Skocz do zawartości

B.S. Hand Made Baits

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem i szukałem i nie znalazłem. Chciałem kupić gumę która nie istnieje więc postanowiłem że sam spróbuję takową wykonać.

Czego szukałem? Gumy w klimacie daiwy duckfin ale w rozmiarze 16cm. Wiem że są pig shady ale zwyczajnie mi się nie podobają.

..i tak były kolejne modele zaczynając od 10cm żeby nauczyć się tego całego odlewania i skończyłem nawet na 20cm formie.

Były modyfikacje korpusu, ogonka, grubości i proporcji. 

Doszedłem do wzoru który mnie satysfakcjonuje i pracuje genialnie nawet przy wolnym prowadzeniu.

Model i formy są mojego autorstwa.

Kolory i malowanie do dopracowania bo wczoraj pierwszy raz w życiu malowałem aerografem. 

Powstał też model 20cm ale o nim później :)

Nie mam pomysłu jak to nazwać więc poki co zwyczajnie

'Szesnastki', 16cm 21g

post-55833-0-21410700-1553767936_thumb.jpg

post-55833-0-05979400-1553768293_thumb.jpg

i 'Dwudziestki', 20cm 41g

post-55833-0-60243700-1553767970_thumb.jpg

post-55833-0-09605300-1553768321_thumb.jpg

post-55833-0-04322600-1553768349_thumb.jpg

post-55833-0-51229100-1553768361_thumb.jpg

post-55833-0-29416400-1553768378_thumb.jpg

Edytowane przez shavt
  • Like 26

Ta dwudziestka fajna sprawa ze względu na wagę.Ja ze względów zdrowotnych skończyłem ciepac kotletami rzedu 100g.Szukałem dość dużych,właśnie około 20 centymetrowych gum o wadze najlepiej w okolicach 40g.Za wiele nie znalazłem oprócz dużego Keitecha ES co by mi się podobalo a tu patrz-jest :) .Jak na pierwsze malowanie to ja tam nie mam żadnych uwag :) .

Bardzo jestem ciekaw nowych kolorów jakie zaprezentujesz,zwłaszcza wariacji na temat niebieskiego.Kiedy planujesz pokazać?

Naprawde fajne gumiaki.Przy jakims minimalnym dociążeniu rzędu 3,4g,tylko do stabilizacji,tez chodzą dobrze?.Mam na myśli łowienie na płytkim oczywiście.

Edytowane przez drag
  • Like 1

Formy były silikonowe ale ostatecznie skończyłem na formach z żywicy, dwuczęściowych, wtrysk pod ciśnieniem.

Formy otwarte i jednoczęściowe jakoś do mnie nie przemawiają albo zwyczajnie nie potrafię dobrej wykonać. W formach otwartych te zapadnięte lub nierówne grzbiety.. nie znam na to patentu.

Kacza stopa po małych modyfikacjach ;) się dwie gumy obok siebie połozy to jednak widać różnicę.

Szesnastka tak pracuje na główce 3g. Nie wiem jak bym się wytłumaczył w razie kontroli bo mógłby nikt nie uwierzyć że tylko sprawdzam jak guma chodzi ;)

https://www.youtube.com/watch?v=IMQXBI_n7w8

Filmik z pracy dwudziestki mam nadzieję jutro.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez shavt
  • Like 3

Hehe.. sprawa drugorzędna, chyba :)

Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze rozmiaru pośredniego. Zastanawiam się nad malowaniem, większą ilością form i szablonami do malowania..

Pomysły mam oby tylko czas pozwolił na realizację.

Gumy wkrótce polecą do Szwecji. Jest wynik do poprawienia z zeszłego roku, trzeb tylko złowić słuszną ilość metrowych szczupaków.

Obiecany filmik z pracą Dwudziestki.

Dwa lekkie warianty zbrojenia

Wkrętka 3g z jedną kotwicą 3/0:

Guma wzorowo lusterkuje, nie obraca się i pracuje przy najwolniejszym prowadzeniu, o tak:

Klasyczna główka 5g zdaje się 6/0 ale pewności nie mam.

Guma nie obraca się, bardzo mocno lusteruje, przy szybszym podciągnięciu błyska brzuchem:

• Like 4