Skocz do zawartości

Test agrafek na zrywanie.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Nudziło mi się, więc postanowiłem pozrywać agrafki i sprawdzić ich statyczną wytrzymalość na zerwanie.

We wszytkich agrafkach zdemontowałem krętlik, opr?łcz agrafki Fox-a - bo tam się nie dało.

Oto uczestnicy mojego testu i wyniki:

http://img14.imageshack.us/img14/5531/p3080736.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/2120/p3080727num.jpg

1. Samor?łbka rozmiar średni, długość/ grubość drutu w mm 12,6/0,6 - wynik 11-12 kg

2. Samor?łbka rozmiar morski, 18,3/0,8 - wynik 22-23 kg

3. Dragon Super Lock rozm. 4 16/0,7 - wynik pow. 30 kg i dała się rozpiąć

4. Dragon Super Lock rozm. 1 20/0,8 - wynik pow. 30 kg i dała się rozpiąć

5. AFW USA Mighty Mini 70 LB/32kg 22/0,95 - wynik pow. 30 kg i ?źadnych odkształceń

6. AFW USA Mighty Mini 170 LB/77kg 30/1,25 - wynik pow. 30 kg i ?źadnych odkształceń

7. Fox Predator Safe-Lok Size 7 27/0,9 - wynik 21-22 kg i strzelił krętlik. Agrafka cała.

8. Spinwal nr. 12 15kg 17/0,6 - wynik 17-18kg

9. Spinwal Morski 30 kg. 27/1 - wynik pow. 30 kg i ?źadnych odkształceń

A poni?źej agrafki po teście:

http://img138.imageshack.us/img138/1672/p3080743.jpg

I sprzęt u?źyty do jego przeprowadzenia. Czyli jednostajnie, powoli i z przerwami podnoszony znajdujący się na wadze akumulator

o wadze około 31 kg:

http://img818.imageshack.us/img818/4143/p3080740.jpg

I kilka uwag odnośnie agrafek.

Numer 1 i 2 - nie trzeba nic rozpinać aby zało?źyć wabik. Palce odpoczywają. 2 idealna do jerk?łw

Numer 3 i 4 - zadziwiająco mocne w stosunku do grubości u?źytego drutu

Numer 5 i 6 - super mocne. Cię?źko je rozpiąć, a tą 170 Lb lepiej rozpinać kombinerkami. Nawet w warunkach domowych cię?źko jest ją rozpiąć palcami.Ze względu na grubość zastosowanego drutu i budowę nadają się tylko do przynęt z du?źym oczkiem do mocowania

Numer 7 - tak jak myślałem. Krętlik okazał się najsłabszym elementem. Cię?źko te?ź zało?źyć przynętę, bo agrafka kręci się w palcach przez ten krętlik

Numer 8 - niezły wynik. Cię?źko ją rozpiąć, ale jest to mo?źliwe palcami. Pod tym względem podobna do numeru 5 mimo większego rozmiaru i grubości drutu od numeru 5.

A co do mo?źliwości rozpięcia się agrafki w przypadku holu du?źego zębacza to moim zdaniem nie ma na to szans w agrafkach 1,2,5,6 i 9.

Test był zrobiony z czystej ciekawości i nie pretenduje do miana testu profesjonalnego, tym bardziej ?źe u?źyłem po 1 sztuce z ka?źdego typu.

Na pytania chętnie odpowiem.

• Like 4

Dzięki @godski - super pomysł i wykonanie ! Szkoda ?źe nie dałeś cynku - podesłałbym Ci parę swoich do testu r?łznie?ź.

jak dla mnie to m?łgłbyś podać jeszcze, jaka była wytrzymałość deklarowana przez producenta w stosunku do realnej (oczywiście w tych przypadkach, gdzie producent taką wytrzymałośc deklarował)

Tylko AFW podaje więc wpisałem. Dragona i Spinwala mozna znaleźć łatwo w sieci. Jak ktoś ma chwilę to niech poda to dopiszę.

Brakuje dosyć popularnej agrafki Spinwala o rozmiar mniejszej ni?ź ta morska. Jak ją gdzieś dorwę to sprawdzę według tej samej metody.

Godski - jakbyś miał jeszcze ochotę potestować jakieś agrafki czy krętliki w przyszłości to mogę Ci w kwietniu podesłać kilka, r?ł?źnych firm.

Mo?źe masz w domu jakiś profesjonalny sprzęt dla kulturyst?łw bo mam chyba w domu jakieś małe krętliki do 300 i 600 kilo a moja sztanga a?ź tyle nie wa?źy. :lol:

Godski - jakbyś miał jeszcze ochotę potestować jakieś agrafki czy krętliki w przyszłości to mogę Ci w kwietniu podesłać kilka, r?ł?źnych firm.

Mo?źe masz w domu jakiś profesjonalny sprzęt dla kulturyst?łw bo mam chyba w domu jakieś małe krętliki do 300 i 600 kilo a moja sztanga a?ź tyle nie wa?źy. :lol:

Nie je?źd?źe na wieloryby, tylko na wymiarowe i nadwymiarowe zębacze.

Ja ledwo te 30 kilo podniosę i ledwo dysze po testach a ty mi tutaj wyje?źdzasz z 300 kg.

Dobra robota Mr. Godski B)

Testowanych przez Ciebie agrafek osobiscie nie mialem okazji uzywac, ale gdybym mial siegnac po jakas z tych co testowales to wzialbym morskiego spinwala.

Pozostale z roznych wzgledow u mnie odpadaja.

Pozdrawiam i jeszcze raz slowa uznania

Guzu

Embarassed chyba się zawstydziłem.

Gdybym napisał, ?źe agrafka firmy X jest najlepsza to mo?źe producent zasypał by mnie darmowymi agrafkami - zawsze moge przedytować tekst gdy nadejdzie sensowna propozycja B)

@Guzu te morskie to przez wzgląd na sumy???

Te AFW są robione do 200 czy 300 kg. Jeszcze sie taki sum nie narodził co by zerwał taka 300 kg agrafkę. A zawsze mo?źna zało?źyć parkę...

Sam po tych testach będe kręcił przypony na zębate z 3 agrafkami.

1 typ przyponu z samor?łbką numer 2 Czasem w chłodzie i deszczu albo po paru zupkach chmielowych nie chce się rozginać agrafek albo ju?ź brak siły. W przypadku numeru 2 zakładanie przynety to przyjemność. Postaram się przedstawić wyniki producentowi i poproszę o wersję z drutu 0,9-1,00 mm specjalnie do cię?źkich jerk?łw.

2 typ będzie z tą większą agrafką Dragona. Jeśli jakość będzie powtarzalna to jest nie do zerwania przez 1,5 metrowca tylko boję się o rozpinanie podczas walki. I jeszcze niepokoi mnie brak typowego oczka do zamocowania linki.

3 typ z tą mniejszą AFW. Agrafka b. mocna i z tak grubego drutu, ?źe nie widzę mozliwości rozpięcia przez wielkiego zębacza.

Minusy to du?źa siła potrzebna do rozpięcia (ew. kombinerki) i to ?źe nie wchodzi w ka?źde mocowanie przynęty. Bardzo trudno jest ją zapiąć do gł?łwek.

Chętnie zobaczyłbym jak wypada w takim teście agrafka typu cross-lock bo konstrukcyjnie podobno są to jedne z najmocniejszych agrafek (podobnie jak nr 5 i 6 AFW z zakręcanym jednym oczkiem)

.

Jakby co to mogę podrzucuć cross-locki do test?łw, widzę ?źe jesteś z okolic Warszawy - mo?źe wpadniesz na spotkanie 24 marca ?

post-10-1348916686,4497_thumb.jpg

Super test, szczeg?łlnie teraz gdy większość z nas będzie robić małe uzupełnienie swoich arsenał?łw. Niestety ja u?źywam tylko spinwala z tego testu i to te?ź bardzo sporadycznie, ze względu losową jakość (rozhartowany drut, r?ł?źne długości cycyka do zapięć) szczeg?łlnie w mniejszych modelach.

No właśnie godski pokazał w jakim kierunku powinni iść testerzy. Nic od siebie (opr?łcz mo?źe formy prezentacji i sposobu testowania, choć to ostatnie musi spełniać wiele warunk?łw), tylko fakty. Mam nadzieję, ?źe oponenci teraz zaczną odr?ł?źniać testy od marketingu.

Piszesz, ?źe będziesz robił test plecionek. Mo?źe zanim zaczniesz to mo?źe zrobi się jakąś listę plecionek, kt?łre nale?źy przetestować i opracuje metodologię, kt?łra w tym przypadku będzie najwa?źniejsza.

Takie luźne przemyślenia mi przyszły do głowy...

1) Trzeba sprawdzać po kilka odcink?łw plecionki np. 3 x 1m - po zerwaniu wyciągnąć średnią z 3 pomiar?łw bądź podać wszystkie trzy, a średnią sobie ka?źdy wyliczy :D, wa?źne, ?źeby zerwania nie były na węzłach albo wręcz przeciwnie, ?źeby wszystkie zerwania były na węzłach, wtedy mo?źna określić, kt?łry węzeł dla danej plecionki jest najlepszy. Co oczywiście nie oznacza, ?źe w przypadku plecionki innego producenta będzie podobnie :D

2) Jak por?łwnać moc na zerwanie do grubości (wiem, wiem co się na jerku pisze o grubości) w przypadku r?ł?źnych producent?łw.

przykład:

Czy Dragon 0,23 będzie miał mniejszy czy większy przekr?łj poprzeczny jak Power Pro 20lbs? Najlepiej byłoby to sprawdzić nawijając 100m plecionki na szpulę tego samego kołowrotka i sprawdzać czy weszło jej tyle samo, a mo?źe mniej, a mo?źe więcej :D.

3) plecionki muszą być nowe.

4) pewnie część z nas gotowa jest podesłać Ci odcinki plecionki do test?łw - 3m nikogo nie zbawi :D

5) plecionki mogą być od r?ł?źnych dystrybutor?łw i kupowane w r?łznym czasie - np ściągnięte z USA w tym i tamtym roku - je?źeli zerwanie będzie przy podobnym obcią?źeniu to mo?źna powiedzieć, ?źe producent trzyma parametry, je?źeli plecionka z ubiegłego roku rwie się szybciej ni?ź z tego to albo producent olał jakość, albo plecionka się starzeje, albo poprawił recepturę i w tym roku wytwarza lepszy produkt :D

6) jakie urządzenie będziesz wykorzystywał, ?źeby r?łwno i wolno naciągać plecionki?

7) itd

Je?źeli chodzi o sam test, kt?łry ju?ź zrobiłeś to zaskoczyło mnie to, ?źe w nr 7 pękło oczko krętlika, a nie wyrwało go z tego... czegoś okrągłego, w jedną bądź w drugą. Sądziłem, ze to jest najsłabsze ogniwo.

@Friko postaram się zajrzeć na spotkanie.

Mo?źe ktoś ma 2 wolne agrafki Spinwal-a numer 10 do 20 kg to bym przetestował w tych samych warunkach.

Te cross-locki mo?źesz 2 podesłać jak chcesz. Tylko najlepiej takie do 20-30 kg. Mocniejszych nie ma sensu, bo mo?źna przyjąć za pewnik ?źe 30 kg nie zrobi na nich ?źadnego wra?źenia.

@Pablom - ja całe ?źycie u?źywam Spinwala i jest OK poza nielicznymi wyjątkami. I właśnie te wyjątki powodują poszukiwania ideału.

A idealnej agrafki nie ma. Jedne są trudno rozpinalne, inne się za lekko rozpinają następne nie wchodzą do wszystkich przynęt itd.

Dlatego wytypowałem sobie 3 rodzaje i ich będę u?źywał.

Tylko do dozbrojek p?łjdą mniejsze Spinwale bo nie bardzo jest je czym zastąpić.

@Sławek to nie jest profesjonalny test i nie pretenduje do tego miana. Był robiony dla zaspokojenia własnej ciekawości , a ?źe mo?źe komuś pom?łc to OK.

Aby uzyskać bardziej miarodajne wyniki trzeba by było sprawdzić po kilka agrafek z danego typu i to najlepiej z kilku partii produkcyjnych.

Poza tym kwestia ujednolicenia czasu przykładania obcią?źenia.

I jeszcze potrzebny by był test dynamiczny z energicznym, powtarzalnym szarpaniem.

Test nie jest profi ale jest w 100% obiektywny.

• Like 1

W czasach gdy chlonalem wiedze jak gabka (z lektury gazet i ksiazek fachowych), zakodowalem sobie w glowie ze agrafka ma miec symetryczna krzywizne luku na ktorym pracuje przyneta (wobler).

I jakos w tym schemacie nad brne. Nie wiem czy slusznie, ale tak juz mam Embarassed

.

Nie wiem jak to cenowo sie ma do oferty ze sklepow w Polsce.

Te najmniejsze to koszt ok 11 USD (z wysylka) za 100 sztuk...

Pozdrawiam

Guzu

p.s Nazwe sklepu, gdzie kupuje, widac na fotkach agrafek :D

p.s.2. Nie otrzymuje z tego sklepu zadnych gratisow ani gratyfikacji za marketing, ktory robie tym postem B)

post-16-1348916687,2784_thumb.jpg

post-16-1348916687,3292_thumb.jpg

post-16-1348916687,3881_thumb.jpg

W czasach gdy chlonalem wiedze jak gabka (z lektury gazet i ksiazek fachowych), zakodowalem sobie w glowie ze agrafka ma miec symetryczna krzywizne luku na ktorym pracuje przyneta (wobler).

Słusznie brniesz, bo to wynika z czystej mechaniki. :D

Co do testu plecionek, to skoro ju?ź ktoś poruszył metodologię. Wiem, ?źe to byłyby koszty, ale... Byłoby bardzo dobrze robić taki test na odcinkach po 10-15m. Dodatkowo darować sobie węzły i owinąć plecionkę na głdakiej rurze metalowej po obu stronach, tak aby było kilkanaście zwoj?łw aby ostanie zwoje nie nachodziły na siebie. No ale to tylko przemyślenia i w sumie ka?źdy test wg. jakiegoś powtarzalnego wzoru bedzie ciekawy. :D

Tak, to jest celna uwaga. Według powtarzalnego wzoru.

Zało?źe dzisiaj lub jutro temat test plecionek na zrywanie.

Podam jakie plecionki mam a jakie muszę kupić . Mo?źecie te?ź podarować mi zbędne 3 metrowe odcinki nowych plecionek najlepiej 20 LB a w ostateczności 30 LB.

Test będzie zawierał dokładne zdjęcia splotu.

Co do metodologii to podam wszystko w nowym wątku.

Podstawą ma być powtarzalność metody.

Będą rozrywane 0,5 m odcinki.

Podnoszenie aku, mam ju?ź to opanowane.