Skocz do zawartości

Tuby wędkarskie - siwypike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie
Na wstępie chciałbym podziękować administratorowi i moderatorom tego forum za możliwość utworzenia tego wątku, a w szczególności koledze Rafałowi - @Mifek dzięki któremu zamiary i cele tego wątku mogły zostać zrealizowane.
Wątek który postanowiłem utworzyć : „ Tuby wędkarskie”, opiera się na moich własnych doświadczeniach dotyczących budowy takich tub. Każdy z nas posiada kije bardziej lub mniej wyjątkowe i potrzebuje do ich zabezpieczenia pokrowców, pojemników specjalistycznych czy też tub. Ja nie mogąc znaleźć odpowiedniej dla siebie tuby postanowiłem wykonać ją samodzielnie, a po jakimś czasie zająłem się tworzeniem tub dla innych. Chciałbym więc podzielić się własnymi doświadczeniami w zakresie ich budowy, dostępnymi materiałami jak również pomóc zainteresowanym odpowiadając na ich pytania. Proszę więc śmiało kierować swoje pytania, wątpliwości i uwagi w tym wątku a ja ze swej strony postaram się zawsze na nie odpowiadać.

Zapraszam do wątku.

post-4679-1348916680,6029_thumb.jpg

post-4679-1348916681,0205_thumb.jpg

• Like 1

Aby osiągnąć dobry efekt finalny trzeba wykonać szereg czynności, podczas których należy zwracać uwagę na każdy szczegół. Drobne błędy zawsze wyjdą i będą utrudniać kolejne prace – czynności wydłużając czas budowy.

Postaram się szczegółowo przedstawić kolejność czynności podczas tworzenia tub:

- projektowanie , obliczenia i rysunki;

- wybór materiałów;

- przycinanie rur i ich obróbka;

- przycinanie materiałów i ich szycie;

- nakładanie materiałów na rury oraz ich klejenie i szycie.

W kolejnych odsłonach będę przedstawiał opisane etapy za pomocą zdjęć oraz opisów.

Przedstawiając wybór materiałów zależy wskazać tu na :

- rodzaj rur;

- rodzaj materiałów;

- rodzaj nakładek;

- rodzaj zastosowanych dodatków tj. pasków, wszytych pokrowców itp.

Rodzaje stosowanych rur dzielą się ze względu na takie parametry jak:

- średnica rury;

- długość rury;

- materiał z jakiego są wykonane.

Dostępne materiały:

- skóry ekologiczne;

- materiały – cordura 600.

Stosowane nakładki:

- wewnętrzne;

- zewnętrzne.

post-4679-1348916681,3282_thumb.jpg

post-4679-1348916681,4511_thumb.jpg

Przycinanie rur i ich obróbka

Tuby z nakładkami wewnętrznymi są zazwyczaj klejone a tuby z nakładkami wewnętrznymi są szyte. Dodatkowo szycia są podklejane. Szycia przechodzą przez rurę wymagają więc nawiercenia otworów.

Wiadomość poprawiona dzięki uwagom kolegi @Jureki. Nakładki zewnętrzne są szyte a nie jak wpisałem wewnętrzne. Literówka choc miło że tak uważnie czytana i wychwycona. Dziekuję. biggrin.png

Widoczne na zdjęciach  rury PVC były wykorzystywane w fazie prób i eksperymentów. Obecnie do tub stosowane są czarne lub brązowe o innych parametrach i specyfice.

post-4679-1348916682,2025_thumb.jpg

post-4679-1348916682,2878_thumb.jpg

Edytowane przez siwypike

Zapowiada sie bardzo ciekawie !

Z życiowej konieczności - jak zapewne wielu Kolegów - musiałem wykonać kilka pojemników transportowych z rur PCV, głownie do transportu lotniczego etc - ale to były prymitywne, z grubsza ciosane konstrukcje, wiec z ciekawoscia poczytam jak to sie robi w wersji PRO :D

Dokładnie - życie- tak to się zaczęło. Zamówiony kijek a dostępna tuba 25 cm większa od długości wędki, ilość miejsca w samochodzie ograniczona i poszło. Następnie to próby poprawienia każdej wcześniejszej wersji i tak jest do dnia dzisiejszego. :D

Nakładanie materiału na rurę to najtrudniejszy i najcięższy element do wykonania. Przy tubach 200-250 cm to czas nawet 3 godzin.

Pozdrawiam.

post-4679-1348916686,0951_thumb.jpg

post-4679-1348916686,1879_thumb.jpg

Przycinanie rur i ich obróbka

Tuby z nakładkami wewnętrznymi są zazwyczaj klejone a tuby z nakładkami wewnętrznymi są szyte. Dodatkowo szycia są podklejane. Szycia przechodzą przez rurę wymagają więc nawiercenia otworów.

Coś mi się z tymi nakładkami nie zgadza 2x wewnetrzne :unsure:

A tak poza tym, tuby są bardzo pożyteczne :mellow:

Nie rozumię wątpliwości, gdyż od zainteresowanych zależy jakie nakładki sobie wybiorą. Wykonywałem tuby z 2 nakładkami zewnętrznymi, 2 wewnętrznymi oraz w opcji że dolna wewnętrzna a górna zewnętrzna lub odwrotnie . Różnice między nimi są takie że oprócz sposobu mocowania zewnętrzna jest wypukła a wewnętrzna jest płaska. Do wewnętrznych można zastosować pasek trzymający a do zewnętrznej nie ma takiej potrzeby gdyż zachodzi 27mm na tubę.

Dodatkowo przy wewnętrznych często stosowałem wypełnienia z gąbki które były klejone , przy zewnętrznych wszywałem pokrowiec z cordury. Więc wszystko zależy od tego kto co lubi.

Dla przykładu różne nakładki na jednej tubie obszywanej skórą ekologiczną.

A w treści zaznaczonej przez Pana była literówka, którą poprawię.Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam.

post-4679-1348916714,9046_thumb.jpg

post-4679-1348916715,0378_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...