siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam serdecznieNa wstępie chciałbym podziękować administratorowi i moderatorom tego forum za możliwość utworzenia tego wątku, a w szczególności koledze Rafałowi - @Mifek dzięki któremu zamiary i cele tego wątku mogły zostać zrealizowane.Wątek który postanowiłem utworzyć : „ Tuby wędkarskie”, opiera się na moich własnych doświadczeniach dotyczących budowy takich tub. Każdy z nas posiada kije bardziej lub mniej wyjątkowe i potrzebuje do ich zabezpieczenia pokrowców, pojemników specjalistycznych czy też tub. Ja nie mogąc znaleźć odpowiedniej dla siebie tuby postanowiłem wykonać ją samodzielnie, a po jakimś czasie zająłem się tworzeniem tub dla innych. Chciałbym więc podzielić się własnymi doświadczeniami w zakresie ich budowy, dostępnymi materiałami jak również pomóc zainteresowanym odpowiadając na ich pytania. Proszę więc śmiało kierować swoje pytania, wątpliwości i uwagi w tym wątku a ja ze swej strony postaram się zawsze na nie odpowiadać.Zapraszam do wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Aby osiągnąć dobry efekt finalny trzeba wykonać szereg czynności, podczas których należy zwracać uwagę na każdy szczegół. Drobne błędy zawsze wyjdą i będą utrudniać kolejne prace – czynności wydłużając czas budowy. Postaram się szczegółowo przedstawić kolejność czynności podczas tworzenia tub:- projektowanie , obliczenia i rysunki;- wybór materiałów;- przycinanie rur i ich obróbka;- przycinanie materiałów i ich szycie;- nakładanie materiałów na rury oraz ich klejenie i szycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 W kolejnych odsłonach będę przedstawiał opisane etapy za pomocą zdjęć oraz opisów. Przedstawiając wybór materiałów zależy wskazać tu na :- rodzaj rur;- rodzaj materiałów;- rodzaj nakładek;- rodzaj zastosowanych dodatków tj. pasków, wszytych pokrowców itp.Rodzaje stosowanych rur dzielą się ze względu na takie parametry jak:- średnica rury;- długość rury;- materiał z jakiego są wykonane. Dostępne materiały:- skóry ekologiczne;- materiały – cordura 600. Stosowane nakładki:- wewnętrzne;- zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Przycinanie rur i ich obróbkaTuby z nakładkami wewnętrznymi są zazwyczaj klejone a tuby z nakładkami wewnętrznymi są szyte. Dodatkowo szycia są podklejane. Szycia przechodzą przez rurę wymagają więc nawiercenia otworów.Wiadomość poprawiona dzięki uwagom kolegi @Jureki. Nakładki zewnętrzne są szyte a nie jak wpisałem wewnętrzne. Literówka choc miło że tak uważnie czytana i wychwycona. Dziekuję. Widoczne na zdjęciach rury PVC były wykorzystywane w fazie prób i eksperymentów. Obecnie do tub stosowane są czarne lub brązowe o innych parametrach i specyfice. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez siwypike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Szycia materiałów odbywają się ręcznie oraz maszynowo. Ręcznie wszywane są wstawki ze skóry ekologicznej. Maszynowo zszywane są materialy: skóry i cordury w całość. Pokrowce wewnętrzne również zszywane są maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Zapowiada sie bardzo ciekawie ! Z życiowej konieczności - jak zapewne wielu Kolegów - musiałem wykonać kilka pojemników transportowych z rur PCV, głownie do transportu lotniczego etc - ale to były prymitywne, z grubsza ciosane konstrukcje, wiec z ciekawoscia poczytam jak to sie robi w wersji PRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Dokładnie - życie- tak to się zaczęło. Zamówiony kijek a dostępna tuba 25 cm większa od długości wędki, ilość miejsca w samochodzie ograniczona i poszło. Następnie to próby poprawienia każdej wcześniejszej wersji i tak jest do dnia dzisiejszego. Nakładanie materiału na rurę to najtrudniejszy i najcięższy element do wykonania. Przy tubach 200-250 cm to czas nawet 3 godzin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 W wersjach z dodatkami dochodzą paski i wszycie pokrowca wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Super sprawa, fajnie wyglada taka tuba,BRAWO za pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Dzięki, staram się Nakładki zewnętrzne stosowane do tub o średnicach 50mm, 75mm i 90mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Tuby można przyozdobić aplikacją dowolnego gatunku ryby naniesioną na skórę. Oczywiście kolorystyka dowolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Wielkości aplikacji również są dowolne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Pisałem już o średnicach obecnie stosowanych , a mianowicie 50mm, 75mm, 90mm. Jeśli chodzi o długości to bez ograniczeń. Tuba pod jednoskład 235cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureki Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Przycinanie rur i ich obróbka Tuby z nakładkami wewnętrznymi są zazwyczaj klejone a tuby z nakładkami wewnętrznymi są szyte. Dodatkowo szycia są podklejane. Szycia przechodzą przez rurę wymagają więc nawiercenia otworów. Coś mi się z tymi nakładkami nie zgadza 2x wewnetrzne A tak poza tym, tuby są bardzo pożyteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Nie rozumię wątpliwości, gdyż od zainteresowanych zależy jakie nakładki sobie wybiorą. Wykonywałem tuby z 2 nakładkami zewnętrznymi, 2 wewnętrznymi oraz w opcji że dolna wewnętrzna a górna zewnętrzna lub odwrotnie . Różnice między nimi są takie że oprócz sposobu mocowania zewnętrzna jest wypukła a wewnętrzna jest płaska. Do wewnętrznych można zastosować pasek trzymający a do zewnętrznej nie ma takiej potrzeby gdyż zachodzi 27mm na tubę. Dodatkowo przy wewnętrznych często stosowałem wypełnienia z gąbki które były klejone , przy zewnętrznych wszywałem pokrowiec z cordury. Więc wszystko zależy od tego kto co lubi.Dla przykładu różne nakładki na jednej tubie obszywanej skórą ekologiczną. A w treści zaznaczonej przez Pana była literówka, którą poprawię.Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Kolejne odsłony tub w zalezności od kolorystyki i wykończenia środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Nowością są również 90mm średnice w nowych długościach i wykończeniach. W tym tygodniu zaprezentuję także tuby w malowaniu moro cordura 600.Zewnętrzne tuby 75mm i środkowa 90mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Nawet wiem czyje te tubki Pozdrawiam Darku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Domyślam się - skoro ich właściciel jest z Białołęki. Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Moge tylko potwierdzić ze tuby spod ręki naszego kolegi Darka to exstra klasa Wykonanie super,jakosc nie pozostawia jakich kolwiek niedomówień Serdecznie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki Karolu. Staram się by efekt końcowy pokrywał się z zamierzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcys1973 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Ja tez potwierdzam super jakosc tub. Dzisiaj do mnie doszły. Super dopasowane do dlugosci i szerkosci wedek. Po wlozeniu wedek nic nie lata ani nie stuka w tubie, a przy okazji sa bardzo ladne z zewnatrz. Gratuluje talentu. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Wielkie dzięki. Takie opinie będą motywowały mnie do dalszego dopracowywania szczegółów. Dwie 205 cm tuby pod kije sandaczowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszM Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 zaje... sprawa.dzięki Panie Kolego może kiedyś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwypike Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Tuby 90mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi