platynowłosy Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Witam Panowie. Mamy spór.Zacny Kolega twierdzi, że dla nas, najgorszym okresem na jaki można trafić wiosną nad wodą, to czas między 4 a 6 tyg po zejściu lodu...Bo..Schodzi lód,Są jeszcze ok 2 tyg do tarła....Potem kolejne 2 tyg...tarło.Potem kolejne 2 tyg szczupak dochodzi do siebie...I zaczyna się NASZ RAJ Nacie Panowie jakieś doświadczenie w tej kwestii?Stawką sporu jest dosskonała whiskey... PozdrawiamAlek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Z mojego skromnego, szkierowego, doświadczenia wynika, że najlepsze brania są do 3 tygodni po zejściu lodu na wodzie 1-2 z zielskiem przed wejściem śledzia. Później loteria, ryba rozproszona. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Marca 2019 przez MarCinFin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Myślę, że tak to należy czytać. Za dzieciaka miałem tuż pod nosem mały zbiornik z klarowną wodą. Tam tarło za Chiny Ludowe nie trwało 6 tygodni Co innego np. szkiery, które ciągną się kilometrami i mają b. zróżnicowany charakter. Albo np. podgórskie jezioro, które ma np. 60-100km długości. Różnice w temp wody są znaczne. Na odcinku jw. mogą wynosić np. 4 st. C. Zaobserwowałem to w 2013 roku, w czasie pierwszej wizyty w Laponii. Dodam, że tarło dość precyzyjnie przypadało na okres kwitnienia podbiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
platynowłosy
Witam Panowie.
Mamy spór.
Zacny Kolega twierdzi, że dla nas, najgorszym okresem na jaki można trafić wiosną nad wodą, to czas między 4 a 6 tyg po zejściu lodu...
Bo..
Schodzi lód,
Są jeszcze ok 2 tyg do tarła....
Potem kolejne 2 tyg...tarło.
Potem kolejne 2 tyg szczupak dochodzi do siebie...
I zaczyna się NASZ RAJ
Nacie Panowie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Stawką sporu jest dosskonała whiskey...
Pozdrawiam
Alek
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi