Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Zegrze ostatnio coraz bardziej przypomina pustynię

w długi week dwa wypłynięcia i tylko jeden spięty sandacz, parę puknięć drobnicy i tyle

coraz mniej chce się wypływać by połowić...

tęsknię za Śniardwami, choć i tam już coraz mniej ryby tej godnej prawdziwego polowania

ot ten sezon to mój najgorszy od lat....

@HUNTER, faktycznie straszna lipa na ZZ, ja pływałem w niedziele z Mario a wczoraj z kumplem widzieliśmy się na wodzie :D (byłem z Markiem, widzieliśmy się w okolicach zapory).

Dwa dni pływania, tyle osób i dwa małe sandacyzki i jeden szczupaczek 45 cm...to wynik wręcz fatalny :(

Pozdrawiam

Kuba

trzy wypłynięcia:

niedziela: ja - boleń i leszcz (leszcz za kapotę),

poniedziałek: brat - sandacz ponad 2 kilo,

wtorek: brat - sandacz ponad kilowy, ja - dwa leszcze (jeden zahaczony w okolicach głowy) i cóś co ruszyło ze spokojem łodzi podwodnej z nurtem , wybrało ze 30 metrów plecionki nie dając się ani na moment zatrzymać i się wyhaczyło!

Nie jest tak źle: w niedziele dwa szczupłe 60+, w poniedziałek z trudem wymęczony komplet ale mizerny (dwa 45-50 i jeden 65). Ryby stoją głębiej, na uskokach dna. Blaty świecą pustkami, w korycie nie ma brań. Niepokojący jest prawie całkowity brak zębatych 70+, o większych nawet nie wspominam. Czyżby ekipy rybackie?

BTW łodzi podwodnej: w poniedziałek gość wyholował tołpygę – na moje oko grubo powyżej 20kg, może powyżej 30? Ogon miała jak dwie złożone męskie dłonie… Standardowo – podhaczona i standardowo poszła do wora.

Teraz liczę już tylko na pierwsze przymrozki. Jak się wtedy duże nie ruszą, to znaczy, że ktoś nam wybrał ryby sprzed nosa. :blush::angry: Wcale bym się nie zdziwił.

Jest jeszcze jedna możliwość: ryby są i gryzą, a ja popadłem w rutynę i nie umiem się do nich dobrać…

Osobiście zacząłem wątpić i w tym roku jakoś mi się przestało chcieć. Też czekam na te przymrozki. Mógłbym przyjąć, że ja coś robię źle, ale nie widziałem by ktoś połowił na kilkadziesiąt łodzi, a dużo zawsze podglądam, co świadczy chyba o coraz większym wyrybieniu...

• 2 tygodnie później...

Odświeżam wątek.

Widzę że ostatnie info było kilka dni temu.

Bylismy z kumplem w niedzielę 23 listopada, potem byłem sam 25.11 we wtorek.

Wędkarzy jak na lekarstwo, sandaczy też. Zresztą innych ryb też.

Zero dotknięcia.

Ciekaw jestem Waszych obserwacji i doświadczeń z tych dni.Pływałem od mostu w Zegrzu, do ujęcia wody po kilku miejscówkach. I jak wyżej , woda jak martwa.

Czy to już koniec sezonu sandaczowego? Miałem nadzieję jeszcze kilka razy pojechać na zimowego

:D

papaja

w niedzielę 23 grudnia obraziłem się na zegrze, wczoraj ruszyłem na śniardwy trafiłem szczupaczka 4.3 kg

ale chyba w pogoni za rybą posunełem się za daleko, popłynełem na otwartą wode z wiatrem,wiało dość mocno ale szło wytrzymać, jak dopłynełem na doły gdzie chciałem łapać zaczeło wiać tak że zrobiły się fale 1.5 metra a nie wiem czy nie większe....

do wracania miałem 6 kilometrów po takiej fali, miałem jeszcze jedno wyjście pójść z falą kilometr na drugi końiec śniardw, ale zaczełem się martwić o to co bedzie z samochodem co z łódką gdzie będę spał...nie zrobiłem tego nie wiem czemu, udało mi się wrucić...6 kilometrów 2,5 godziny walki z żywiołem..

za co serdecznie dziękuję, mojemu bogu, producentowi łódki że się nie rozpadła, producentowi silnika że nie odmówił posłuszeństwa

łódz romana open, silnik honda 30koni

No szwagier nieźle.

Niezła nauczka. Kiedyś z kumplem tak popłynęliśmy na Zegrzu.

Zachciało nam sięchemii, a płynęliśmy z przystani legionowskiej, i tez wracaliśmy pod wiatr, ale z Twoim ostatnim doświadczeniem , nasze to betka.

Co do łowienia w grudniu, to dla mnie nie ma problemu, tylko że stanice które są dla wędkarzy :lol: powciągały już łódki na brzeg. I koniec Balu.

Nie ma jeszcze niestety własnej łódki.

Mam nadzieję, że już w przyszłym roku tak.

Napiszcie czy łowicie na Zegrzu i jeśli tak to jakie efekty. Ostatnio ciśnienie i fronty wariowały totalnie.

Teraz trochę lepiej, ale nie wiem jak tam sandacz?