Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie po zejściu lodu


platynowłosy

Pytanie

Witam Panowie.

 

Mamy spór.

Zacny Kolega twierdzi, że dla nas,  najgorszym okresem na jaki można trafić wiosną nad wodą, to czas między 4 a 6 tyg po zejściu lodu...

Bo..

Schodzi lód,

Są jeszcze ok 2 tyg do tarła....

Potem kolejne 2 tyg...tarło.

Potem kolejne 2 tyg szczupak dochodzi do siebie...

I zaczyna się NASZ RAJ

 

Nacie Panowie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Stawką sporu jest  dosskonała whiskey...

 

Pozdrawiam

Alek

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rekomendowane odpowiedzi

  • 0

(...)

Bo..

Schodzi lód,

Są jeszcze ok 2 tyg do tarła....

Potem kolejne 2 tyg...tarło.

Potem kolejne 2 tyg szczupak dochodzi do siebie...

I zaczyna się NASZ RAJ

(...)

Qrcze, tak se policzyłem, że po 6tyg po zejściu lodu to mija dopiero 3/4 okresu (u nas od 01.12 do 30.04) ochronnego szczupaka..więc RAJ to raczej dla żywczarzy czy "okoniarzy" łamiących przepisy..No chyba że mamy zimę stulecia i lód do połowy marca trzyma ;)  :)  Tak, że wchodzę w ten zakład bo wygrasz z tym że łycha ma być irlandzka nie byle bourbon z USA :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Witam Panowie.

 

Mamy spór.

Zacny Kolega twierdzi, że dla nas,  najgorszym okresem na jaki można trafić wiosną nad wodą, to czas między 4 a 6 tyg po zejściu lodu...

Bo..

Schodzi lód,

Są jeszcze ok 2 tyg do tarła....

Potem kolejne 2 tyg...tarło.

Potem kolejne 2 tyg szczupak dochodzi do siebie...

I zaczyna się NASZ RAJ

 

Nacie Panowie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

 

Moje doświadczenie jest takie, że w tym okresie jeżdżę głównie na pstrągi i zapominam o łowieniu szczupaków, czekając cierpliwie na maj. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Panowie, tylko i wyłącznie "dymna" whiskey, lub "The Quiet Man".

Rozumiem irytacje Kolegów w kwestii okresu ochronnego szczupaka. Tak mówię o szczupaku ale nie w PL, tylko w Skandynawii. A jakie prawa tam rządzą, wiecie. Moim zapytaniem było czy potwierdzacie, że dopiero 2 tyg po tarle zębaty dopiero zaczyna oglądać się za pokarmem. I czy to spostrzeżenie ma miejsce również u nas.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Panowie, tylko i wyłącznie "dymna" whiskey, lub "The Quiet Man".

Rozumiem irytacje Kolegów w kwestii okresu ochronnego szczupaka. Tak mówię o szczupaku ale nie w PL, tylko w Skandynawii. A jakie prawa tam rządzą, wiecie. Moim zapytaniem było czy potwierdzacie, że dopiero 2 tyg po tarle zębaty dopiero zaczyna oglądać się za pokarmem. I czy to spostrzeżenie ma miejsce również u nas.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Panowie, tylko i wyłącznie "dymna" whiskey, lub "The Quiet Man".

Rozumiem irytacje Kolegów w kwestii okresu ochronnego szczupaka. Tak mówię o szczupaku ale nie w PL, tylko w Skandynawii. A jakie prawa tam rządzą, wiecie. Moim zapytaniem było czy potwierdzacie, że dopiero 2 tyg po tarle zębaty dopiero zaczyna oglądać się za pokarmem. I czy to spostrzeżenie ma miejsce również u nas.

 

W Dalarnie łowiłem tylko w 2 poł czerwca. Myślę, że było to nie mniej niż miesiąc po tarle. W Laponii łowiłem regularnie w ostatnim tygodniu czerwca lub pierwszym tygodniu lipca. Lód schodził mniej więcej w połowie maja. Według moich obliczeń i obserwacji było to ok. tydzień-dwa po tarle. Zdarzało nam się trafiać wtedy na płytkie zatoki, gdzie szczupak jeszcze zostawał po tarle i tam żerował - chyba głównie na siejce, w mniejszym stopniu na okoniu. Co się wtedy działo w wodzie, to nawet nie będę opowiadał, bo trudno w to uwierzyć. Moim skromnym zdaniem ryba zaczynała żreć, kiedy tylko wychodziła z tarła. Na początku najfajniej walczyły osiemdziesiątki. Dziewięćdziesiątki i metrówki chodziły jak flaki. Po kilku dniach, kiedy się nażarły, zaczynały trawić, ewidentnie były bardziej dynamiczne i walczyły dłużej.

 

W Laponii to zrozumiałe, lato jest krótkie i ryby bardzo się "spieszą", żeby złapać masę.

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

W Dalarnie łowiłem tylko w 2 poł czerwca. Myślę, że było to nie mniej niż miesiąc po tarle. W Laponii łowiłem regularnie w ostatnim tygodniu czerwca lub pierwszym tygodniu lipca. 

Krzysztofie ty jako osoba, która Szwecję zna już bardzo dobrze, łowiłeś w różnych regionach i o różnej porze roku. Jaki wybrałbyś termin wyjazdu do Jamtlandii rezerwując go z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem? Celem wyprawy ma być szczupak. Wiem, że zależy to od wielu czynników, ale tak z doświadczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Nie łowiłem w Jamtlandii to raz. Dwa - to spory region geograficzny: część nad morzem, część pod górami... Ja bym zrobił tak: sprawdziłbym, czy na jezioro, na które chcę jechać jest webcam. Jeżeli nie, znalazłbym najbliższe, na którym jest. Jechałbym nie wcześniej niż 5 do 6 tygodni po zejściu lodu. Byłaby bajka, gdybyś do tego mógł monitorować temp. wody. Ja preferuję wodę nie zimniejszą niż 8 stopni.

 

Na forum jest kilku kolegów, którzy byli w Jamtlandii i to kilkukrotnie. Może coś podpowiedzą. Ja bym nie jechał wcześniej niż w połowie czerwca.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Nie łowiłem w Jamtlandii to raz. Dwa - to spory region geograficzny: część nad morzem, część pod górami... Ja bym zrobił tak: sprawdziłbym, czy na jezioro, na które chcę jechać jest webcam. Jeżeli nie, znalazłbym najbliższe, na którym jest. Jechałbym nie wcześniej niż 5 do 6 tygodni po zejściu lodu.

 

Ja bym nie jechał wcześniej niż w połowie czerwca.

Dzięki, Twoja odpowiedz będzie z pewnością bardzo pomocna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Ja mam inny sposób, który bezbłędnie sprawdza mi się od 15 lat. Jeśli na jeziorem są pola rzepaku to najlepszy okres brań jest wtedy kiedy rzepak kwitnie a pola są całe żółte

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

W Jamtlandii może nie zadziałać, w Laponii prawie na pewno nie ;) W Dalarnie nie uświadczyłem ani źdźbła, tylko lasy i kamienie. Okolica w których ew. mógłby rosnąć to Skania i północna Finlandia, która tak na oko przypomina Mazury ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Dzięki, Twoja odpowiedz będzie z pewnością bardzo pomocna.

 

Nie ma sprawy. Będzie, o ile będziesz miał dostęp do obrazów i/lub danych z łowiska. I co najważniejsze - będziesz mógł elastycznie podejść do terminu. Ja jeżdżę pod namiot, problemu z urlopem w pracy raczej nie mam, jakby miał się zdarzyć jakiś Armagedon, późna wiosna, etc., to w ostateczności mogę przełożyć wyjazd. Chyba się jednak nie zdarzyło, żebym przełożył. Ale w 2014 moim zdaniem pojechaliśmy za krąg polarny za wcześnie. 18-19 czerwca. Pierwszego dnia spadł śnieg, a woda miała 5,75 stopnia. Ryby brały nieźle, ale te w przedziale 70-80. 90-100+ znacznie gorzej. Okonia nie było ani śladu. Za to złowiłem naprawdę pięknego pstrąga 84; wczesną wiosną chodzą płytko. Potem żerują głębiej - nie lubią ciepłej wody.

 

Ale w zeszłym roku, przy temp. wody ca. 10 stopni pstrągi też wchodziły w płytkie zatoki. Ryb 50+ i 60+ złowiliśmy naprawdę sporo, jak na SE. W tym jedną 60+ na Bustera 15 i jedną 60+ na X-Rapa 14 (shallow). Brały atomowo z płytkiej wody i natychmiast śmigały w powietrzu - takich widoków się nie zapomina.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Poniższa opinie gospodarza z Karskrony może nieco pomóc rozświetlić temat - choć mnie ona zaskakuje - Czy tarło szczupaka w jednym rejonie może tak długo trwać?

 

The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May.

 

Since not all pikes are spawning at the same time, there will be active fish ready to feed in some areas, while some areas will only hold pikes in ”spawning mode”. If pikes seems to be spawning in one area, you can normally just move to another area where the temperature might be different and find active fish there instead. Some days can be tricky but sometimes it can also be very good if you find the right spots.
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Przy dużym rozrzucie temperaturowym i dużym zróżnicowaniu łowiska to możliwe. Na rozciągnięcie tarła w czasie może też wpływać np. nagłe ochłodzenie. Jeżeli chodzi o mnie, to w Laponii między 18.06 a powiedzmy 12.07 nigdy nie udało się złowić niewytartego szczupaka.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Poniższa opinie gospodarza z Karskrony może nieco pomóc rozświetlić temat - choć mnie ona zaskakuje - Czy tarło szczupaka w jednym rejonie może tak długo trwać?

 

The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May.

 

Since not all pikes are spawning at the same time, there will be active fish ready to feed in some areas, while some areas will only hold pikes in ”spawning mode”. If pikes seems to be spawning in one area, you can normally just move to another area where the temperature might be different and find active fish there instead. Some days can be tricky but sometimes it can also be very good if you find the right spots.

 

 

Ja tą informację zrozumiałem (pytanie, czy słusznie?) w ten sposób, że globalnie okres tarła rozciąga się na 6 tygodni, przy czym nie dotyczy to wszystkich ryb w tym samym czasie. Zatem - w niektórych miejscach ryby zaczną tarło już teraz i niedługo skończą, w niektórych natomiast mogą zacząć nawet za 3-4 tygodnie od teraz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Myślę, że tak to należy czytać. Za dzieciaka miałem tuż pod nosem mały zbiornik z klarowną wodą. Tam tarło za Chiny Ludowe nie trwało 6 tygodni ;) Co innego np. szkiery, które ciągną się kilometrami i mają b. zróżnicowany charakter. Albo np. podgórskie jezioro, które ma np. 60-100km długości. Różnice w temp wody są znaczne. Na odcinku jw. mogą wynosić np. 4 st. C. Zaobserwowałem to w 2013 roku, w czasie pierwszej wizyty w Laponii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...