Skocz do zawartości

Dobra wedka spławikowa

Henryk Kwinto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow. Wiem ze forum poświęcone jest metodzie spinningowej ale jako ze mam do tego forum największemiasto zaufanie ze wszystkich innych o tematyce wędkarskiej ti poprosil bym o poradę. Otoz na pewno czesc z was przynajmniej raz na jakis czas wedkuje na splawik. Potrzebje kupic wedzisko splawikowe do okazyjnego lowienia na rzece , rzadziej na wodzie stojacej. Nie mam zupelnie rozeznania w temacie i jedyne kryteria jakie jestem w stanie podac to gatunki ryb jakie będę lowic mianowicie Leszcz , Lin , Płoć itp. Waham sie czy brac bolonke , match , teleskop. Jeżeli ktos cos to bardzo proszę o informacje.

Sugerowałbym bata, bo to dla mnie uniwersalny kijek spławikowy, no ale jeśli koniecznie z kołowrotkiem to match. Jeśli zależy Ci na komforcie wędkowania to trójskład, jeśli kwestie transportowe też są ważne, to telematche całkiem fajne też można kupić.

Sam jako podstawowych kijków na stojącej używam niemłodego już matcha Mikado Kind of Magic 420 a na rzece bolonkę Team Dragon Silver Edition 7m. Znaczy tam, gdzie nie sięgam batem ????

Kijek na rzekę zwykle powinien być dłuższy niż ten wystarczający na stojącej, ale 420 powinno starczyć na większość sytuacji.

Edytowane przez MZieli10

Tyle, że matchówka sprawdzi się na rzece a bolonka na wodzie stojącej już słabo. Nie mówię,że się nie da, ale powyżej 5m to już udręka.

Mało kto pamięta, że współczesne wędziska typu match to w prostej linii potomkowie kijów rzecznych, do łowienia centrepinem na wypuszczankę między innymi. Wspaniała metoda ????

mam bolonke , mam matcha,a ostatnio kupiłem 2 teleskopy jaxona ,jeden z klasycznym centerpinem angielskim do15g a drugi do 30g podpiełem coś ala centerpin made in china ale na łożyskach i używam do kszyczka na moje rzeczke to strxał w 10

Tak jak nie da się wybrać jednego spiningu do wszystkiego i pasującemu do ręki każdemu, tak nie da się znaleźć takiej spławikówki. Dla mnie typowe matchówki wydają się za delikatne jako wędziska "do wszystkiego", a jak czytam dla niektórych są w sam raz.

Wybierając jedno wędzisko do łowienia białej ryby, szukałbym czegoś w podobie tego co zaproponował @jezier, ewentualnie wziąłbym też pod uwagę drenannowe kombajny - jedna szczytówka spławikowa, druga do drgającej i dodatkowo dorobił lub dokupił sobie szczytówkę do swing-tipa, metody trochę zapomnianej, ale na płytkawej wodzie stojącej to mój nr 1.

Edytowane przez witeg

Tak naprawdę to budzet jest raczej na drugim planie gdyz jestembw stanie dac rozne kwotym bardziej chodzi mi o to zeby w glupi sposób nue wywalic kasy na zbedny sprzęt. Zawsze do tej pory myslalem ze wedzisko typu match stosuje sie do splawika typu "waagler" itp i teraz pytanie czy ja takim kijem typu match dam rade łowić "normalnym; splawikiem np zamontowanym na stale a nie przelotowo o wadze np 3 gramy?

Tak naprawdę to budzet jest raczej na drugim planie gdyz jestembw stanie dac rozne kwotym bardziej chodzi mi o to zeby w glupi sposób nue wywalic kasy na zbedny sprzęt. Zawsze do tej pory myslalem ze wedzisko typu match stosuje sie do splawika typu "waagler" itp i teraz pytanie czy ja takim kijem typu match dam rade łowić "normalnym; splawikiem np zamontowanym na stale a nie przelotowo o wadze np 3 gramy?

Ty tak poważnie ... ?

Witam kolegow. Wiem ze forum poświęcone jest metodzie spinningowej ale jako ze mam do tego forum największemiasto zaufanie ze wszystkich innych o tematyce wędkarskiej ti poprosil bym o poradę. Otoz na pewno czesc z was przynajmniej raz na jakis czas wedkuje na splawik. Potrzebje kupic wedzisko splawikowe do okazyjnego lowienia na rzece , rzadziej na wodzie stojacej. Nie mam zupelnie rozeznania w temacie i jedyne kryteria jakie jestem w stanie podac to gatunki ryb jakie będę lowic mianowicie Leszcz , Lin , Płoć itp. Waham sie czy brac bolonke , match , teleskop. Jeżeli ktos cos to bardzo proszę o informacje.

A ja bym wolał, żeby to forum zostało w takiej formie: Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki ale również propagowanie idei wypuszczania złowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakości sprzętu wędkarskiego, rodbuildingu, dobrej wędkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielające podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachęcamy do publikacji artykułów oraz udziału w naszym forum.

Czekam na opinie nt. pelletu, ochotki haczykowej i wiosennej zanęty na płoć...

Jak wielu zorientowanych w spławiku na tym forum, jestem zaskoczony, autentycznie :) .

Jeśli powyższym zapytaniem to rozumiem :D

Kolega rozpoczął temat w dziale cafe, czyli w miejscu gdzie regulaminowo można rozmawiać o różnych dziedzinach niezwiązanych z głównym nurtem forum. Wszystko zrobiło się tak przewidywalne, że wiadomym bylo, że komus temat spławikowania się nie spodoba. Lepiej podyskutować na co i czym spinningować marcowe trące się okonie, ale na łowienie na spławik się bulwersować...

Kolego, jesli głównie będziesz łowił w rzece to wybrałbym klasyczną lekką bolonkę 6m - połowisz i na przystawkę i na przeplywankę wygodnie.

• Like 5

Polecam odwiedzić takie strony team ogórek i gliny natura. Jeśli spławik mocowany na stałe to polecam jednak bata, tu np. Robinson ma świetne szczególne te team Marcel... Jeśli to ma być bardziej budżetowego to polecam rozejrzeć się w ofercie Ron Thompsona. Oczywiście Drennan to klasyka. Teraz jest więcej firm produkujących przyzwoity sprzęt: Mivardi,Trabucco,... Koledzy no nie samym spiningiem człowiek żyje. Nie mówcie że w latach 70 - 80 zaczynaliscie od spina ????. Mi tak zostało że czasami lubię posiedzieć w ciszy i spokoju nad splawiczkiem, albo zarzucona gruntowka choć spinning- casting jest tym czymś wyjątkowym:) Przepraszam za brak polskich znaków. ????

Edytowane przez Apisfisha