do starego PH12F ale nieco głębiej. Dziobanie dna na głębokości 4,5-5m to dla niego żaden problem, co może mieć znaczenie w czasie łowienia zegrzyńskich sumów. Bez problemu powinien skusić aktywnie żerującego szczupaka na wodzie 6+. Tym razem jednak szczupłe nie rwały się do boju, stały przyklejone do dna (pijawki!) i trzeba było sięgnąć po PH12SDR. Ten wobler również pracuje podobnie do swojego mniejszego odpowiednika. Pływa pod sporym kątem i ma długi ster – dzięki temu przy dziobaniu o dno nie łapie na przednią kotwicę śmieci. To ważne przy penetrowaniu łowisk o zmiennej głębokości i urozmaiconym dnie. Dzięki swojej budowie bez problemu schodzi na głębokości 7+.

W przyszły weekend przetestuję PH14SDR. Może on pozwoli mi się dobrać do większych zębaczy B)

post-313-1348913652,3688_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

byłem w niedzielę , w trolu nic nie trafiłem ,stanełem na trochę przy basenie w serocku miałem kilka brań , jednego nawet miałem na wieszchu ale syn mi go podbierakiem wygrzmocił, brały całkiem niezle - umiejetnoiści nie starczyło.

ale generalnie chciałem o czymś innym , jestem przerażony tym jak dorośli ludzie , przy dzieciach łapia kruciaki , biegają z nimi do samochodów, szarpia z brzegu- i nie ma na to zadnej siły

ja przynajmniej nie znam i napewno nie zaingeruje już nigdy wiecej w takie żeczy przy pomocy policji. w wakacje zgłosiłem , w kłusownictwo na sniardwach na policje , i coś mi sie wydaje że w tej sprawie to ja bedę oskarzony- chba trafiłem na znajomych prokuratora...

byłem w niedzielę , w trolu nic nie trafiłem ,stanełem na trochę przy basenie w serocku miałem kilka brań , jednego nawet miałem na wieszchu ale syn mi go podbierakiem wygrzmocił, brały całkiem niezle - umiejetnoiści nie starczyło.

ale generalnie chciałem o czymś innym , jestem przerażony tym jak dorośli ludzie , przy dzieciach łapia kruciaki , biegają z nimi do samochodów, szarpia z brzegu- i nie ma na to zadnej siły

ja przynajmniej nie znam i napewno nie zaingeruje już nigdy wiecej w takie żeczy przy pomocy policji. w wakacje zgłosiłem , w kłusownictwo na sniardwach na policje , i coś mi sie wydaje że w tej sprawie to ja bedę oskarzony- chba trafiłem na znajomych prokuratora...

@szwagier - problem kłusownictwa istnieje - wszyscy widzą - nikt jakoś nie kwapi się tego rozwiązać czy temu zapobiec - cóż, weźmy sprawy w swoje ręce i nad wodę zamiast z wędką jedźmy z karabinem ... jedyny racjonalny sposób na eliminację kłusownictwa :D B) A tak na poważnie - u nas jeszcze DŁUGO, bardzo DŁUGO będzie społeczne przyzwolenie na tego typu praktyki (kłusownictwo)...

• 2 miesiące temu...

pisaliśmy już o tym na innym wątku

to jest tylko następna przyczyna by olać PZW i jego wszelkie inicjatywy i pomysły

ja tam nie zapłacę... :angry: :angry: :angry: :angry:

a jak Cie złapią? :unsure:

Uwierz w ducha, ja przez cały zeszły rok nie miałem ani jednej kontroli (mimo wszystko wykupuje karte).

kartę wykupię, ale bez dopłaty za trolla bo sensu nie widzę...

może zacznę łowić na żywca, w końcu to bardziej hołubiona metoda i popierana przez PZW (pamiętacie jaki krzyk sie podniósł jak mieli zabronić...i co i wolno dalej...kaleczyć jedną rybę w sposób nie humanitarny by złowić inną większą, a jak będzie nie wymiarowa to też zdechnie bo zacina się według prawideł b głęboko...ale to dozwolone w ramach zwykłych uprawnień) <_<

szkoda dalej bić pianę.... <_< <_<

kartę wykupię, ale bez dopłaty za trolla bo sensu nie widzę...

może zacznę łowić na żywca, w końcu to bardziej hołubiona metoda i popierana przez PZW (pamiętacie jaki krzyk sie podniósł jak mieli zabronić...i co i wolno dalej...kaleczyć jedną rybę w sposób nie humanitarny by złowić inną większą, a jak będzie nie wymiarowa to też zdechnie bo zacina się według prawideł b głęboko...ale to dozwolone w ramach zwykłych uprawnień) <_<

szkoda dalej bić pianę.... <_< <_<

:( :( :( dokładnie tak jak mówisz :( polska rzeczywistość

Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić czy na Zalewie można wynająć łódkę razem z silnikiem, i przy okazji czy istnieje taka możliwość na Wiśle w Warszawie i okolicach.

Wdzięczny będę za jakieś namiary.

W Silurusie (prawie u wylotu Narwi) można było.. A czy w tym też - to się okaże.....

http://www.oit.pl/silurus/

Ale silnik dzisiaj nie jest już problemem.

Mega promocja Aries Power :

SILNIKI ZABURTOWE

BF 2,3 D6 SU Cena Promo. 2.090,00

BF 2,3 D6 SHU Cena Promo. 2.190,00

BF 2,3 D6 SCHU Cena Promo. 2.290,00

BF 2,3 D6 LCHU Cena Promo. 2.390,00

BF 5 A4 SU Cena Promo. 3.790,00

BF 5 A4 SBU Cena Promo. 3.990.00

BF 5 A4 LU Cena Promo. 3.990,00

BF 5 A4 LBU Cena Promo. 4.199,00

......jak na moje oko rewelacja !!!!!

:o :o :o

Nie wiem czy zauważyliście koledzy ale nasze dzielne PZW wprowadziło od tego roku dopłatę za troling w Zalewie w wysokości 200 złotych. Żeby to chociaż poszło na zarybianie drapieżnikami albo ściganie kłusoli. :angry:

są też dobre wiadomości, bombkarze mogą łowić tylko

z zakotwiczonych łodzi (co zmniejsza szanse na złowienie szczupala prawie do zera) a nie jak wcześniej ciągać żywca za łodzią

A jakby na całą sprawę nie patrzeć to właśnie bomkarze ,z reguły miejscowi tłukli najwięcej szczupaków w różnych rozmiarach które trafiały do wora :angry: