Skocz do zawartości

Pstragi 2012

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

A to Czernica taka niezamarznięta czy jakaś inna. ;) B)

Witam widze kolega zna moje okolice no blisko...

Cześć, to już nie będziemy wnikać aż tak głęboko, Czernica czy inna, ;) B)

Pozdrawiam. B)

P.S. Z Kołobrzegu nie mam aż tak daleko i nie raz byłem. B)

U nas, u nas. Rozmieszczenie kropek też mnie trochę zdziwiło. Rzeczka inna niż poprzednio, ale podobnej wielkości. Faktycznie te dwa pstrunie miały problemy ogonowe. Zastanawia mnie, że w miejscu gdzie złowiłem tego ostatniego pstrąga dzień wcześniej miałem takiego 20-25 cm. Żaden ze mnie pstrągarz, ale jak rozmawiałem z ludźmi łowiącymi te ryby, to większość twierdziła, że to ryby silnie terytorialne. Ja z kolei często widuję po kilka sztuk obok siebie w jednym dołku, co prawda z reguły niewielkie, ale jeśli terytorializm miałby pojawiać się z wiekiem, to ten ostatni pstrąg nie powinien tolerować w swojej miejscówce tego malucha. :unsure:

Po południu wrzucę jeszcze deserek po tym 52.

U nas, u nas. Rozmieszczenie kropek też mnie trochę zdziwiło. Rzeczka inna niż poprzednio, ale podobnej wielkości. Faktycznie te dwa pstrunie miały problemy ogonowe. Zastanawia mnie, że w miejscu gdzie złowiłem tego ostatniego pstrąga dzień wcześniej miałem takiego 20-25 cm. Żaden ze mnie pstrągarz, ale jak rozmawiałem z ludźmi łowiącymi te ryby, to większość twierdziła, że to ryby silnie terytorialne. Ja z kolei często widuję po kilka sztuk obok siebie w jednym dołku, co prawda z reguły niewielkie, ale jeśli terytorializm miałby pojawiać się z wiekiem, to ten ostatni pstrąg nie powinien tolerować w swojej miejscówce tego malucha. :unsure:

Po południu wrzucę jeszcze deserek po tym 52.

Ja tam jakimś wybitnym pstrągarzem nie jestem, ale z moich obserwacji wynika, że zimą, po tarle rybki sa jeszcze stosunkowo przyzwyczajone do swojej obecności. Na pewno te mniejsze...

Wiosną i latem to się zmienia i raczej wątpie, aby 50 tolerował w domku mniejszego brata... Zima rządzi się swoimi prawami.

Ktoś może potwierdzić, czy takie uszkodzenia ogona powstają w trakcie kopania gniazd tarłowych, czy jest inny powód?

Co do rozmieszczenia kropek, to chyba od kiedy wpuszcza się hodowane pstrągi (krzyżówki z różnych rzek) to i ubarwienie przestaje być charakterystyczne dla jakiegoś rejonu.