Skocz do zawartości

Tuby wędkarskie - siwypike

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stosuję nakładki zewnętrzne choć w pierwszych tubach jakie robiłem miałem podobne wewnętrzne. Nie byłem z nich jednak zadowolony gdyż wspomagałem się paskiem dociskowym. Trzeba je ponadto sprawdzić pod kątem twardości gdyż niektóre mogą niszczyć materiał przy zakładaniu. Gdyby ktoś chciał spróbować z takimi wewnętrznymi, to mam chyba gdzieś jeszcze na poddaszu z kilka sztuk.

Ja stosuję nakładki zewnętrzne choć w pierwszych tubach jakie robiłem miałem podobne wewnętrzne. Nie byłem z nich jednak zadowolony gdyż wspomagałem się paskiem dociskowym. Trzeba je ponadto sprawdzić pod kątem twardości gdyż niektóre mogą niszczyć materiał przy zakładaniu. Gdyby ktoś chciał spróbować z takimi wewnętrznymi, to mam chyba gdzieś jeszcze na poddaszu z kilka sztuk.

A jaką masz średnicę ?

Witam szanownych kolegów .

Chciałem podzielic się wrażeniami i  napisac  że doszły do mnie tuby od kolegi Siwypike te z ostatniego zdjęcia  i muszę  stwierdzic że wykonanie i wygląd tub jest na wysokim poziomie.Jestem pozytywnie zaskoczony. Całość estetycznie wykonana a co najważniejsze świetnie chronią wędki. Nic dodać nic ująć.  Świetny produkt. Polecam każdemu.

Niestety z 100 miałem problem. Średnica nakładki 100mm oferowana przez producentów była średnicą górnego " dekla" a pierścienie podtrzymujące były dużo mniejsze bo 90-95mm w zależności od firmy , więc całość wpadała do rury lub się nie trzymała. Może ktoś teraz robi to czego szukasz ale ja sobie odpuściłem 100 i myślę o 110mm.

• 3 tygodnie później...

Dziękuję za opinie i miłe słowo. Pomysły kreślą zainteresowani którzy przedstawiają swoje potrzeby, oraz ci którzy po otrzymaniu tub dostrzegają  elementy które ich zdaniem wymagają dopracowania. Czasem coś wyjdzie w trakcie prac zupełnie przypadkiem, a innym razem będzie efektem wielogodzinnych  rozmyślań. Pomysłów jest wiele ale możliwości mało. Próbowałem i nadal próbuję  wprowadzić zamki w dużych tubach ale w kraju gdzie nie można zamówić lub kupić 1 sztuki tylko 50 lub 100 jest trudno z patentami. Z zagranicy łatwiej ale pewne rzeczy wymagają czasu i cierpliwości. Osobiście staram się by tuba była funkcjonalna i praktyczna oraz by dobrze chroniła wędkę. Mam jeszcze  kilka pomysłów do wprowadzenia które  niebawem  przedstawię . A teraz pozdrawiam zaglądających i idę działać dalej :)

Dzięki Patryku, a z tym kunsztem to nie przesadzaj :) Denerwowało mnie, że zamawiając kijek w pracowni nie można dokupić do niego tuby tak by pasowała do kijka. Zazwyczaj standardowy wymiar był o kilkanaście cm dłuższy od składu, lub piękna aluminiowa tuba obijała kijek od wewnątrz. Początkowo przerabiałem te które nabyłem by po czasie samemu coś zrobić i od pomysłu do pomysłu , zmieniając elementy, materiały doszedłem do jakiegoś poziomu który staram się systematycznie poprawiać. Pozdrawiam serdecznie

Cieszę się że tuba podpasowała :)  Mniejsze tuby - takie do 160cm dają dużo frajdy z ich wykonywania. Obecnie kończę tubę 217cm z paskiem. Jest już nad czym główkować - ale efekt będzie ciekawy. Fotki tej rakiety wstawię jutro.

post-49950-0-93690300-1374652024_thumb.jpg

A oto kilka z ostatniego wypustu.

Ja odebrałem tubkę osobiście jest super , wedka  nie ma szansy na jakiekolwiek uszkodzenie , zarysowanie itp siedzi sobie w rurce wyłożonej pianką  :) przy wspólnej kawce i herbatce okazało sie ,że ja i Darek mamy b.podobne zainteresowania nie związane z wedkarstwem

Dzieki za mile spedzony czas deko oddechu na trasie i do zobaczenia jesienią , a moze wcześniej ;)

Edytowane przez seiken