Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Teraz płytko, na przynęty typu crankbait, bo nastawiam się na sumy, a szczupaki zdarzają się jako przyłów (a czasem odwrotnie :mellow: ). We wrześniu też raczej płytko, a im dalej w jesień tym (generalnie) głębiej. Ale nie ma co przesadzać. Ładne szczupaki na ZZ trzymają się płycizn 3-4,5 m aż do listopada.

Wypływam z bratem na ZZ od 2004 r. po 2 - 3 razy w miesiącu od maja do listopada. Łowimy wyłącznie na spinning przeważnie dość ciężko w okolicach mostu w Zegrzu (w promieniu 2 - 3 km), wszystkie złowione przez nas przez te lata ryby (szczupaki, sandacze i okonie, na które akurat się nie nastawiamy) możemy policzyć na palcach u rąk.

Ludzie którzy wracają do przystani przywożą nędzne okonki.

Coraz trudniej mi namówić brata na łódkę.

Przy życiu trzyma mnie ogromny sum który brał mi trzy razy dwa lata temu (zdjęcie z tego incydentu w wątku : nasze łódki) i jeszcze trzyma się swojego dołka, widać to bydlę na echosondzie, ostatni raz widział go mój szef, który ma superechosondę, to było w sobotę.

Teraz płytko, na przynęty typu crankbait, bo nastawiam się na sumy, a szczupaki zdarzają się jako przyłów (a czasem odwrotnie :mellow: ). We wrześniu też raczej płytko, a im dalej w jesień tym (generalnie) głębiej. Ale nie ma co przesadzać. Ładne szczupaki na ZZ trzymają się płycizn 3-4,5 m aż do listopada.

Dzięki ;)

łowicie na troling czy stacjonarnie.

danek

Przede wszystkim nie trzymałbym się kurczowo mostu, gdzie jest zawsze tabun ludzi i głęboka woda. Te okolice potrafią obdarzyć ładną rybą (sumem i przede wszystkim sandaczem) ale sporadycznie. Popływałbym w kierunku Nieporętu, Białobrzegów i Ryni, poszukałbym sandaczy w dołkach i szczupłych na blatach. Ale to w lecie. Jesień rządzi się innymi prawami...

Zdaję sobie sprawę, że nie ma uniwersalnych recept na ryby.

Przykra sprawa, ale dobrej echosondy jeszcze się nie dorobiłem.

:(

Ale jesteśmy uparci. Bardzo.

Oto dowód: Mój brat jeździ ze mną nad Parsętę od kilkunastu lat i nie wyjął tam ani jednej wymiarowej troci czy łososia (choć miał ładne na haku), a pyta kiedy pojedziemy znów.

:D

pozdr