Skocz do zawartości

Pstragi 2012

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

GRaty daniel - a czemu ten hermes został oskalpowany?? :D ryby go z farby obdarly... ???

Ja mam hermesy w roznych kolorach.

Nawet nie pamietam, ktora to akurat sztuka byla.

Wyglada na wylysialego ? Nie rzucilo mi sie w oczy.

Mam kilka oblupanych, od uderzen o skaly i kamienie.

Jedyne co im przeszkadzac moze w robocie to jak sie wylamie kawalek steru. Bo jak wypadnie caly to nadal lowia. Mialem kilka ryb na takie bezsterowe w zeszlym roku :D

Guzu

p.s. dzieki za graty :D

• 2 tygodnie później...

Dobrze mi się sezon zaczął, dobrze się kończy (marne szanse, abym jeszcze poganiał letnie pstrągi).

Ciężkie warunki, rzeczka zarośnięta, że ledwo idzie do wody się dostać, ale opłacało się... Mój nowy polski PB.

Może szału nie ma, ale ilość nie chciała się zamienić w jakość...

do 60 zabrakło dwa centy. Miła rybka w dobrej kondycji, dzielnie broniła podmytej burty...

Avidek 3/4, żyłeczka 0,24 i Minnow 6S. Od dłuższego czasu ulubiony zestaw...

.

post-43-1348917339,4479_thumb.jpg

fotek więcej nie ma. Woda ciepła, rybka szybko wróciła... to nie zima czy wczesna wiosna, gdy model grzecznie czeka na smyczy...

tego samego dnia, jeszcze jeden gabaryt odprowadził mi przynętę. Na oko trochę większy... poprawiałem po jednej godzinie i po 5 godzinach, ale się już nie pokazał...

Profesor!

.

W tym roku w Szwecji szczupaki dopisały co najwyżej umiarkowanie. Przyczyn było kilka; tak, czy siak postanowiliśmy poszukać i zbiorników, i ryb zastępczych. Efektem poszukiwań było złowienie przez Krzyśka i mnie około 30 oringów i jednej palii, z czego 14 ryb miało powyżej 50 centymetrów. Ryby (z nielicznymi wyjątkami) były pięknie odpasione i bardzo silne. Niektóre po zacięciu robiły kilkudziesięciometrowe odjazdy na żyłce 0,22, inne uderzały tak, że kiedy używaliśmy plecionki wyrywały kij z ręki.

Powyższa rybka została złowiona na śród jeziornym głazowisku – z rzutu, na Bombera 9cm, zwijanego jednostajnym, dość szybkim tempem. Sprzęt Batson IP842, kołowrotek Zauber 2000, żyłka Stroft 0,22, przypon carbonwire Roze 10lb. Kij ładnie amortyzował, ale – mimo dopalenia o kilka cm – zdecydowanie brakowało mu długości, żeby zaciąć z odległości kilkudziesięciu metrów. Mała długość, która daje mu przewagę na ciurkach, była wadą na otwartej wodzie. Plecionki staraliśmy się nie używać, bo hol na niej to była prawdziwa wojna. Na żyłce ryby chodziły zdecydowanie łagodniej.

Jako ciekawostkę dodam, że Bombery 9 to nie były największe przynęty, na jakie łowiliśmy. Koledze Tomkowi sprawdzał się Slider 10, a Krzysiek z powodzeniem używał Rapalę Long Casting (chyba) 12. W nocy pstrągi waliły w nią jak wściekłe.

post-313-1348917356,6934_thumb.jpg