wojtas13 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam, Najpierw się przedstawię. Nazywam się Wojciech Zawada i jestem knifemakerem (swoje wyroby prezentuję pod nazwą Acoustic Blades). To taki nożowy odpowiednik rodbuildera.Mówiąc po polsku ręcznie wykonuję noże. Ręcznie to może niezbyt dokładne określenie, bo używam szlifierki, wiertarki itp. ale każdy egzemplarz powstaje w moich rękach z surowych materiałów (płaskownik odpowiedniej stali, kostka laminatu na rękojeść itp.).Oprócz tego jestem również wędkarzem (tylko spining/casting) i śledzę to forum od dłuższego czasu. Poniżej kilka moich prac: Takich zapaleńców jak ja jest więcej. W tym roku postanowiliśmy zorganizować pierwszą w Polsce międzynarodową wystawę noży.Takie imprezy odbywają się w każdym niemal kraju (np. w Czechach jest ich kilka w ciągu roku). I tu sedno tego wpisu.Chciałem Was zaprosić do odwiedzenia tej wystawy. Wystawa nazywa się Knifeshow.pl, odbędzie się w Starej Fabryce Drutu w Gliwicach w dniu 27.05.2012 (niedziela. Nawet jeśli nie interesują was noże, to będzie można zobaczyć kawał świetnego rzemiosła. Będą również noże fabryczne, akcesoria nożowe i survivalove. Będzie pokaz kucia i wiele innych atrakcji.Będzie można też nabyć wystawiane towary, w tym materiały do wykonywania noży (powinny Was zainteresować np. egzotyczne drewna). Więcej informacji na naszej stronie internetowej: www.knifeshow.pl *) zamieściłem ten wpis za zgodą Friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Jak widać ludzi z pasją jest sporo na tym świecie mam takie pytanie - gdyby ktoś chciał takie ręcznie wykonywane noże obejrzeć gdzieś w Warszawie - to czy jest taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas13 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 No własnie z oglądaniem jest problem. Można w internecie na forach nożowych, ale do ręki przymierzyć ciężko. Można się skontaktować z którymś z makerów ale rzadko miewają kilka noży na raz do pomacania. Wystawa jest o tyle ciekawsza, że każdy chce się przygotować i lepiej pokazać. W Warszawie na jesieni odbywa się Zlot knives(kropka)pl. Tam też można co nieco pomacać. Edit: Ja robię specyficzne noże, tzn. rękojeści z laminatów, ostrza nierdzewne lub w powłokach. Ale sporo ludzi robi piękne rzeczy w naturalnych materiałach (drewno, róg, skóra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Na zlocie Knives.pl byłem jakieś 2 lata temu i nie powiem... sporo fajnych noży się naoglądałem, nawet trochę zachorowałem na jeden model Enzo, ale niestety za drogie są te zabawki na moją kieszeń. Jeszcze fajniejsze były od Tlima, jak się wzięło do ręki to niektóre ciężko było odłożyć z powrotem, ale tu ceny jeszcze skuteczniej przemawiały do rozsądku Aczkolwiek jeśli ktoś szuka solidnego i pięknego noża na długie lata to powinien poważnie brać pod uwagę wyroby Knifemakerów. Sam kiedyś jak mnie w końcu najdzie (a najdzie na pewno) zmienię któryś z, mam wrażenie bardzo odpowiednich kawałków stali, w nóż dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 A jak w ogóle wykonuje się taki nóż ? Moze być zarzucił @wojtasie jakiś wątek do kącika poświęconego majsterkowaniu ? W sumie nóż to chyba obowiązkowy element wyposażenia każdego wędkarza więc czemu nie ? Mnie interesuje zwłaszcza od czego zaczynacie - tzn. skąd np. bierzecie stal i w jakiej postaci (wyjściowo) - domyślam się że młotem nie wykuwacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 No wątek mi się podoba i to bardzo.Kiedyś sprzedawałem noże ale takie ogólnodostępne (czyt. z fabryki) Herbertz, Puma Wictorinox, Wenger.Ale takie ręcznie robione to już inna bajka.Prosimy o mały opis jak to sie robi, i kilka zdjęc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas13 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Chętnie pokażę krok po kroku jak wykonać nóż. Tylko taki przewodnik będzie powstawał pewnie z dwa tygodnie. Ja stosuję stale wysokostopowe i sam nie mam możliwości zahartowania ich na odpowiednim poziomie. Więc muszę wysyłać tam, gdzie to robią dobrze. Z materiałami jest różnie. Teraz już są dwa sklepy, gdzie można kupić pojedynczy płaskownik, kawałek drewienka. Ja robię sporo noży więc kupuję w hurtowniach całe arkusze blachy (jeden starcza mi na rok/dwa). Materiały na rękojeści kupuję głównie na wystawach zagranicznych. Można wtedy dostać różne ciekawostki. Można też sprowadzać, głównie ze stanów, gdzie jest to poważny rynek. Jeśli ktoś chciałby zacząć, albo zrobić sobie nóż samemu, to można sobie kupić gotowe ostrze i wykonać samodzielnie rękojeść. W tym roku chcę sobie sam uzbroić wędkę, może dwie. Chciałbym zdążyć na czerwcowy wyjazd do Szwecji. Jak już się wezmę, to pokażę efekty. EDIT: Na wystawie będą też całkiem niedrogie, ale porządne noże produkcyjne. Także nie trzeba się przejmować pułapem cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Chętnie pokażę krok po kroku jak wykonać nóż. Tylko taki przewodnik będzie powstawał pewnie z dwa tygodnie Dawaj dawaj myślę że wielu Forumowiczów z dużym zainteresowaniem będzie śledzić taki wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Dopiero teraz zauważyłem ten wątek. Wstawiaj kolego. A może wiesz czy w Warszawie jest taki knifebuilder ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Witam PanowieOstro popieram ten wątek.Z uwagą będę śledził. Moje zainteresowania knifemacherskie na tą chwilę skupiają się na profesjonalnej renowacji starych noży, maczet i starych bagnetów przerabianych na noże myśliwskie i do obrony osobistej. Fascynująca sprawa, bierze człeka jak Zębata Caryca wobisia.PozdrawiamAlek. ps: a tak nawiasem, to poszukiwany jest nauczyciel rzutowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Sporo informacji o wykonaniu samemu noża jest na knife.pl,fajne merytoryczne opisy polecam!Wojtas piękna masz pasje sam tez parę noży zrobiłem(nie tak ładnych jak Twoje)na początek jako materiał wyjściowy można wykorzystać zwykłe pilniki do stali a zresztą czekamy na fajny instruktarz mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi