Skocz do zawartości

ZEGRZE

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

na ZZ łowiłem tylko raz udało sie złowić kilka wymiarków,moim zdaniem dośc sprawnie te szczupaki szły przez rure i myslę nic im sie nie stanie,wazne ze troche tego było i nie w wymiarze palczaków.szansa na spore przezycie,nieliczac kłusoli.no i na rychłe tarło mysle

pytanie tylko co tam robił Apoloniusz Tajner :lol: minuta 3,47sec

na ZZ łowiłem tylko raz udało sie złowić kilka wymiarków,moim zdaniem dośc sprawnie te szczupaki szły przez rure i myslę nic im sie nie stanie

Daj Boże, że im to nie zaszkodziło, ale takie pokazówki gryzą mi się z sensem C&R. Każdy etyczny wędkarz zostałby zbesztany z błotem, jakby w taki sposób(rzutem)potraktował złowioną rybcię.

Ich droga przez rurę była na tyle sprawna, że po uderzeniu o łódkę odbijały się jak piłki do tenisa. A wystarczyło opuścić rury niżej lub zmniejszyć kąt rury w stosunku do ziemi.

Zwykła amatorszczyzna :(

A ja byłem w końcu na Zalewie. Co nie co napiszę, może komuś się przyda.

Otóż podjechałem do koła nr. 4(?) (tam miało być taniej niż w 13) niestety przystaniowy zasuną mi cenę 52zł za slipowanie własnej łódki... Sorry ale przegięcie. Więc się zawineliśmy i podjechaliśmy 500 metrów do 13. Tam przystaniowy i bardziej otwarty do ludzi i za slipowanie 20zł + 12zł (parking auta i przyczepki).

Koło godziny 9 byliśmy już na wodzie, z racji tego że pogoda była naprawdę zła i ciągle coś siąpiło i mocno wiało czasami, to obławialiśmy ten odcinek w stronę zapory. Szukaliśmy szczupłego chętnego do współpracy, niestety ani obrotówki, ani gumy ani jerki (na które uparcie próbuję coś złowić od tego sezonu :mellow: ) nie spodobały się naszym zębaczom. Wujek uparcie katował wodę dalej obrotówkami a ja jerkami - do momentu aż po raz kolejny w tym krótkim szczupakowym sezonie zawiódł mnie przypon i musiałem się pożegnać ze Sławkowym Wanderkiem :( .

Zmieniłem wędkę i na rippery zaczęły sporadycznie brać okonki. Wujek też miał brania na obrotówki - ale z racji tego że byliśmy na rozeznanie a nie na łapanie - to nie biczowaliśmy dłużej miejsc gdzie coś szturchało przynęty. Ale ogólnie kilka okonków padło, wszystkie wróciły do wody - ponieważ sprawiły nam ogromną radość swoim krótkim towarzystwem na łódce w tak okropną pogodę :D

Jeżeli chodzi o moje pierwsze odczucia. Zalew jest naprawdę piękny, mam nadzieję że będę tam miał okazję wędkować częściej. Była czyściutka woda, sporo roślinności, dno urozmaicone - szczupaki to powinny być tam prawie wszędzie ;)

Ależ bydlak! W miejscu, w którym go pojmałeś, w słoneczne dni zdarzają się pobicia takich sztuk, że w pierwszej chwili bierzemy je za powierzchniowe żerowanie sumów… Dopiero dokładna obserwacja wskazuje, że to bolenie. Nie żerują na powierzchni, tylko trochę głębiej, po atakach zostawiając ogromne leje.

DO NiSZ: Przystaniowy pewnie odbija sobie na obcych niskie ceny dla członków koła nr 4? Ja płacę w czwórce za trzymanie łódki prawie połowę tego co chcieli w 13-tce.

W sobotę byłem pospinningoewać pierwszy a w niedzielę drugi raz, po pół dnia, od spuszczenia łódki na wodę. W sobotę prawie wymiarowy sumek a w niedzielę takież okonek i sandaczyk. Woda duża jak nigdy jeszcze w Zegrzu nie widziałem.

Jeden mi pomachał; to Ty?

4 dni i pięć razy na wodzie. Muszę pomyśleć o porządnym siedzisku bo mnie boli d... .

Guma opad i koguty. Mnóstwo brań i sporo niewymiarowych sandaczyków i tylko jeden wymiarowy 55 cm.

Na koniec wczoraj facio przywiózł na przystań ponad dwukilowego lina.

Tak, to ja :D

Zazdroszczę wolnego czasu i tej ilości rybek. Ja wtedy zakończyłem z jednym niewymiarkiem i kilkoma braniami, których nie zaciąłem :D

Jak spłynąłem wtedy do przystani, to dowiedziałem się, że podobno złowili jednego sandacza ponad 3 kg.

Mam nadzieje wybrać się raz jeszcze w czerwcu.